Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dramele de nedescris ale celor care sunt nevoiţi să muncească departe de casă: cazul cumplit al unei asistente medicale

Cazul cumplit al unei asistente medicale. La Socola, cu „Sindrom Italia” dobândit în SUA

GALERIE
aistenta medicala socola
  • aistenta medicala socola
- +

Specialiştii Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi au identificat o nouă problemă în rândul femeilor care pleacă să lucreze în străinătate: deşi o bună parte din ele se confruntă cu probleme din sfera psihică din cauza presiunii enorme resimţite la locul de muncă, acestea ajung să revină la acelaşi loc de muncă unde s-au îmbolnăvit. Motivele acestei reveniri sunt multiple, şi nu ne propunem aici să le analizăm. Medicii le-au studiat însă, pentru că cel mai adesea ele duc boala într-o zonă cumplită, din care adesea nu se mai poate ieşi în sfera normalităţii. Noul fenomen are în centru cazul unei asistente medicale din Iaşi, care s-a confruntat de mai mult timp cu aşa-numitul „Sindrom Italia”, al celor plecaţi în afară la muncă. Numai că, de data asta, femeia este angajată în Statele Unite. Povestea ei este de-a dreptul dramatică.

 

Cazul care i-a pus pe gânduri pe medicii psihiatri de la Institutul „Socola” din Iaşi este al unei femei de aproximativ 50 de ani, care s-a reîntors în Statele Unite ale Americii, unde lucra ca asistentă medicală la un cămin de persoane vârstnice.

Femeia a mai avut în trecut internări la unitatea medicală ieşeană, tocmai ca urmare a acelui aşa-numit „Sindrom Italia”, al celor plecaţi departe de familie cu anii. Primele internări ale femeii au fost în perioada 2013 – 2014, fiind adusă de urgenţă la spital cu simptome ale unei psihoze, având halucinaţii şi idei delirante. Atunci femeia se afla într-un moment dificil, deoarece a rămas fără loc de muncă şi trecea printr-un proces de divorţ.

„Instinct alimentar exacerbat”

„Debutul simptomelor a fost în SUA, probabil pe fondul stresului. A făcut o formă de psihoză maniaco-depresivă, a ajuns la noi doar în episoade maniacale, adică cu exacerbarea tuturor instinctelor, cu halucinaţii vizuale, a ideilor delirante. Îmi amintesc că avea şi halucinaţii auditive, o dispoziţie euforică, cu un instinct alimentar exacerbat, era şi agresivă în perioada respectivă, atât verbal cât şi fizic, cu cei din jur. Simptomele apăreau episodic. Pe perioada internării noi am echilibrat-o, iar la externare a urmat un tratament cu antipsihotice şi terapie”, a explicat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Medicul spune că femeia a fost probabil afectată de presiunea locului de muncă în combinaţie cu presiunea faptului că trebuia să îşi îngrijească şi să îşi întreţină copilul singură. Ulterior, copilul a fost preluat de bunici şi adus în ţară. A ajuns la spital de cel puţin trei-patru ori, din cauza faptului că boala decompensa, astfel că medicii i-au recomandat terapie de lungă durată. „Orice tulburare psihică poate fi ţinută sub control, este foarte important ca pacientul să îşi înţeleagă boala, să conştientizeze că psihoza maniaco-depresivă este o boală cronică, pentru care este nevoie de tratament, în unele cazuri chiar pentru toată viaţa. Depinde de momentul în care avut loc debutul, dacă pacientul a avut recăderi, cu cât sunt mai multe episoade cu atât există posibilitatea ca pacientul să urmeze tratament pentru boala respectivă pe toată durata vieţii”, a completat dr. Petronela Nechita.

Oricine poate fi afectat de presiunea dintr-o ţară străină

Mai mult, medicul atrage atenţia asupra modului în care poate fi afectată orice persoană de fenomenul emigraţiei, dar şi asupra folosirii eronate a termenului de „sindrom Italia”. „Este un termen cu care noi, specialiştii din România, nu suntem de acord, fiind inventat de doi medici ucraineni şi preluat de mass-media, dar pe care nu îl utilizăm. Este mai degrabă un fenomen psiho-social, toţi avem o vulnerabilitate către tulburări psihice, însă este foarte important ca atunci când plecăm în străinătate să ne asigurăm că avem loc de muncă, că ştim să comunicăm în limba ţării respective, dar şi că avem suport din partea autorităţilor şi sprijin din partea familiei. Pentru că adaptarea este grea într-o ţară străină. Vorbim de o altă cultură, de altă legislaţie la care trebuie să ne adaptăm”, a mai completat specialistul ieşean.

Dr. Nechita spune că i-a recomandat pacientei sale ca, în cazul în care se va reîntoarce în străinătate, să continue tratamentul şi să găsească un medic psihiatru care să o aibă în evidenţă. Specialiştii susţin că persoanele diagnosticate cu astfel de afecţiuni se pot întoarce la locul de muncă din străinătate, însă important este să se afle în evidenţa unui specialist, să urmeze tratamentul, şi să fie evaluate periodic de un medic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri