Ce medicamente luăm cu noi și ce lăsăm acasă când plecăm în concediu cu copiii? Sfaturile și trucurile specialiștilor

joi, 29 iunie 2023, 20:10
3 MIN
 Ce medicamente luăm cu noi și ce lăsăm acasă când plecăm în concediu cu copiii? Sfaturile și trucurile specialiștilor

Echipa medicală de la Peditel, care oferă sfaturi medicale pediatrice prin telefon, nonstop, la 0219010, a pregătit o listă utilă atât pentru părinții care speră că, în concediu, vor avea o pauză de la îngrijirea copiilor, cât și pentru cei care au tendința să împacheteze câte „o farmacie de echipamente și medicamente” atunci când merg, peste vară, la o destinație turistică. „Trusa medicală de concediu” întocmită de cei de la Peditel oferă sfaturi concrete în caz de febră, diaree, vărsături, dar și pentru răni diverse pe care le pot suferi copiii.

„Febra este poate cel mai întâlnit simptom care apare la copii, indiferent de vârstă, putând fi cauzată de diverse afecțiuni. Pentru combaterea ei este bine să aveți ibuprofen (sub formă de Nurofen, Brufen, Ibalgin etc.), paracetamol (sub forma de Panadol, Eferalgan, Paracetamol supozitoare etc.). Toate aceste preparate pot fi procurate sub formă de sirop, supozitoare sau comprimate în funcție de vârsta copilului. Prospectele vă vor ajuta să administrați doza corectă corespunzătoare vârstei și greutății copilului”, au precizat cei de la Peditel.

Pentru a se pregăti în cazul în care copilul poate face diaree, „indiferent de locația unde vă petreceți vacanța”, echipa medicală de la Peditel încep cu un sfat care ar trebui să fie sfânt pentru toți părinții: evitați administrarea de antibiotic. Mai ales în cazul de diaree, care are de cele mai multe ori cauze fie virale, și alimentare. „Cele bacteriene, singurele care necesită administrarea de antibiotic, vor necesita prescripție medicală în urma unui consult efectuat de către medic”, au explicat experții.

Practic, părinții ar trebui să pornească la drum cu o listă minimală care conține Hidrasec, Smecta, Eridiarom, săruri de rehidratare, probiotice sau biotice, cât și NO-SPA, în cazul crampelor abdominale la copii de peste un an.

Pentru vărsături, specialiștii recomandă ca părinții să meargă în concedii cu medicamente antiemetice care pot fi folosite în funcție de vârsta copilului, precum Debridat, Cocculin sau Emetin. O altă soluție propusă de către aceștia este ceaiul de mentă răcit sau Coca-Cola rece „din care se scot bulele cu o linguriță”. „Înainte de a merge în concediu este recomandat să mergeți la un control de rutină la medic, întreaga familie”, au completat medicii în ghid.

În cazul rănilor diverse care pot apărea în orice moment, medicii recomandă ca din trusa medicală de concediu să nu lipsească soluții dezinfectante, precum apa oxigenată, Rivanolul sau Betadina, dar cu mențiunea că nu se folosesc la bebeluși sub șase luni, și cu prudență până la 30 de luni. În niciun caz, însă, pe plăgi deschise, sângerânde, doar pe piele fără răni. Trusa ar trebui să mai conțină plasturi, pansamente, leucoplast, în timp ce alcoolul sanitar nu este recomandat.

„Ținând cont că suntem în anotimpul cald, cu temperaturi excesive, să nu uitați să hidratați copiii, să-i feriți de razele puternice ale soarelui (între 11 și 16) și să încercați să le găsiți pălăriuțe de soare amuzante, pe care să le accepte ușor și cei mai pretențioși critic de modă”, au mai transmis specialiștii.

Comentarii