Ce proiecte a anunţat ministrul Dezvoltării la Iaşi. Bâlbe în ce priveşte sala polivalentă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Ce proiecte a anunţat ministrul Dezvoltării la Iaşi. Bâlbe în ce priveşte sala polivalentă

GALERIE
vizita_Iasi_Ministrul-Dezvoltarii
 • vizita_Iasi_Ministrul-Dezvoltarii
- +

Aflat ieri la Iaşi, ministrul Dezvoltării a vorbit ieri despre lista proiectelor PNI şi PNRR ale judeţului. Attila Cseke a explicat cum vor fi selectate solicitările venite de la primării, care au prioritate, şi a dat asigurări că fiecare categorie de localităţi va avea o sumă minimă alocată.

 

„Prezenţa, astăzi, aici, a ministrului Dezvoltării şi lucrărilor publice garantează faptul că în perioada următoare, atât în municipiul Iaşi cât şi în judeţ, vor demara proiecte importante”. După prezentarea pe care prefectul Bogdan Cojocaru i-a făcut-o ministrului Attila Cseke, acesta din urmă le-a făcut jurnaliştilor o prezentare a proiectelor ieşene în derulare sau abia avansate pentru finanţare. Unele dintre acestea - fostul Palat Mihail Sturdza, actualmente Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, Palatul Braunstein, Centrul de screening şi diagnostic în bolile oncologice - au şi fost vizitate ieri.

Cititi si: Ce finanţări prinde Iaşul din colosul PNRR. Ce-i sigur şi ce este în dubiu

Proiectul sălii polivalente a fost menţionat sub forma: „să vedem care este modalitatea cea mai bună de preluare a acestei investiţii, în ce fază a ei trebuie să o preluăm şi care este cea mai bună modalitate”. „Iaşul merită să aibă o sală polivalentă modernă”, a adăugat ministrul. „Ne vom implica în acest proiect”, a conchis el.

Întrebat şi de proiectul unui stadion, el a propus „să ne axăm pe investiţia în sala polivalentă”. Amintim că proiectul a fost lansat zilele trecute în licitaţie pentru atribuirea contractului de execuţie pornind de la o valoare estimată de 212,65 milioane de lei. Noul pavilion de la Spitalul de Boli Infecţioase este în analiză pe partea de specialitate la Compania Naţională de Investiţii. „Investiţia va fi promovată de Ministerul Dezvoltării spre guvern, pentru că valoarea ei necesită o hotărâre a Executivului”, a promis Attila Cseke. Consiliul Judeţean a cerut ajutor şi pentru construirea unui campus la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”. „Aşteptăm documentaţia tehnică pentru a putea să ne implicăm şi să ajutăm şi aici”, a explicat ministrul.

Renovare şi la fostul Comitet Judeţean al PCR

Casa Pătrată va beneficia, şi ea, de restaurare, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Clădirea care adăposteşte birourile Consiliului Judeţean, Prefecturii şi ale unor instituţii subordonate va fi consolidată şi eficientizată termic. În acest ultim caz, nu este necesară cofinanţare, indiferent cine este beneficiarul, a precizat ministrul, referindu-se la fondurile cu această destinaţie din PNRR.

Cititi si: PNRR: doar 0,3% pentru Iași? Încleștare dură pe scena politică locală

Attila Cseke a făcut şi bilanţul proiectelor aflate în derulare la Iaşi: 45 cu finanţare prin CNI (Centrul de screening de la IRO, reabilitatea Observatorului astronomic etc.), 25 în procedură de achiziţie publică (Palatul Sturza, Bazinul de înot didactic de la Paşcani etc.), 11 în pregătire (cum ar fi viitorul sediu al unităţilor de parchete), 5 în avizare (cămine studenţeşti şi sediu pentru Primăria Miroslava). Alte două două investiţii tocmai au primit undă verde de la ministrul Dezvoltării: restaurarea, consolidarea şi integrarea turistică a Mănăstirii Cetăţuia (38,7 milioane de lei) şi construirea sediului Primăriei Tomeşti (10 milioane de lei).

Total, aproape un miliard de lei în investiţii certe, a făcut Attila Cseke totalul alocat Iaşului de ministerul pe care îl conduce. Pe de altă parte, ministrul a exclus orice deosebire de culoare politică a primarilor în acordarea fondurilor prin PNRR. Criteriile vor fi aceleaşi, respectiv pe aceeaşi categorie de UAT - comună, oraş, judeţ. Conducătorii comunităţilor locale vor putea să aleagă în ce vor investi până la sfârşitul anului, speră ministrul.

Când încep să vină banii

Cât priveşte Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, ministrul a reamintit că fiecare unitate administrativ-teritorială va avea asigurată cel puţin implementarea unui proiect, cu o sumă minimă garantată (4 milioane de lei - comune, 7 milioane pentru oraşe, 10 milioane pentru municipii, municipiile-reşedinţă de judeţ 43 de milioane, iar consiliile judeţene, 140 de milioane). Amintim că CJ Iaşi a propus 14 proiecte cu o estimare totală de peste 700 de milioane de lei, municipiul Iaşi a cerut 126 de milioane, iar marea majoritate a comunelor au depăşit cu mult 5 milioane de lei.

L-am întrebat ieri pe ministrul Dezvoltării când va fi stabilită lista cu proiectele selectate şi aprobate pentru finanţare, dat fiind că cererea este de aproape trei ori mai mare decât fondurile totale propuse.

Cititi si: PNDL 3 - Lista proiectelor din judetul Iasi: 227 de planuri pentru 740 milioane euro

„Suntem în faza de verificare a eligibilităţii proiectelor. Până la sfârşitul săptămânii viitoare, toţi solicitanţii vor primi adrese de clarificare. În baza răspunsurilor primite, putem să închidem etapa de eligibilitate, după care urmează partea de prioritizare a proiectelor cu respectarea sumelor minime garantate. Vor fi criterii specifice fiecărui judeţ, pentru că sunt diferenţe între judeţ şi între categoriile de lucrări, de domenii, de pregătire a unităţilor administrativ-teritoriale”, ne-a răspuns ministrul. El a dat exemplul Iaşului, unde jumătate din UAT-uri sunt fără apă şi canalizare, trei sferturi nu au acces la gaz, iar un procent asemănător, 76 la sută, nu au drumurile comunale şi locale modernizate. În concluzie, cel mai târziu la începutul verii „preconizăm că lista investiţiilor va fi aprobată”, a precizat Cseke. El a adăugat că finanţarea unui proiect poate fi şi parţială. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X