De Business

Punem punctul pe știi

Ce se întâmplă pe piaţa IT? Amazon, cel mai mare angajator din Iaşi, raportează din nou pierderi serioase. Specialist: „Vin şi alte surprize”

marți, 02 aprilie 2024, 02:50
5 MIN
 Ce se întâmplă pe piaţa IT? Amazon, cel mai mare angajator din Iaşi, raportează din nou pierderi serioase. Specialist: „Vin şi alte surprize”

Amazon Development Center, cel mai mare angajator din Iaşi, a înregistrat al doilea an consecutiv cu pierderi. Potrivit bilanţului financiar declarat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Amazon-ul ieşean a încheiat anul fiscal 2023 cu o pierdere de peste zece milioane de euro şi cu 464 de angajaţi mai puţin decât avea la finalul anului anterior. 

Data limită până la care firmele pot depune situaţiile financiare pe anul anterior este 29 mai, iar Amazon Development Center este una dintre puţinele companii ieşene care şi-au îndeplinit deja această obligaţie. Specialiştii din domeniul IT-ului ieşean spun însă că şi alte “surprize” sunt de aşteptat, pe măsură ce bilanţurile financiare vor fi depuse de companii şi publicate de către Ministerul Finanţelor Publice.

Amazon: „Succesul este măsurat în raport cu posibilul, nu cu probabilul”

“Suntem o companie de pionieri. (…) Succesul este măsurat în raport cu posibilul, nu cu probabilul”, este declaraţia hotărâtă pe care o face Amazon Development Center pe propria pagină de internet, unde subliniază şi că, “deschis în 2005, Centrul de Dezvoltare Amazon din Iaşi a fost prima unitate de cercetare şi dezvoltare a Amazon din Europa de Est. Acesta joacă un rol major în industria tehnologică înfloritoare a oraşului, angajând experţi calificaţi care sunt inventarea de noi tehnologii interesante în domeniile Cloud Computing, Securitatea Informaţiilor, Machine Learning şi analiza datelor”.

Sosirea de pionierat a Amazon la Iaşi a fost semnalul transmis către alte mari companii IT că acest judeţ poate deveni un centru important în industria IT din Europa de Est. Mai ales că până la finalul anului 2022, Amazon Development Center a raportat câştiguri consistente, iar profiturile au crescut de la an la an. În 2022, Amazon surprindea cu o pierdere declarată de 8.220.876 lei. În 2023, potrivit noilor date, pierderea înregistrată de Amazon Development Center a fost de 52.531.324 lei (peste 10,5 milioane de euro), în timp ce numărul angajaţilor a scăzut de la 4.232 în 2022, la 3.770 în 2023). În acelaşi timp, cifra de afaceri a crescut cu peste 17 milioane de euro (de la 616,7 milioane lei în 2022, la 702,4 milioane lei în 2023).

Tot anul trecut, Amazon Development Center, compania deţinută de Amazon.com Sales, Inc. şi Amazon Int’l., Inc din Statul Delaware, S.U.A., a trecut strada de la Palas, în palas Campus – şi s-a mutat din Clădirile United Business Center 5 (unde ocupa etajele 1, 3-6) şi Unique Business Center (etajele 3-8), în Palas Campus, în blocurie C (parter şi etajele 1, 3-6) şi, D (parter + etajele 1-6).

Scăderea comenzilor din industria auto din Europa şi America s-a simţit şi la Iaşi

“Nu ştiu de ce au avut pierderi atât de mari la Amazon, dar ştiu, din de se întâmplă în alte companii din Iaşi, că vor mai apărea surprize în bilanţurile ce vor fi publicate pentru anul 2023”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi Gabriel Mardarasevici, unul dintre “veteranii” industriei IT din Iaşi, fondator al companiei Focality, care a detaliat: „Scăderea comenzilor din industria auto din Europa şi America s-a reflectat printr-o reducere a activităţii unor companii din Iaşi. Asta pentru că industria auto a urmat acum 2-3 ani acest trend, al maşinilor electrice. O maşină electrică are nevoie de alt fel de aplicaţii software faţă de maşina clasică, iar o maşină electrică bună foloseşte cam opt procesoare ca să rezolve toate aplicaţiile din interior.

Mulţi producători auto au început să dezvolte maşini electrice care aveau nevoie de noi softuri, dar entuziasmul populaţiei pentru aceste maşini a scăzut destul de repede, din multe motive. Că nu ţine bateria, de exemplu, sau că e mai scumpă asigurarea unei maşini electrice faţă de una clasică, sau că nu sunt staţii de încărcare suficiente, ori costurile de mentenanţă sunt mai mari. Iar adoptarea scăzută a lor de către populaţie a afectat şi bugetele producătorilor auto. Apple, de exemplu, care voia să dezvolte propria maşină electrică, a renunţat acum câteva luni la proiect. Şi mai erau şi alte maşini electrice aşteptate. Termenul lor de lansare pe piaţă s-a tot prelungit. În paralel, a scăzut şi producţia marilor producători clasici din industria auto”. Per total însă, crede Gabriel Mardarasevici, aceste schimbări de trenduri nu vor duce la o scădere a efectivelor de salariaţi din IT-ul ieşean, ci la o “reaşezare”, la o reorientare a specialiştilor IT către alte industrii: „Sănătate-Pharma, sectorul financiar, cel energetic, de exemplu”.

Şi alte firme mari, cu profit diminuat

Printre primele companii IT care au depus deja situaţiile financiare pe anul 2023 se numără şi Code932, Midnight Works şi IColdo-Ro SRL, toate având ca obiect principal de activitate “activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)”. Şi aceste firme şi-au văzut profitul diminuat în 2023, faţă de cel din 2022 (în cazul Midnight Works cu aproape 85%, profitul IColdo-Ro a scăzut cu 53%, de la 4,6 milioane de lei în 2022, la 2,1 milioane lei în 2023, iar Code932 a înregistrat un profit de 427.125 lei, cu peste 1,1 milioane lei mai mic decât în anul anterior).

Iar cifrele de vânzări ale companiilor Midnight Works şi IColdo-Ro au scăzut, de asemenea, cu peste 30% în 2023 (oricum, rămâne impresionantă cifra de afaceri realizată de Midnight Works, de aproape 26 milioane de lei, cu doar 3 angajaţi). Code932 a înregistrat, în schimb, o mică creştere a cifrei de afaceri (+1,3%).

“La mine a fost vorba de investiţii. Noi am făcut investiţii, am făcut un plan de dezvoltare”, a explicat fondatorul Code932, Andrei Dănilă, cifra redusă a profitului şi creşterea datoriilor (de la aproape 697.546 lei în 2022, la 1,5 milioane lei în 2023), însă, spune el, “anul 2023 nu a fost un an uşor pentru antreprenorii din IT-ul ieşean. Cei care au reuşit să-şi păstreze cifra de afaceri din anul anterior, au fost norocoşi. Munca de acasă a dus la scăderea productivităţii, au mai scăzut şi comenzile – noi, în outsourcing, suntem «hrăniţi» de piaţa din SUA, UK sau din ţările nordice. Această scădere de activitate s-a resimţit acolo acum doi ani, iar la noi efectele au ajuns anul trecut.

Piata IT rămâne una foarte flexibilă

“Piaţa IT este foarte flexibilă şi se poate adapta la schimbări” mai spune Gabriel Mardarasevici, însă punctează el un posibil pericol, “costurile din zona Europei şi calitatea muncii, care nu mai sunt aşa performante, s-ar putea să ne facă să asistam la o mutare a operaţiunilor în zona asiatică”. Aceste schimbări, dacă se vor produce, se vor reflecta însă în situaţiile financiare din anii următori. Deocamdată, anul 2023 încă nu şi-a dezvăluit toate misterele din declaraţiile financiare ale IT-iştilor ieşeni, care mai pot fi depuse până pe data de 29 mai. 

 

Comentarii