De Business

Punem punctul pe știi

Cine cumpără marca Fotbal Club Politehnica Iaşi şi palmaresul din 1945? A patra licitaţie cu strigare, de la 225.150 de euro

joi, 03 august 2023, 01:50
3 MIN
 Cine cumpără marca Fotbal Club Politehnica Iaşi şi palmaresul din 1945? A patra licitaţie cu strigare, de la 225.150 de euro

Se lasă cu strigare pentru FC Politehnica Iaşi, dar nu pe stadion. A patra licitaţie cu strigare începând cu luna iulie la care lichidatorul judiciar desemnat de Tribunalul Iaşi încearcă să vândă marca Fotbal Club Politehnica Iaşi şi sigla ce datează din anul 1945, împreună cu palmaresul echipei ieşene, va avea loc pe 7 august.

La primele trei licitaţii organizate nu s-a prezentat niciun ofertant. Preţul de pornire pentru marca Fotbal Club Politehnica Iaşi este de 225.150 de euro, fără TVA, iar palmaresul porneşte de la un preţ ce reprezintă 1% din cel stabilit pentru marca clubului ieşean de fotbal.

Pe 30 mai, Adunarea generală a Creditorilor clubului de fotbal Politehnica Iaşi, aproba “Regulamentul de vânzare a activelor necorporale aparţinând debitoarei FOTBAL CLUB POLITEHNICA IAŞI S.A”, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Jud. Iaşi, în calitate de creditor garantat şi bugetar, cu o pondere de 43,19% din total creanţe, a decis ce evaluator să stabilească preţul activelor de la clubul falit.

Astfel, s-a ajuns să se stabilească valoarea de evaluare a mărcii FC Politehnica Iaşi la 237.000 euro, iar preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 225.150 de euro, în timp ce palmaresul clubului ieşean de fotbal a fost evaluat la 2370 de euro şi se vinde la licitaţia cu strigare cu un preţ începând de la 2251,50 euro.

Prin marca FC Politehnica Iaşi se înţelege, potrivit anunţului de licitaţie, “Marcă individuală, verbală ce conţine denumirea FOTBAL CLUB POLITEHNICA IAŞI şi marca individuală combinată, utilizată ca siglă încă din 27 aprilie 1945 de către prima echipă de fotbal a studenţilor din Iaşi – “Politehnica Iaşi”, iar palmaresul este cel „aferent perioadei 2005 – 2010 atât de la jucători profesionişti, cât şi de la juniori”.

Marca şi palmaresul, potrivit condiţiilor de licitaţie, se vând doar împreună. Cel puţin, aceasta este intenţia, pentru că, la primele trei licitaţii, organizate pe 17, 24 şi 31 iulie, nu s-a prezentat niciun ofertant.

Ca să poată licita, ofertanţii ar trebui să depună garanţia de participare cu cel mult o zi lucrătoare înainte, adică 10% din preţul de pornire a licitaţiei. În plus, potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, care costă 2.380.

Vedeţi aici cum se poate licita

Ce se întâmplă dacă nici de data aceasta nu vor fi ofertanţi? Eduard Pascal, reprezentantul firmei lichidatoare, a explicat:

“Probabil nu se va întâmpla nimic nici de această dată, deocamdată nu s-a înscris niciun posibil ofertant. În acest caz, Adunarea generală a Creditorilor va trebui să aprobe un nou regulament şi, posibil, vor mai scădea preţurile. Noi această marcă am moştenit-o şi am prelungit înregistrarea la OSIM. Din 2018, clubul de fotbal a avut închiriată această marcă şi fotbaliştii au jucat sub sigla aceea cu doi căluţi. Contractul de închiriere a expirat, dar îl vom prelungi. Acuma, multă lume se plânge că preţul e prea mare. Ăsta a fost preţul fixat de evaluator, iar selectarea evaluatorului s-a făcut de către Adunarea Generala a Creditorilor, respectiv de Direcţia de Finanţe. Mi se pare foarte interesant că atâţia ani nimeni nu a venit să mă întrebe ceva. Acum cineva spune ca preţul este prea mare, altcineva că este prea mic. Eu am o procedură de îndeplinit şi am s-o duc corect şi legal până la capăt”.

Marca Fotbal Club Politehnica Iaşi, cu sigla cu doi căluţi, expiră pe 18 octombrie 2026, potrivit platformei www.aceveri.ro , pe care pot fi consultate mărcile. Aceeaşi platformă, creată de un startup ieşean, lasă să se vadă şi alte sigle.

De exemplu pe cea propusă de Asociaţia Suporterilor Socios, intitulată Club de Fotbal Politehnica Iaşi, dar care a fost refuzată de OSIM în 2017, sau pe cea a Clubului sportiv politehnica Iaşi (nu doar cel de fotbal), care expiră anul viitor.

Comentarii