Clinica Marelui Ars a fost deschisă la Iaşi doar pentru poze cu ministra Sănătății
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Clinica Marelui Ars a fost deschisă la Iaşi doar pentru poze cu ministra Sănătății

Zeci de posturi sunt neacoperite. Spitalul abia a publicat anunţurile de concurs.

GALERIE
clinica Marelui Ars
  • clinica Marelui Ars
- +

Mult aşteptata Clinică a Marelui Ars de la Iaşi a văzut lumina zilei doar pentru 24 de ore, atât cât a durat deschiderea oficială prezidată de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Imediat după deschidere, Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi a intrat într-un proces de dezinfecţie. Curăţenia s-a încheiat, ecourile la slujba religioasă de sfinţire a clădirii s-au stins, dar clinica încă nu este 100% funcţională. Şi asta în pofida declaraţiilor conducerii Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“. 

„Am încheiat dezinfecţia, deci clinica este pregătită pentru a primi pacienţi pe structura marelui ars, deşi nu ne dorim ca astfel de evenimente să se întâmple“, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. Dacă întreaga clădire care adăposteşte Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi a fost reabilitată şi renovată, iar aparatura a fost achiziţionată după ani de zile, nimeni nu s-a gândit, se pare, la corpul medical care va avea în îngrijire pacienţii de aici. Până acum, după cum susţine managerul spitalului, Ioan Bârliba, au fost angajate 91 de persoane. Cinci medici au urmat stagii de pregătire plătite din banii Băncii Mondiale în Franţa, dar atât. De altfel, Ioan Bârliba a recunoscut că, „pe lângă cei 91 de angajaţi, mai trebuie angajate alte 72 de persoane“, fapt care însă nu a fost realizat.

Clinica are nevoie de personal

În schimb, cu covorul roşu sub picioare, conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon“ a anunţat pe site-ul instituţiei chiar în ziua inaugurării Clinicii Marelui Ars un concurs de angajare unde 90% dintre posturi vizau strict Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi. Mai exact, în acest moment, Compartimentul de arşi are nevoie de un asistent medical cu studii superioare şi vechime de 5 ani, doi asistenţi medicali debutanţi cu studii superioare, un asistent medical principal cu studii postliceale, trei cu studii postliceale şi 6 luni vechime şi trei asistenţi debutanţi cu studii postliceale. Pentru buna funcţionare, Blocul operator - arşi are nevoie de un asistent medical cu studii superioare şi jumătate de an vechime, doi cu aceeaşi vechime, dar studii postliceale, şi trei debutanţi cu asistenţii cu studii medii. Nici la Compartimentul ATI chirurgie plastică, problema personalului nu este rezolvată. Aici, conducerea spitalului a scos la concurs patru posturi de asistenţi medicali, iar la Sterilizare arşI, nu mai puţin de opt posturi. La aceste posturi vacante se adaugă alte 10 necesare pe întreaga Secţie de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi.

Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe 30 octombrie. După selecţia dosarelor, pe 11 noiembrie candidaţii vor susţine proba scrisă, pe 15 noiembrie pe cea practică, iar pe 21 noiembrie cea de interviu. Rezultatele finale , după contestaţii, vor fi afişate oficial pe 27 noiembrie, ceea ce înseamnă că, în cazul în care aceste posturi vor fi ocupate, clinica va avea capacitatea de a asigura asistenţa marilor arşI, şi nu numai, abia la începutul anului viitor. Cu alte cuvinte, o altă amânare, ţinută însă ascunsă în spatele festivităţii de inaugurare, şi aceea mutată în ultima lună din cauza programului ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Precizăm că reabilitarea clădirii care adăposteşte Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi a costat 40 de milioane de lei şi a durat aproape 7 ani după care a urmat achiziţia aparaturii a căror costuri se ridică la alte 11,5 milioane de lei şi pentru care Ministrului Sănătăţii i-au trebuit aproape trei ani pentru desfăşurarea licitaţiilor. Clinica deţine în prezent 5 paturi speciale destinate marelui ars, 5 săli operatorii, 10 paturi pentru pacienţii care prezintă arsuri pe mai puţin de 20% din corp. În total, în ţară, există 35 de paturi destinate marelui ars, ultimele clinici inaugurate fiind la Iaşi şi Timişoara. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.