Covid la Iași. Prima analiză privind sechelele lăsate. Afecțiuni neurologice bizare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Covid la Iași. Prima analiză privind sechelele lăsate. Afecțiuni neurologice bizare

GALERIE
Covid Iasi
  • Covid Iasi
- +

133 de noi cazuri raportate în weekend de Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru judeţul Iaşi, la care se adaugă alte 75 de persoane care au fost reconfirmate cu infecţia cu SARS COV 2 la retestare. Iaşul continuă trendul de săptămâna care s-a încheiat, fiind primul judeţ după municipiul Bucureşti ca număr de noi cazuri. Medicii trag un semnal de alarmă şi transmit ieşenilor că trebuie să respecte în continuare regulile sanitare de protecţie. Infecţioniştii avertizează că boala nu numai că poate fi fatală, ci că poate lăsa sechele care pot fi recuperate sau poate nu în timp.

Cu 73 de cazuri noi sâmbătă şi alte 60 de noi pacienţi duminică, spitalele COVID şi suport COVID din Iaşi abia mai respiră. Nu mai sunt locuri la nicio secţie sau compartiment de Terapie Intensivă, pentru că în momentul în care un pat este eliberat se ocupă imediat cu un pacient ajuns în stare critică. În ceea ce priveşte numărul de locuri la saloanele de confirmaţi, acesta nu depăşeşte cifra de 10-15 la nivelul reţelei de şapte unităţi medicale. Bătălia cea mai mare se dă pe paturile care au contact la reţeaua de oxigen. „Sunt foarte mulţi pacienţi care necesită administrare de oxigen, şi asta pentru că noi tratăm din ce în ce mai multe cazuri severe. Oricum, apelăm şi la butelii, pentru a ajuta“, a declarat prof.dr.Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi.

Sechelele: concluzii

După jumătate de an de pandemie, în ceea ce priveşte starea de sănătate a celor externaţi se pot trage nişte concluzii care nu sunt pentru toţi cele mai îmbucurătoare. „Am avut astfel de cazuri, şi mă refer la cele cu sechele, predominand sunt cei cu sechele respiratorii, cu o mare jenă la respiraţie. Pacienţii în genere ţin legătura cu medicul infecţionist, dar şi prin intermediul psihologului. Aceşti pacienţi fac exerciţii de respiraţie pentru recuperare. În acelaşi timp, am observat sechele neurologice la unii pacienţi externaţi ca fiind negativi. Este vorba în special de dureri musculare şi articulare severe, în special la mers, şi asta la persoane care aveau deja alte comorbidităţi. În plus, există şi sechele digestive, în sensul că pacientul, chiar dacă este negativ, poate prezenta un disconfort, nu are poftă de mâncare etc. Pe aceşti pacienţi i-am orientat spre zonele de recuperare. Asta arată că este o boală care poate lăsa, şi cu siguranţă lasă, urme. Este drept, am externat şi pacienţi fără nicio urmă, cum este un pacient cu vârsta de 20 de ani care nu a prezentat simptome şi nici sechele post-boală. Dar, mulţi prezintă sechele“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

În același timp, noile simptome par legate şi de sechele. „Chiar dacă în literatura de specialitate se specifică că durerile digestive sunt expres la copii, noi am constatat că apar şi la adulţi. În plus, tot la adulţi, apropo de sechele, am avut pacienţi care înainte de externare au prezentat manifestări neurologice, cum ar fi dureri atroce de cap sau vertij, dureri care au rămas şi după negative“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Se poate dona plasmă

Referitor la numărul crescut de cazuri severe din Compartimentul de Terapie Inensivă, Carmen Dorobăţ a dat asigurări că există toată medicaţia prevăzută prin protocolul Ministe­rului Sănătăţii, inclusiv plasmă hiperimună. Sâmbăta trecută, potrivit ordinului MS, CRTS Iaşi a fost deschis pentru donatorii de sânge dar şi pentru cei de plasmă hiperimună, adică acei care au trecut prin boală şi prezintă anticorpi. Decizia MS a fost luată nu numai în contextual unei absenţe aproape totale de donatori de plasmă convalescent ci şi al crizei de sânge care amână operaţiile chirurgicale non-covid din spitale. Potrivit reprezentaţilor CRTS Iaşi, până ieri, la prânz, pentru pasmă convalescent s-a prezentat un singur donator declarat neeligibil şi alţi 18 donatori pentru sânge.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.