Cu centrala de apartament îți poluezi vecinii. Un membru al Academiei Române vorbeşte în premieră despre acest fenomen
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cu centrala de apartament îți poluezi vecinii. Un membru al Academiei Române vorbeşte în premieră despre acest fenomen

GALERIE
medicul academician Gheorghe Benga
  • medicul academician Gheorghe Benga
- +

Un studiu coordonat de medicul academician Gheorghe Benga spune că aerul din zona blocului poluat de aceste centrale inclusiv cu radicali liberi intră în casele tuturor locatarilor, la deschiderea geamurilor, rămânând mult timp acolo. Potrivit Ministerului Mediului, acest tip de poluare se adaugă poluării mediului cauzate de traficul auto şi de şantiere. Iaşul este unul din cele mai poluate oraşe din ţară, alături de Bucureşti şi Braşov.
 

Iaşul este, alături de Braşov şi Bucureşti, unul dintre oraşele cu cel mai poluat aer din România. Deşi primul gând ne duce la poluarea cauzată de autovehicule sau de lucrările de pe şantiere (reabilitarea infrastructurii, construirea de clădiri, şamd), experţii Ministerului Mediului atenţionează şi asupra unui pericol până acum ignorat: poluarea ce are drept cauză gazele arse de centralele termice, care nu sunt corect evacuate. O serie de studii trag semnale de alarmă în ceea ce priveşte efectul pe care îl au centralele termice asupra aerului pe care îl respirăm în locuinţe, dar şi la nivelul întregului oraş. 

Arderea gazului produce radicali liberi 

Acad.prof.dr. DhC Gheorghe Benga este de părere că poluarea pe geam de la vecinii cu centrale, sau de la propria centrală, este la fel de nocivă ca cea cauzată de traficul auto, dacă nu peste aceasta. ”Concluzii ale cercetărilor efectuate în 15 ani arată că poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentraţiile unor poluanţi, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mari la interior. Infiltrarea poluanţilor de la exterior la interior este dovedită şi este foarte variabilă în funcţie de sursa de poluare şi de tipul clădirii. În cazul centralelor termice de interior (CTI) instalate în blocurile de locuinţe, la deschiderea ferestrelor intră tot aerul poluat prin gazele arse. Când se deschid ferestrele, concentraţia poluanţilor la interior devine egală cu cea de la exterior. După închiderea ferestrelor, concentraţia la interior se menţine crescută un timp îndelungat! Poluanţii proveniţi din arderea gazului natural pe baza căruia funcţionează CTI şi eliminaţi prin coşul centralei ajung prin tuburile orizontale (coşurile) sau “ventuzele” prin care sunt evacuate gazele arse de la CTI în locuinţele tuturor oamenilor ce locuiesc în clădire. Arderea gazelor naturale produce inevitabil radicali liberi. Nu există boală în care să nu fie implicaţi radicalii liberi: de la probleme în dezvoltarea somatică şi neuropsihică a copilului, până la accelerarea procesului de îmbătrânire şi cancer. Nu trebuie să uităm că, în cazul centralelor de apartament, poluanţii evacuaţi în aerul respirabil din vecinătatea blocurilor de locuinţe se adaugă la cei emişi de alte surse: poluanţii industriali, gazele de eşapament ale maşinilor etc. Poluarea de lungă durată cu produse de combustie afecteazăparametrii funcţiei pulmonare, scade capacitatea de muncă, scade capacitatea de efort a organismului, scade rezistenţa organismului la îmbolnăviri acute”, arată acad.prof.dr. DhC Gheorghe Benga, din cadrul filialei Cluj a Academiei Române, medic în cadrul Laboratorului de Explorări Genetice a Spitalului de Urgenţă Cluj-Napoca.  

Coşuri până deasupra ultimului etaj 

Studiul academicianului clujean ”Impactul negativ asupra vieţii şi sănătăţii umane al centralelor termice individuale alimentate cu gaze naturale instalate în blocurile de locuinţe” prezintă pe larg rezultatele cercetărilor lui Gheorghe Benga şi ale echipei sale de colaboratori şi subliniază efectele nocive pe care le aduce poluarea aerului de către centralele termice de apartament. ”Centralele individuale instalate în blocurile de locuinţe au efecte negative multiple asupra vieţii şi sănătăţii a milioane de oameni din România. Efectele se vor manifesta şi la generaţiile viitoare. În privinţa poluanţilor proveniţi din arderea gazului natural şi eliminaţi prin coşul centralei, înlăturarea efectelor negative se poate face numai prin eliminarea sursei de poluanţi.

Soluţia optimă este îndepărtarea centralelor individuale de apartament şi reconectarea locuinţei la sistemul centralizat. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să devină cu adevărat obligatorie racordarea centralei individuale la un coş de fum cu înălţimea de cel puţin un metru deasupra aticului acoperişului, aşa cum prevăd reglementările chiar şi din România. Aş dori să amintesc aici că regretatul profesor Douglas Fowler, un reputat expert american în probleme privind recunoaşterea, evaluarea şi controlul factorilor de risc datorită poluării mediului ambiental şi profesional, sublinia că «evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice prin pereţii exteriori ai blocului este egală cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eşapament ale maşinilor»", a mai subliniat academicianul Gheorghe Benga în studiul coordonat de el. 

Studiu pentru Iaşi

De adăugat că pentru muncipiul Iaşi a fost realizat şi ”Studiu comparativ între emisiile generate de centralele termice de apartament şi emisiile generate de sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice”. Cercetarea realizată de  Econova Iaşi în colaborare cu Westagem  Bucureşti şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, Departamentul Ingineria şi Managementul Mediului, a avut drept obiectiv stabilirea scenariului de furnizare a agentului termic care este mai avantajos din punct de vedere al impactului asupra mediului pentru oraşul Iaşi.

”S-au făcut mai multe scenarii şi simulări. Scenariul favorabil din punctul de vedere al influenţei asupra calităţii aerului din municipiul Iaşi este cel în care necesarul de energie termică este asigurat doar de sistemul centralizat.  Emisiile sunt evacuate în aer prin surse fixe dirijate şi controlate, la înălţimi mari (70 m în cazul CET Tudor şi 164 m în cazul CET Holboca).

Sursa principală, CET II Holboca este amplasată la distanţă relativ mare de zona dens populată a municipiului Iaşi. Dispersia poluanţilor în atmosferă este facilitată, iar aceştia se deplasează la distanţe şi înălţimi mari faţă de sursă de producere. Astfel, la nivelul receptorilor pe întreaga zonă studiată din municipiul Iaşi, se înregistrează concentraţii în poluanţi relativ mici. Scenariul defavorabil din punctul de vedere al influenţei asupra calităţii aerului din municipiul Iaşi este cel în care necesarul de energie termică este asigurat doar de centrale termice de apartament. Sursele de emisie ale centralelor de apartament se comportă ca surse de suprafaţă (nu sunt dirijate). Emisiile acestora sunt distribuite pe întreaga suprafaţă a municipiului Iaşi, şi influenţează în mod direct aerul pe care îl respirăm zi de zi, în special în perioada octombrie - aprilie. Astfel, dispersia poluanţilor în acest scenariu este îngreunată. Se are în vedere şi ponderea mare a calmului atmosferic la nivelul municipiului Iaşi care face ca poluanţii să stagneze la nivelul sursei – adică lângă blocuri, pe întreaga lor înălţime, pentru perioade mai mari de timp”, a explicat Fănel Apostu, expert în protecţia mediului, coordonator al echipelor care au realizat cercetarea. 

Studiile sunt la Primărie 

În conditiile în care autorităţile locale şi centrale au primit cele două studii în integralitate, este de aşteptat ca rezultatele concrete ale acestor analize şi măsurători facute cu echipamente de specialitate să fie luate în considerare în cadrul planului de acţiuni ce trebuie elaborat în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului în municipiul Iaşi.

Asta având în vedere şi că ultimul bilanţ al Agenţiei de Mediu nominaliza recent ca factor poluant în Iaşi şi numărul mare al centralelor de apartament. O măsură a municipalităţii este, aşadar, de aşteptat, cu atât mai mult cu cât lipsa unui astfel de plan de acţiuni, cu măsuri concrete, termene de realizare şi responsabili, riscă să facă din Iaşi oraşul responsabil de procedura de infringement a UE, aşa cum au afirmat de nenumărate ori autorităţile europene şi naţionale din domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.