Decizie rarisimă a instanţei: acord de recunoaştere a vinovăţiei respins pentru şefa angajată la Şcoala Populară de Arte cu subiectele „servite” la concurs

joi, 22 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Decizie rarisimă a instanţei: acord de recunoaştere a vinovăţiei respins pentru şefa angajată la Şcoala Populară de Arte cu subiectele „servite” la concurs

Ultimul acord de recunoaştere a vinovăţiei în cazul angajărilor ilegale de la Şcoala Populară de Arte a fost respins de judecători. Aceştia au apreciat că procurorii au fost prea blânzi în aprecieri, iar pedeapsa propusă, de 1 an de închisoare, cu suspendare, nu reflectă gravitatea faptei comise. Dosarul privitor la Andreea Popovici, angajată „pe ochi frumoşi” ca şefă a Serviciului Artistic din cadrul Şcolii, se va întoarce la procurori, pentru refacerea cercetărilor.

Andreea Popovici a fost acuzată de procurorii DNA de complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Angajată a Teatrului pentru Copii şi Tineret din Botoşani, ea a efectuat mai multe demersuri pentru a se angaja la Şcoala Populară de Arte din Iaşi. Instituţia era condusă de Vlad Baba, delegat în funcţie de preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe. La propunerea lui Baba, în organigrama Şcolii a fost introdusă funcţia de şef serviciu artistic, pe care urma să fie transferată Popovici. Transferul nu s-a mai putut realiza din cauza opoziţiei conducerii teatrului botoşănean, aşa că a fost necesară organizarea unui concurs. Condiţiile au fost stabilite astfel încât să se potrivească CV-ului Andreei Popovici. Mai mult, aceasta a primit dinainte subiectele ce urmau să fie date la concurs. Firesc, concursul a fost câştigat de Popovici, cu 95,17 puncte. Contracandidata sa nu a avut nicio şansă. S-a prezentat onorabil, dar nu primise variantele de subiecte dinainte.

În faţa anchetatorilor, Popovici şi-a recunoscut vina, ceea ce a condus şi la propunerea procurorilor de încheiere a unui acord de recunoaştere. Uzual, aceste acorduri sunt acceptate fără multe discuţii de judecători. Alte trei acorduri de recunoaştere încheiate în acest caz au fost aprobate. De această dată însă, magistraţii Tribunalului s-au opus. Ei au arătat că procurorii greşiseră încadrarea juridică a faptei. Popovici beneficiase de date referitoare la condiţiile specifice de vechime şi studii pentru participarea de concurs, iar ulterior de variantele de subiecte întocmite de comisie. Prin urmare, era vorba de două fapte. Când aceeaşi faptă este repetată la scurt interval, se consideră că are o formă continuată, ceea ce atrage un spor de până la trei ani de închisoare la pedeapsă. În plus, Popovici nu doar înlesnise trucarea concursului, ceea ce o făcea complice, ci fusese chiar beneficiara directă. Judecătorii au dispus respingerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi trimiterea cauzei înapoi la procuror pentru continuarea urmăririi penale.

Comentarii