Un individ din Ciurea a fost arestat după ce şi-a violat fiica minoră timp de mai mulţi ani
”Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe lânga Judecatoria (...)
citeste totjoi, 26.05.2022
Acesta este mesajul transmis de prof. dr. Norina Forna, președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Iași, către medicii pe care îi reprezintă.
La sfârșitul săptămânii viitoare, stomatologii ar putea afla dacă eforturile lor de a schimba un ordin ministerial care le complică activitatea în cabinete au fost încununate cu succes.
Vineri, 10.12.2021, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iași a convocat medicii dentiști din Iași la o ședință online, pentru a centraliza toate corecțiile care ar trebui făcute la Ordinul 1761/2021. “La discuție a participat și prof. dr Adrian Streinu-Cercel, preşedinte al Comisiei de Sănătate din Senat, dar și directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. Toate corecțiile pe care le-am dezbătut astăzi s-au trimis către Ministerul Sănătății și la fel au făcut și celelalte colegii ale medicilor stomatologi din restul țării”, a declarat prof. dr. Norina Forna, președinta Colegiului Medicilor Stomatologi Iași, la scurt timp după finalizarea ședinței cu medicii pe care îi reprezintă.
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1761 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private a fost caracterizat de dentiști ca fiind abuziv, absurd, aberant, exagerat. Ordinul 1761 se referă, de fapt, la toate unitățile medicale de stat sau private.
Stomatologii se plâng de birocrație și de lacunele în comunicarea cu autoritățile medicale din Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor Stomatologi. De altfel, unii dentiști spun că se simt mai degrabă reprezentați de Patronatul societăților de stomatologie, implantologie și tehnică dentară, instituție înființată “în valul 3 al pandemiei de COVID-19” și care a lansat recent o petiție pentru suspendarea ordinului 1761/2021. Petiția a stâns până sâmbătă, 11.12.2021, 8619 semnături.
Referitor la ședința online de ieri cu stomatologii din Iași, prof. dr. Norina Forna a remarcat că “atât de tare au fost interesați de dezbatere, încât din 1700 câți au fost invitați să acceseze linkul și să participe la ședință, la începutul discuției au fost puțin peste 100, iar până la final au rămas doar 36”.
În plus, medicii se tem că Direcțiile de Sănătate Publică ar putea începe să îi “vâneze” cu amenzi în baza noului ordin și spun că Ministerul Sănătății e cel care ar trebui să întocmească proceduri standard, care să se aplice în fiecare cabinet, iar grilele de control ale inspectorilor DSP să fie cunoscute. Tocmai de aceea, una dintre întrebările adresate încă de la început de medicii stomatologi s-a referit la aceste grile de control. Iar răspunsul primit de la DSP Iași nu i-a liniștit.
Pe data de 12.11.2021, dr. Elena-Manuela Trifan, șef Compartiment Epidemiologie din cadrul DSP Iași a trimis către Colegiul Stomatologilor Iași o listă cu răspunsuri la cererile și întrebările adresate de medicii dentiști. Una dintre problemele sesizate era tocmai cea legată de controale: “Ar fi utilă și o grilă de control de la DSP, să știm cam ce verifică ei la un control”.
„Acțiunile de control ale Direcțiilor de Sănătate sunt stabilite de Ministerul Sănătății, iar grilele pot varia de la o acțiune la alta, în funcție de tematica urmărită”, se arată în documentul care e semnat și de dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al DSP Iași.
Președinta Colegiului Stomatologilor Iași, prof. dr. Norina Forna, ține să îi liniștească pe cei pe care îi reprezintă: “Dr. Vasile Cepoi, care de la început a fost de acord că ordinul 1761 este abuziv în ce îi privește pe stomatologi, este prietenos cu practica stomatologică. Atât timp cât moțiunea de suspendare a ordinului a fost trimisă și se discută măsuri pentru modificarea acestui ordin în ce îi privește pe stomatologi, nu vor fi vizite intempestive ale inspectorilor DSP în cabinete”.
Mult-temutul Ordin al Ministerului Sănătății nr. 1761/2021 prevede ca în fiecare unitate medicală de stat sau privată să se utilizeze pentru curățenie un mop la 20 de metri pătrați, cu schimbarea obligatorie a acestuia la trecerea într-o altă încăpere. Iar lavetele utilizate pentru curățenie să fie individualizate, pe culori, în funcție de suprafețele pe care aplică curățenia (sau să fie de unică folosință). Iar pentru asigurarea unui rulaj optim de rezerve de mopuri și lavete este necesar un număr de minimun 3 ori mai mare față de necesarul calculat. Ordinul se referă și la condițiile în care lavetele și mopurile ar trebui spălate și uscate (dacă nu sunt de unică folosință). Același ordin ii obligă pe medici să aibă în cabinete câte un incubator pentru teste de autocontrol, pentru a determina o eventuală prezență a germenilor. În același timp, li se solicită să facă teste suplimentare pe aparatele de sterilizare și îi obligă să marcheze cu etichete instrumentele sterilizate, care vor fi dezlipite de pe instrumentele folosite în timpul unui tratament și lipite pe fișa pacientului care beneficiază de acel tratament. Acest lucru i-a nedumerit și alarmat pe medicii stomatologi, care folosesc numeroase instrumente de mici dimensiuni, cum sunt acele și frezele, și spun ca e absurd, în materie de timp pierdut, să eticheteze toate aceste instrumente, iar apoi să lipească toate aceste etichete în fișele pacienților.
După publicarea ordinului 1761 în Monitorul Oficial, stomatologii au fost cei care au reacționat cel mai rapid și în număr mare pentru că în specialitatea lor se folosește mult mai mult instrumentar mic decât în alte specialități, ceea ce aduce cu sine și o încărcare mai mare ca timp, atât pentru curățarea, dezinfecție și sterilizarea instrumentarului, cât și pentru și menționarea în registre a tuturor activităților din cabinet.
Cuvinte cheie: + DSP, inspecții, cabinetele stomatologice
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un individ din Ciurea a fost arestat după ce şi-a violat fiica minoră timp de mai mulţi ani
Apar două tipuri de noi contracte de muncă. Ar putea fi introduse în Codul Muncii
Blonda din Botoşani care “scotoceşte” prin dulapurile femeilor
Grupul LTP, cu peste 2.000 angajaţi în nouă fabrici din lume, intră în România
O tânără de 33 de ani din Suceava a rămas fără bolidul Mercedes Benz
Țiriac, la 83 de ani: „Eu întotdeauna am preferat un muncitor în faţa unui talent”
Fiat Chrysler Automobiles îşi recunoaşte vinovăţia de fraudă privind emisiile diesel
Peste 100.000 de şoferi au vehiculele neasgiurate; nu şi-au reînnoit poliţele RCA
Istavan Kovacs, criticat de Arne Slot, antrenorul Feyenoor, după finala Conference League
Mită la Registrul Auto Român. Zeci de percheziţii domiciliare în dosarul de corupţie
Un autoturism a fost făcut zob în urma unui impact fatal cu un autotren (FOTO)
Un nou incident la metrou: Miros de fum între staţiile Tineretului şi Eroii Revoluţiei
Solistul Steven Tyler intră într-un program de reabilitare. Trupa Aerosmith îşi anulează concertele
Poliţiştii caută un profesor universitar bănuit că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
AS Roma a învins Feyenoord şi a câştigat prima ediţie a Conference League (VIDEO)
Cum puteți beneficia de asistență medicală gratuită, dacă sunteți neasigurați
Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor
Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență (P)
Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă
Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!
Bloc din Centru, tăiat de la apă de două săptămâni. ApaVital, acuzată de abuz
Un nou scandal: «Sportul din Iași este "ologit" de Consiliul Județean Iași»
Misiune imposibilă pentru procurorii DIICOT. Dosarul cu trafic de heroină, în pericol
Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă
A condus fără permis un ciclomotor şi a fost condamnat pentru uz de fals
CET Holboca, amendată cu 100.000 de lei pentru lipsa echipamentelor de depoluare
Şi-a snopit în bătaie familia în urmă cu 5 ani, dar procesul a trecut abia de prima instanţă
Încă o companie de IT "adoptă" o clasă de la Liceul de Informatică
Sechele ale pandemiei: Cadrele medicale îşi cer sporurile de Covid la Tribunal
Muniţie din ultimul război mondial, găsită la Voineşti şi Popricani
Urmărit de poliţişti, un şofer a oprit la un bar şi s-a apucat de băut
Expoziţia "Îmblânzitorul de pietre", realizată de Ion Barbu, poate fi văzută până pe 5 mai
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că nu mai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
Codrin Liviu CUȚITARUNew York şi Alabama. Un circuit epic |
George ŢURCĂNAŞUMiticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor |
Bogdan ILIESCUÎntâmplările lui Nobel (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.