De Sănătate

Punem punctul pe știi

DSP nu va face inspecții în cabinetele stomatologice până la modificarea ordinului 1761

duminică, 12 decembrie 2021, 11:03
5 MIN
 DSP nu va face inspecții în cabinetele stomatologice până la modificarea ordinului 1761

Acesta este mesajul transmis de prof. dr. Norina Forna, președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Iași, către medicii pe care îi reprezintă.

La sfârșitul săptămânii viitoare, stomatologii ar putea afla dacă eforturile lor de a schimba un ordin ministerial care le complică activitatea în cabinete au fost încununate cu succes.

Vineri, 10.12.2021, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iași a convocat medicii dentiști din Iași la o ședință online, pentru a centraliza toate corecțiile care ar trebui făcute la Ordinul 1761/2021. “La discuție a participat și prof. dr Adrian Streinu-Cercel, preşedinte al Comisiei de Sănătate din Senat, dar și directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. Toate corecțiile pe care le-am dezbătut astăzi s-au trimis către Ministerul Sănătății și la fel au făcut și celelalte colegii ale medicilor stomatologi din restul țării”, a declarat prof. dr. Norina Forna, președinta Colegiului Medicilor Stomatologi Iași, la scurt timp după finalizarea ședinței cu medicii pe care îi reprezintă.

Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1761 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţareadezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private a fost caracterizat de dentiști ca fiind abuziv, absurd, aberant, exagerat. Ordinul 1761 se referă, de fapt, la toate unitățile medicale de stat sau private.

Stomatologii se plâng de birocrație și de lacunele în comunicarea cu autoritățile medicale din Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor Stomatologi. De altfel, unii dentiști spun că se simt mai degrabă reprezentați de Patronatul societăților de stomatologie, implantologie și tehnică dentară, instituție înființată “în valul 3 al pandemiei de COVID-19” și care a lansat recent o petiție pentru suspendarea ordinului 1761/2021. Petiția a stâns până sâmbătă, 11.12.2021, 8619 semnături.

Referitor la ședința online de ieri cu stomatologii din Iași, prof. dr. Norina Forna a remarcat că “atât de tare au fost interesați de dezbatere, încât din 1700 câți au fost invitați să acceseze linkul și să participe la ședință, la începutul discuției au fost puțin peste 100, iar până la final au rămas doar 36”.

În plus, medicii se tem că Direcțiile de Sănătate Publică ar putea începe să îi “vâneze” cu amenzi în baza noului ordin și spun că Ministerul Sănătății e cel care ar trebui să întocmească proceduri standard, care să se aplice în fiecare cabinet, iar grilele de control ale inspectorilor DSP să fie cunoscute. Tocmai de aceea, una dintre întrebările adresate încă de la început de medicii stomatologi s-a referit la aceste grile de control. Iar răspunsul primit de la DSP Iași nu i-a liniștit.

Pe data de 12.11.2021, dr. Elena-Manuela Trifan, șef Compartiment Epidemiologie din cadrul DSP Iași a trimis către Colegiul Stomatologilor Iași o listă cu răspunsuri la cererile și întrebările adresate de medicii dentiști. Una dintre problemele sesizate era tocmai cea legată de controale: “Ar fi utilă și o grilă de control de la DSP, să știm cam ce verifică ei la un control”.

„Acțiunile de control ale Direcțiilor de Sănătate sunt stabilite de Ministerul Sănătății, iar grilele pot varia de la o acțiune la alta, în funcție de tematica urmărită”, se arată în documentul care e semnat și de dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al DSP Iași.

Președinta Colegiului Stomatologilor Iași, prof. dr. Norina Forna, ține să îi liniștească pe cei pe care îi reprezintă: “Dr. Vasile Cepoi, care de la început a fost de acord că ordinul 1761 este abuziv în ce îi privește pe stomatologi, este prietenos cu practica stomatologică. Atât timp cât moțiunea de suspendare a ordinului a fost trimisă și se discută măsuri pentru modificarea acestui ordin în ce îi privește pe stomatologi, nu vor fi vizite intempestive ale inspectorilor DSP în cabinete”.

Mult-temutul Ordin al Ministerului Sănătății nr. 1761/2021 prevede ca în fiecare unitate medicală de stat sau privată să se utilizeze pentru curățenie un mop la 20 de metri pătrați, cu schimbarea obligatorie a acestuia la trecerea într-o altă încăpere. Iar lavetele utilizate pentru curățenie să fie individualizate, pe culori, în funcție de suprafețele pe care aplică curățenia (sau să fie de unică folosință). Iar pentru asigurarea unui rulaj optim de rezerve de mopuri și lavete este necesar un număr de minimun 3 ori mai mare față de necesarul calculat. Ordinul se referă și la condițiile în care lavetele și mopurile ar trebui spălate și uscate (dacă nu sunt de unică folosință). Același ordin ii obligă pe medici să aibă în cabinete câte un incubator pentru teste de autocontrol, pentru a determina o eventuală prezență a germenilor. În același timp, li se solicită să facă teste suplimentare pe aparatele de sterilizare și îi obligă să marcheze cu etichete instrumentele sterilizate, care vor fi dezlipite de pe instrumentele folosite în timpul unui tratament și lipite pe fișa pacientului care beneficiază de acel tratament. Acest lucru i-a nedumerit și alarmat pe medicii stomatologi, care folosesc numeroase instrumente de mici dimensiuni, cum sunt acele și frezele, și spun ca e absurd, în materie de timp pierdut, să eticheteze toate aceste instrumente, iar apoi să lipească toate aceste etichete în fișele pacienților.

După publicarea ordinului 1761 în Monitorul Oficial, stomatologii  au fost cei care au reacționat cel mai rapid și în număr mare pentru că în specialitatea lor se folosește mult mai mult instrumentar mic decât în alte specialități, ceea ce aduce cu sine și o încărcare mai mare ca timp, atât pentru curățarea, dezinfecție și sterilizarea instrumentarului, cât și pentru și menționarea în registre a tuturor activităților din cabinet.

Comentarii