VIDEO: Eleva de aur a Iaşului. Ce își dorește singura zecistă de la ţară care a urcat pe podium la Evaluare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

VIDEO: Eleva de aur a Iaşului. Ce își dorește singura zecistă de la ţară care a urcat pe podium la Evaluare

GALERIE
safe_imageMaria Elisabeta
  • safe_image
  • Maria Elisabeta
- +
Baltag Maria Elisabeta, singura elevă care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională studiind în mediul rural, este o mână de om. O pierzi cu uşurinţă într-un grup de elevi de clasa a V-a, iar la prima vedere ai zice că este timiditatea întruchipată. Îşi strânge umerii şi mâinile, iar în banca din una dintre clasele de la Şcoala Profesională Cozmeşti unde a studiat pare şi mai mică. Se deschide însă dintr-o dată când vorbeşte despre şcoală, despre pasiunile sale, lectura şi fotografia, iar bărbia şi-o ridică când vorbeşte despre olimpiadele la care a participat şi premiile pe care le-a obţinut. Abia atunci realizezi că în spatele rezultatelor ei se află multă perseverenţă, ambiţie şi muncă.

Maria şi-a planificat viaţa ca un om mare, chiar dacă abia a terminat clasa a VIII-a. Vrea să studieze mai departe la un profil real pentru ca mai apoi opţiunile sale pentru facultate să fie mai multe. „Aş vrea să dau la profilul Matema­tică-Informatică fie la Colegiul Naţional, fie la Colegiul «Mihai Eminescu». Mai departe nu ştiu exact ce voi face, însă am considerat că îmi va fi mai uşor să trec de la un profil real către unul uman decât invers“, explică eleva.

Cititi si: FELICITĂRI! Ea este Maria Elisabeta, fata de la sat care a luat 10 la Evaluare fără meditații

În ceea ce priveşte pregătirea pentru Evaluarea Naţională, Maria spune că nu pot fi obţinute rezultate foarte bune fără o muncă constantă şi că nu se poate învăţa pentru 10 doar într-un singur semestru. „A fost o muncă constantă şi nu am aşteptat să învăţ pe ultima sută de metri. Am învăţat mai mult anul acesta, e drept, şi am avut susţinerea profesorilor. M-au ajutat mult profesorii şi am lucrat foarte mult cu dumnealor, s-au implicat, dar secretul, ca să zic aşa, este munca constantă“.

Iar munca ei din anii anteriori se vede în mediile de 10 pe care le-a obţinut în fiecare an, dar şi rezultatele foarte bune la compe­tiţiile şcolare. Maria a participat atât la competiţii de Matematică, Fizică şi Chimie, dar şi la Limba română. „Am mers în fiecare an la Concursul «Olimpic pentru o zi» la Matematică, unde am ob­ţinut premii şi menţiuni, anul trecut am obţinut o menţiu­ne la e­tapa naţională la concursul de fizică şi chimie Impuls Perpetu­um, iar anul acesta m-am calificat la etapa naţională a concursului de Limba română «Uni­versul cunoaşterii prin lectură», dar nu s-a mai ţinut“, explică Maria.

Pe viitor, speră să aducă premii colegiilor din Iaşi, însă nu ştie încă ce liceu va alege. Oscilează între Colegiul Naţional şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, dar ştie că vrea un profil real.

După învăţat, Maria se relaxează tot printre cărţi

Chiar dacă pentru mulţi elevi semestrul al II-lea din acest an şcolar i-a pus în dificultate, Maria crede că pentru ea a fost un câştig şi i-a permis să se concentreze mai mult pentru materiile Evaluării Naţionale. „Nu am mai tras la fel de tare pentru celelalte materii în semestrul al II-lea, dar am învă­ţat. Mi-a lipsit însă contacul di­rect cu profesorii. Este altfel când îţi explică faţă în faţă. M-au ajutat însă mult orele online şi oarecum m-am simţit ca la şcoală“.

Când nu a rezolvat exerciţii la Matematică sau Limba română, Maria s-a afundat însă tot printre cărţi. Explică zâmbind că îi place foarte mult să citească şi râde chiar că e dependentă de lectură. „Îmi place foarte mult să citesc. E ca şi respiratul pentru mine. Am citit multe dintre cărţile lui Jules Verne, Charles Dickens, iar acum vreau să recitesc seria Harry Potter“, afirmă Maria.

Mama sa (foto), cadru didactic, povesteşte cum aproape fiecare bănuţ pe care fiica ei îl strânge se duce pe cărţi. Nu se uită către hăinuţe frumoase şi se abţine chiar şi de la dulciuri. „Îmi spune, mama, pot să îmi iau cărţi de banii ăştia. Nu se uită după haine sau alte lucruri“, spune zâmbind mama copilei.

Pe lângă lectură, atunci când reuşeşte să se dezlipească de paginile cărţilor, îi place să facă fotografii artistice în natură. Fata spune cu amărăciune că, deşi fotografia este una dintre pasiunile sale, încă nu are un aparat. Reu­şeşte însă să surprindă imaginile care îi plac cu telefonul până când va reuşi să strângă bani pentru aparatul mult dorit. Pasiunea sa pentru fotografie a făcut-o să se viseze, pe viitor, ca jurnalist, însă ştie că până acolo este posibil să se întâlnească cu multe alte vise, iar cariera sa s-ar putea să fie cu totul alta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.