Era să-și ucidă fătul în timpul nașterii acasă cu „dula“. S-a ales cu plângere penală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Era să-și ucidă fătul în timpul nașterii acasă cu „dula“. S-a ales cu plângere penală

GALERIE
nastere acasa
  • nastere acasa
- +

Fenomenul naşterii naturale acasă, însoţită doar de o femeie pentru suport psihologic, nu medical, aşa-numita „dulă“, ia în ultima vreme amploare şi în România, fiind mai răspândit în Occident. Doar că acolo dula are şi pregătire de moaşă. Șefii Maternităţii „Cuza Vodă“ au anunţat că vor face plângere penală în acest caz, pentru tentativă de omor.

O gravidă şi copilul ei nou-născut au fost la un pas de moarte după ce mama a decis să nască acasă, asistată de o „dulă“. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul, „dula“este o persoană care asistă mamele care doresc să nască la domiciliu. Curentul care a început să devină po­pular şi în  România, provine din Occident, unde multe dintre mame nasc acasă asistate de „dule“. Diferenţa este că, în Occident, dulele sunt de fapt persoane cu studii şi experienţă de moaşe, şi ştiu în ce situaţii gravida poate naşte la domici­liu sau nu. În schimb, în România „dulele“ la care apelează viitoarele mămici nu au astfel de pregătire.

Astfel se explică ceea ce s-a întâmplat la Iaşi: deşi gravida avea uter cicatricial de la o naştere din urmă cu un an şi jumătate, „dula de România“ a acceptat să o asiste la domiciliu la aducerea pe lume a celui de-al doilea copil. Naş­tere naturală la domiciliu s-a complicat, însă, mama ajungând în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă“.

„A avut un mare noroc că am reuşit să le salvăm viaţa. Este imens riscul la care s-a expus această mamă, cât şi riscul la care şi-a expus copilul. Naşterile la femei cu uter cicatricial sunt grevate de risc foarte mare, cu complicaţii care pot apărea oricând şi care pot fi dificil de controlat, mai ales dacă nu există o echipă de medici cu experienţă în astfel de cazuri. Femeia aceasta cât şi copilul ei au fost la un pas de moarte, şi intenţionăm să depunem plângere penală pentru ca autorită­ţile să cerceteze cazul“, a declarat  prof. dr. Mir­cea Onofriescu.

Un curent in vogă

Curentul „naştere naturală, la domiciliu“ începe să aibă adepte şi în România de mai mult timp. Din păcate, lucrurile nu se desfăşoară însă ca în Occident, unde mamele care doresc să nască la domiciliu sunt asistate de o persoană calificată ca moaşă, cu experienţă, şi care poate discerne atunci când este posibilă naşterea acasă sau trebuie ca mama să meargă imediat la spital. În România, se pare că au preluat doar denumirea, medicii obstetricieni atenţionând că „dulele“ de România nu au calificarea necesară pentru a asista o naştere la domiciliu.

Astfel, o ieşeancă de 31 de ani a ajuns sâmbătă seara la Maternitatea „Cuza Vodă“ în stare foarte gravă după ce timp de mai multe ore a încercat să nască acasă, asistată şi încurajată de „dulă“. Gravidă a povestit medicilor că travaliul s-a declanşat la ora 14.30, şi a ajuns la spital abia la ora 20.00, după ce „dula“ a înţeles că ceva nu este în regulă.

„Fătul era cu capul blocat, iar mama cu risc foarte mare de complicaţii care îi puneau şi ei viaţa în pericol. A fost o minune că nu au murit, dar e posibil ca bebeluşul să aibă pro­bleme mai târziu din cauza perioadei prelungite de hipoxie - creierul nu a fost suficient oxigenat. În prezent mama este încă internată, dar refuză să ne dezvăluie numele dulei. Ne-a spus doar că este o persoană pregătită să o asiste psihologic la naştere şi că aceasta chiar i-ar fi explicat că există riscuri la naşterea naturală pe un uter cicatricial. Nu ştiu ce explicaţii i-a dat, dar dacă ar fi fost o persoană cu adevărat pregătită, nu ar fi acceptat ca această femeie să nască acasă. O naştere la o femeie cu uter cicatricial este o naştere complicată şi grevată de riscuri chiar şi într-un spital. Mă îndoiesc că acea „dulă de România“ avea pregătire de moaşă. Noi avem în maternitate moaşe cu o experienţă excepţională, care au asistat mii de naşteri, şi vă garantez că niciuna nu ar accepta să asiste o naştere la domiciliu la o gravidă cu uter cicatricial. O persoană cu pregătire şi experienţă ştie că naşterea la domiciliu pentru gravidele cu uter cicatricial poate duce atât la decesul mamei, cât şi al copilului“, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Socie­tăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

Plângere penală: gravida nu vorbeşte

Medicul a mai precizat că va depune plângere penală, atât în nume personal, cât şi în numele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie. Acesta consideră că situaţia este foarte gravă, şi autorităţile trebuie să descopere şi să tragă la răspundere persoanele care prin oferirea acestui tip de asistenţă, fără să cunoască riscurile la care expun gravidele şi copiii, le pun viaţa în pericol.

„Nu sunt împotriva naşterilor la domiciliu. Dar numai dacă mamele sunt asistate de moaşe cu experienţă, dacă există un consimţământ scris şi semnat de ambele părţi şi, cel mai important, dacă naşterea la domiciliu este sigură. În niciun caz nu recomand naştere la domiciliu pentru mamele care în urma unei cezariene au uter cicatricial. Şi, de asemenea, nu recomand naştere la domici­liu nici la gravidele care se află la prima sarcină. Putem vorbi de naştere la domiciliu asistată de o moaşă cu experienţă la o mamă sănătoasă, care are cel puţin experienţa unei prime naşteri naturale care a decurs fără probleme. De asemenea, e indicat ca cea mai apropiată maternitate din zonă să fie anunţată că are loc o naştere la domiciliu, şi dacă apar probleme echipa de medici să fie pregătită să intervină foarte repede. Sfătuiesc mamele care doresc să apeleze la dule în Ro­mânia să se documenteze foarte bine în legătură cu experienţa persoanei respective şi să discute cu medicul care le urmăreşte sarcina. Nu e o joacă, e viaţa lor şi a copilului lor în joc“, a încheiat medicul Onofriescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.