(EXCLUSIV) Decizie a DNA în privinţa lui Chirica: „Dosarul Skoda“, scos la plimbare

joi, 20 iunie 2019, 01:50
4 MIN

Procurorii DNA Iaşi au finalizat la finele lunii mai ancheta penală din „dosarul Skoda“, ce vizează mai mulţi funcţionari ai Primăriei Iaşi, inclusiv pe primarul Mihai Chirica. Anchetatorii au declinat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătorie, acolo unde se vor efectua cercetări pentru fals. Într-un răspuns oficial pentru ziar, DNA oferă primele explicaţii referitoare la presupusul nou dosar care l-ar viza pe Chirica.

Dosarul „Skoda“, în care mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Iaşi, printre care şi primarul Mihai Chirica, au avut calitatea de suspect la DNA Iaşi, a fost declinat, zilele trecute, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Informaţia a fost confirmată într-un răspuns oficial furnizat „Ziarului de Iaşi“ de către reprezentanţii DNA.

„În cauza la care faceţi referire, la data de 27 mai 2019, procurorii anticorupţie au dispus declinarea acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, spre competentă soluţionare“, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la DNA.

Reprezentanţii acestei instituţii nu ne-au precizat şi pentru ce infracţiune au dispus declinarea, însă, potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba de fals, faptele vizându-l inclusiv pe edilul-şef Mihai Chirica.

Ar fi vorba de documentele întocmite în Primăria Iaşi, semnate inclusiv de Chirica, pe când era viceprimar, referitoare la un contract de leasing derulat de municipalitate. Declinarea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a „dosarului Skoda“ înseamnă că singurele posibile infracţiuni care au rămas în dosar nu mai sunt de competenţa DNA.

Mergând pe acest fir logic, reiese că procurorii anticorupţie din Iaşi au clasat acuzaţiile de abuz în serviciu sau de complicitate la abuz în serviciu de care au fost acuzaţi funcţionarii din Primărie, inclusiv Mihai Chirica şi fostul primar Gheorghe Nichita.

Avocatul acestuia din urmă, Ionel Nechita, ne-a precizat, aseară, că nu a fost informat cu privire la o ordonanţă de clasare.

Ce vizează „dosarul Skoda“

Licitaţia pe care DNA ar fi cercetat-o în acest dosar este cea privind achiziţia prin leasing operaţional, de către Primăria Iaşi, a patru vehicule marca Skoda: Superb şi Octavia.

E vorba de o achiziţie realizată prin cerere de ofertă al cărei câştigător final a fost, în 16 mai 2013, dealerul Skoda Iaşi, leasingul fiind intermediat de Unicredit Leasing Fleet Management SRL.

Caietul de sarcini aferent acestei achiziii a fost semnat, în locul lui Nichita, de Mihai Chirica, semnătura acestuia aflându-se şi pe documentele prin care se ofereau clarificări suplimentare operatorilor economici. Alte semnături care apar pe do¬cumente sunt cele ale lui Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă.

După finalizarea procedurii de achiziţie, a cărei valoare a fost de 419.000 de lei, pe lângă cele patru maşini marca Skoda, Octavia şi Superb, ar mai fi ajuns una: un Skoda Rapid, de culoare roşie, cu număr de înregistrare B-99-KNG.

Printr-un mecanism în care ar fi fost implicaţi mai mulţi funcţionari, inclusiv de la Poliţia Locală, această maşină ar fi ajuns, în cele din urmă, la Adina Samson, fosta amantă a primarului Gheorghe Nichita.

Ce zice DNA despre înavuţirea primarului?

Tot în răspunsul oferit ziarului, DNA face referire şi la un posibil dosar penal deschis ca urmare a dezvăluirilor de presă din ultima perioadă, referitoare la Mihai Chirica. Printr-o formulare alunecoasă, DNA nici nu confirmă, însă nici nu infirmă existenţa acestui dosar.

„În conformitate cu practica de comunicare a DNA raportată la interesul public, existenţa unor date care să poată face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menţionate de dvs. ar determina mediatizarea acestor aspecte. În acest moment, nu există date care să facă obiectul unei comunicări publice. Persoana menţionată de dvs. (n.r. – Mihai Chirica) în solicitare nu are calitatea de suspect sau inculpat în legătură cu aspectele menţionate de dvs. în solicitare“, a răspuns DNA.

În traducere: Chirica nu este, sau nu era – până aseară, pus oficial în vreun dosar care să vizeze proprietăţile sale sau ale familiei, însă asta nu înseamnă că procurorii anticorupţie nu au un dosar „in rem“ referitor la aceste aspecte.

Cercetarea in rem se face doar asupra faptei şi, de regulă, anchetatorii nu oferă informaţii despre aceste dosare pentru a nu le fi periclitate anchetele. Citând surse din DNA, jurnaliştii de la G4 Media au arătat, acum două zile, că instituţia anticorupţie ar avea deschis un dosar penal in rem, încadrarea fiind de luarea de mită.

Comentarii