Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV Surse din Mitropolie ne explică cum va decurge ancheta în cazul pr. Calistrat. Are un apărător puternic: starețul mănăstirii

GALERIE
calistrat-chifan
  • calistrat-chifan
- +

„Ziarul de Iași” a discutat în ultimele zile cu mai mulți preoți implicați în structurile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în special în cadrul Exarhatului mănăstirilor, pentru a înțelege exact cum se va derula ancheta în cazul preotului Calistrat, acuzat de agresiune fizică și verbală în cazul a două enoriașe. Acestea au depus la Mitropolia Moldovei și Bucovinei mai multe înscrisuri, înregistrări audio și video, în care, de-a lungul timpului, pr. Calistrat și ucenicii săi sunt filmați în diferite ipostaze în curtea Mănăstirii Vlădiceni, având cel mai des o atitudine cel puțin conflictuală și agresivă.

Preoții cu care am vorbit ne-au explicat cum se vor derula cercetările: în mod normal, atât victimele, cât și agresorii, vor fi chemați la audieri la Exarhatul mănăstirilor în perioada următoare. Ancheta este realizată de Exarhatul mănăstirilor, care anchetează astfel de plângeri făcute în cazul monahilor, în timp ce preoții de mir sunt investigați de către Inspecția Bisericească.

Dată fiind natura sensibilă a cazului, aceștia au fost de acord să ne ofere informații cu condiția păstrării anonimatului, cel puțin până la finalizarea anchetei, moment în care vor putea să vorbească și public.

„Părintele e un foarte bun psiholog, îi va trata cu superioritate pe anchetatori”

Majoritatea celor cu care am discutat însă spun că situația pr. Calistrat este una cu dublu-tăiș. „Ziarul de Iași” a reușit să confirme informația că au mai fost acuzații de violență din partea călugărului făcute de enoriași, dar niciuna nu s-a concretizat cu o plângere oficială, ele fiind rezolvate amiabil. Despre existența lor însă se știe la nivelul Exarhatului mănăstirilor.

Aceste plângeri, cuplate cu istoricul deja cunoscut al pr. Calistrat, pot duce la o sancțiune mai gravă care poate însemna oprirea de la slujire pe o perioadă foarte lungă, în cel mai bun caz.

„În primul rând, trebuie să fie audiați toți cei implicați, doar că preotul are foarte multe persoane care-l susțin. În 2003, când a avut ultima oară probleme mari, erau proteste zilnic în curtea Mitropoliei. Apoi, ați văzut filmarea cu una dintre femei care stătea la rând: ei au crezut că o să-l ajute pe el să dovedească că femeia îl stresa. Dar se aude în filmare că preotul a fost agresiv și recalcitrant. Apoi, părintele e foarte bun psiholog: îl întrebi, se face că nu răspunde, apoi răspunde la altceva dacă nu îi convine și îi va trata cu superioritate pe cei care-l vor cerceta”, a explicat unul dintre preoții care urmează să fie implicat în anchetă.

Un alt preot a precizat că, dacă este să ne luăm după Statutul Bisericii și canoanele interne, el poate fi încadrat și cercetat doar pentru partea cu lovirea, fiindcă restul sunt mărturii și interpretări, iar pr. Calistrat va avea și multe persoane care vor atesta că e o persoană bună. Comisia, însă, poate ține cont că nu este la prima abatere.

„Au auzit și ei că au mai fost cazuri cu lovire, dar s-au rezolvat intern și nu au răsuflat. Dar dacă te gândești și la ce trecut și istoric are, poți să nu te rezumi doar la lovire. Oricum, nu e lucru curat ce s-a petrecut acolo. Biserica este și spital duhovnicesc, vin și oameni care poate sunt bolnavi, chiar și psihic. Nu trebuie să ne comportăm așa. Întrebarea mea pentru preot și cei care-l susțin: dacă era sora ta, mama ta, care s-a dus la preot cu un necaz și el ar fi acționat așa, ți-ar fi convenit? E exemplu de aroganță și mândrie exagerată”, a precizat sursa citată de ziar.

A fost oprit prea târziu de la slujire?

Un alt semn de întrebare ridicat de preoții consultați de ziar ține de reacția întârziată a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de a-l sancționa pe pr. Calistrat după apariția publică a imaginilor. În cazuri similare, preoții au fost opriți de la slujire la câteva ore după mediatizarea unui caz sau cel târziu în aceeași zi.

În cazul pr. Calistrat, au trecut aproape 72 de ore până când acesta a fost oprit de la slujire, fiind indicații că ar fi fost discuții și cu Patriarhia în acest sens.

„În mod normal și logic, în secunda doi trebuia oprit de la slujire, pentru a vedea care a fost situația. Dar imaginile au apărut vineri și el a fost oprit abia luni sau, cel puțin, luni au anunțat asta. Mai ales că el a și recunoscut ce s-a întâmplat”, au completat sursele citate de „Ziarul de Iași”.

Ei mai spun însă că suspendarea aceasta poate fi o sabie cu două tăișuri: pr. Calistrat poate fi oprit de la slujire o perioadă foarte îndelungată, fiindcă ancheta s-ar putea prelungi, mai ales cea a organelor de cercetare penală. Întrebarea care rămâne, spun aceștia, este dacă călugărul va respecta decizia și nu va mai săvârși nicio Sfântă Taină pe perioada acestei suspendări.

Starețul mănăstirii îl apără: „Părintele Calistrat este omul meu de bază”

Un apărător al pr. Calistrat este însă starețul Mănăstirii Vlădiceni, pr. Arsenie Butnaru, care a declarat pentru „Ziarul de Iași” că cele două femei au încercat să dezbine enoriașii care vin la mănăstire să se închine și că, deși au stat perioade îndelungate cazate la mănăstire, nu au înțeles să respecte regulile interne de acolo.

„Părintele Calistrat este omul meu de bază, de zece ani nu mi-a făcut probleme, avem o relație extraordinar de bună, ne înțelegem extraordinar de bine. Are și el un fel de a trece peste ispite extraordinar de bun. Nu știu dacă știți, dar de Sfânta Parascheva au fost mii de oameni de peste tot din țară la noi, iar omul ăsta a stat acolo și i-a primit pe toți. Nu s-a dus nici măcar la toaletă. Eu spun că e de apreciat. Hai să vedem partea bună a lucrurilor”, a declarat pr. Arsenie Butnaru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri