EXCLUSIV Surse din Mitropolie ne explică cum va decurge ancheta în cazul pr. Calistrat. Are un apărător puternic: starețul mănăstirii

joi, 17 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 EXCLUSIV Surse din Mitropolie ne explică cum va decurge ancheta în cazul pr. Calistrat. Are un apărător puternic: starețul mănăstirii

„Ziarul de Iași” a discutat în ultimele zile cu mai mulți preoți implicați în structurile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în special în cadrul Exarhatului mănăstirilor, pentru a înțelege exact cum se va derula ancheta în cazul preotului Calistrat, acuzat de agresiune fizică și verbală în cazul a două enoriașe. Acestea au depus la Mitropolia Moldovei și Bucovinei mai multe înscrisuri, înregistrări audio și video, în care, de-a lungul timpului, pr. Calistrat și ucenicii săi sunt filmați în diferite ipostaze în curtea Mănăstirii Vlădiceni, având cel mai des o atitudine cel puțin conflictuală și agresivă.

Preoții cu care am vorbit ne-au explicat cum se vor derula cercetările: în mod normal, atât victimele, cât și agresorii, vor fi chemați la audieri la Exarhatul mănăstirilor în perioada următoare. Ancheta este realizată de Exarhatul mănăstirilor, care anchetează astfel de plângeri făcute în cazul monahilor, în timp ce preoții de mir sunt investigați de către Inspecția Bisericească.

Dată fiind natura sensibilă a cazului, aceștia au fost de acord să ne ofere informații cu condiția păstrării anonimatului, cel puțin până la finalizarea anchetei, moment în care vor putea să vorbească și public.

„Părintele e un foarte bun psiholog, îi va trata cu superioritate pe anchetatori”

Majoritatea celor cu care am discutat însă spun că situația pr. Calistrat este una cu dublu-tăiș. „Ziarul de Iași” a reușit să confirme informația că au mai fost acuzații de violență din partea călugărului făcute de enoriași, dar niciuna nu s-a concretizat cu o plângere oficială, ele fiind rezolvate amiabil. Despre existența lor însă se știe la nivelul Exarhatului mănăstirilor.

Aceste plângeri, cuplate cu istoricul deja cunoscut al pr. Calistrat, pot duce la o sancțiune mai gravă care poate însemna oprirea de la slujire pe o perioadă foarte lungă, în cel mai bun caz.

„În primul rând, trebuie să fie audiați toți cei implicați, doar că preotul are foarte multe persoane care-l susțin. În 2003, când a avut ultima oară probleme mari, erau proteste zilnic în curtea Mitropoliei. Apoi, ați văzut filmarea cu una dintre femei care stătea la rând: ei au crezut că o să-l ajute pe el să dovedească că femeia îl stresa. Dar se aude în filmare că preotul a fost agresiv și recalcitrant. Apoi, părintele e foarte bun psiholog: îl întrebi, se face că nu răspunde, apoi răspunde la altceva dacă nu îi convine și îi va trata cu superioritate pe cei care-l vor cerceta”, a explicat unul dintre preoții care urmează să fie implicat în anchetă.

Un alt preot a precizat că, dacă este să ne luăm după Statutul Bisericii și canoanele interne, el poate fi încadrat și cercetat doar pentru partea cu lovirea, fiindcă restul sunt mărturii și interpretări, iar pr. Calistrat va avea și multe persoane care vor atesta că e o persoană bună. Comisia, însă, poate ține cont că nu este la prima abatere.

„Au auzit și ei că au mai fost cazuri cu lovire, dar s-au rezolvat intern și nu au răsuflat. Dar dacă te gândești și la ce trecut și istoric are, poți să nu te rezumi doar la lovire. Oricum, nu e lucru curat ce s-a petrecut acolo. Biserica este și spital duhovnicesc, vin și oameni care poate sunt bolnavi, chiar și psihic. Nu trebuie să ne comportăm așa. Întrebarea mea pentru preot și cei care-l susțin: dacă era sora ta, mama ta, care s-a dus la preot cu un necaz și el ar fi acționat așa, ți-ar fi convenit? E exemplu de aroganță și mândrie exagerată”, a precizat sursa citată de ziar.

A fost oprit prea târziu de la slujire?

Un alt semn de întrebare ridicat de preoții consultați de ziar ține de reacția întârziată a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de a-l sancționa pe pr. Calistrat după apariția publică a imaginilor. În cazuri similare, preoții au fost opriți de la slujire la câteva ore după mediatizarea unui caz sau cel târziu în aceeași zi.

În cazul pr. Calistrat, au trecut aproape 72 de ore până când acesta a fost oprit de la slujire, fiind indicații că ar fi fost discuții și cu Patriarhia în acest sens.

„În mod normal și logic, în secunda doi trebuia oprit de la slujire, pentru a vedea care a fost situația. Dar imaginile au apărut vineri și el a fost oprit abia luni sau, cel puțin, luni au anunțat asta. Mai ales că el a și recunoscut ce s-a întâmplat”, au completat sursele citate de „Ziarul de Iași”.

Ei mai spun însă că suspendarea aceasta poate fi o sabie cu două tăișuri: pr. Calistrat poate fi oprit de la slujire o perioadă foarte îndelungată, fiindcă ancheta s-ar putea prelungi, mai ales cea a organelor de cercetare penală. Întrebarea care rămâne, spun aceștia, este dacă călugărul va respecta decizia și nu va mai săvârși nicio Sfântă Taină pe perioada acestei suspendări.

Starețul mănăstirii îl apără: „Părintele Calistrat este omul meu de bază”

Un apărător al pr. Calistrat este însă starețul Mănăstirii Vlădiceni, pr. Arsenie Butnaru, care a declarat pentru „Ziarul de Iași” că cele două femei au încercat să dezbine enoriașii care vin la mănăstire să se închine și că, deși au stat perioade îndelungate cazate la mănăstire, nu au înțeles să respecte regulile interne de acolo.

„Părintele Calistrat este omul meu de bază, de zece ani nu mi-a făcut probleme, avem o relație extraordinar de bună, ne înțelegem extraordinar de bine. Are și el un fel de a trece peste ispite extraordinar de bun. Nu știu dacă știți, dar de Sfânta Parascheva au fost mii de oameni de peste tot din țară la noi, iar omul ăsta a stat acolo și i-a primit pe toți. Nu s-a dus nici măcar la toaletă. Eu spun că e de apreciat. Hai să vedem partea bună a lucrurilor”, a declarat pr. Arsenie Butnaru. 

Comentarii