anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Familia unui băiat autist din Iaşi a câştigat procesul cu statul român

GALERIE
autism
 • autism
- +

Miza acestuia: salariul de însoţitor al tatălui pentru fiul care împlinise 18 ani. Totul pleacă de la o situaţie controversată: după majorat, deşi autiştii rămân la fel de neajutoraţi, statul nu le dădea dreptul la însoţitor plătit.

O familie de ieşeni a câştigat lupta dusă cu sistemul românesc de asistenţă socială. Ioan Apetrei a dat în judecată instituţiile statului, după ce băiatului său, diagnosticat cu autism, nu i s-a mai dat dreptul la asistent personal. Timp de un an, de când a împlinit Andrei 18 ani, tatăl acestuia nu a mai primit suma de circa 700 de lei lunar, de care beneficia până atunci, pentru că era însoţitorul fiului. Cu ajutorul Asociaţiei Naţionale a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România, (ANCAAR) filiala Iaşi, care le-a asigurat un avocat, Ioan Apetrei a dat în judecată DGASPC şi Ministerul Muncii, pentru a primi banii care i se cuvin. După un proces lung, sentinţa judecătorilor a decis în favoarea ieşenilor. Astfel, statul trebuie să achite familiei Apetrei suma de circa 9.000 de lei, reprezentând restanţe sume aferente pensiei de însoţitor, pentru toată perioada în care le-a fost sistat acest drept.

Şi-a dat în judecată şi fiul

„Sperăm să nu se facă recurs, iar în cazul în care se face, să fie tot o sentinţă favorabilă pentru noi. Ioan Apetrei trebuia să primească aproximativ 700 de lei lunar, pentru că-i purta de grijă fiului. Acum, statul va trebui să-i dea banii care s-au strâns timp de un an“, a declarat Carmen Ghercă, preşedintele ANCAAR Iaşi. Familia Apetrei nu se află la primul proces pe care l-a câştigat. Deşi pare aberant, aceştia şi-au dat anul trecut în judecată şi propriul fiu, pentru a-l pune sub interdicţie. Doar aşa, tatăl ar fi avut dreptul de a fi reprezentantul legal al băiatului şi de a lua toate deciziile în locul său şi ar fi fost numit asistentul lui personal, beneficiind implicit de pensie. Toată această situaţie a pornit de la faptul că, până acum o lună, autismul nu era recunoscut la persoanele majore, iar cei care împlineau vârsta de 18 ani nu mai aveau dreptul la însoţitor. Cu toate acestea, un membru al familiei era nevoit să renunţe la serviciu şi să petreacă tot timpul cu cel bolnav, pentru a-i purta de grijă. „Am câştigat, iar acum sunt reprezentantul legal al fiului meu. Am făcut acest lucru pentru ca băiatul care a împlinit deja 18 ani să fie considerat fără discernământ, să i se pună interdicţie şi, astfel, să beneficieze de asistent personal. De asemenea, am câştigat şi dreptul la pensia pe care nu am primit-o după ce băiatul a devenit major“, a afirmat Ioan Apetrei. Băiatului i s-a stabilit acum gradul permanent de handicap.

400 de autişti minori la Iaşi

În prezent, DGASPC eliberează peste 400 de certificate pentru persoanele cu autism, pe baza cărora părinţii primesc indemnizaţia de însoţitor. Dar banii primiţi drept pensie sunt insuficienţi, în condiţiile în care aceşti copii ar avea nevoie de circa 1.500 de euro lunar pentru a putea urma cele mai cunoscute terapii de recuperare. Mulţi nu mai apar însă în statisticile DGASPC pentru că au devenit majori. De fapt, ei nu mai sunt înregistraţi nicăieri cu această afecţiune, având în vedere că în România, până acum, autismul nu era considerat o boală a adulţilor. Abia după ce părinţii îşi vor aduce copiii deveniţi majori la reevaluare, va exista o statistică a adulţilor diagnosticaţi cu autism.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.