Fenomen anormal în şcolile ieşene: directorii îşi dau demisia pe capete. Care este explicaţia? “Am avansat şi am pierdut 1.000 lei la leafă”

luni, 06 noiembrie 2023, 02:50
6 MIN
 Fenomen anormal în şcolile ieşene: directorii îşi dau demisia pe capete. Care este explicaţia? “Am avansat şi am pierdut 1.000 lei la leafă”

Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul acestui an şcolar. Cauzele acestor demisii variază, de la nemulţumiri legate de salarizare, în principal, întrucât au considerat că pot câştiga mai bine la catedră decât în poziţia de director, la motive personale sau decizii profesionale.

Discrepanţa dintre salariile directorilor şi a simplilor profesori, care îşi pot rotunji veniturile cu dirigenţii şi alte activităţi interzise de curând directorilor, este o problemă care preocupă inclusiv ministerul Educaţiei, care a tot anunţat că va pregăti o “reparaţie”, dar care nu a mai apărut. Iar urmarea este una care nu convine factorilor de decizie de la vârf: oameni cu reale calităţi manageriale, multe dovedite prin ultimul concurs-test, evită astfel să se mai implice în conducerea şcolilor.

Trei directori plini din judeţul Iaşi care şi-au dat demisia chiar la începutul acestui an şcolar sunt Simona Elena Voinescu – Şcoala Gimnazială Popricani, Greta Predoi – Şcoala Gimnazială Butea, şi Lenuţa Deleanu – Şcoala Profesională Plugari. Pe lângă aceştia, printre directorii ajuncţi care au demisionat în acest an se numără Andreea Crivoi – Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voineşti, Ionela Ene – Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, Petru Sebastian Tamaş – Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Carmen Răileanu – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Vasile Felix Oancea – Şcoala Gimnazială Leţcani, Parmena Orzetic – Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, şi Vasilică Goga – Şcoala Gimnazială Poieni.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu o parte din aceşti directori, pentru a afla care sunt cauzele deciziei lor. Principalele motive par a fi grila de salarizare din învăţământ, întrucât salariile de director au ajuns din acest an, după ultimele creşteri salariale în domeniu, mai mici decât ale unui profesor sau chiar învăţător, ca şi scăderea numărului zilelor de concediu în cazul celor aflaţi la conducere. Conform acestora, paradoxul constă în faptul că un director de şcoală câştiga un salariu net de 4.300 de lei înainte de grevă, şi 5.200 de lei după grevă, în timp ce, la catedră, ar fi putut obţine un salariu de aproximativ 6.000 de lei, deşi în funcţia de manager avea mult mai multe responsabilităţi. Concret, directorii de şcoli sunt adesea nevoiţi să stea în şcoli opt ore şi chiar peste, în timp ce profesorii ar avea doar 18 ore pe săptămână.

Mai puţini bani şi mai multe responsabilităţi

Unul dintre directorii care au demisionat, dar care alege să nu îşi dezvăluie identitatea, a subliniat că demisia sa vine ca urmare a nemulţumirii legate de grila de salarizare. „Demisia mea spune totul. Nu am ce explicaţii să cer, pentru că niciuna nu mă va mulţumi în ceea ce priveşte grila de salarizare. Ce explicaţii ar putea să îmi ofere cineva? De ce s-a aprobat această grilă? Omul când pleacă de la catedră şi dă un concurs pentru o funcţie superioară ar trebui, teoretic, să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu, adică încă două luni muncite”, a menţionat acesta.

În plus, acesta spune că în cei 11 ani de directorat a reuşit întotdeauna să motiveze personalul pentru a se implica în dezvoltarea şcolii şi elevilor, însă salariul a fost mereu mult mai mic decât dacă ar fi fost la catedră. „În şcolile în care uşile sunt rupte şi pereţii sunt murdari sunt directori şi colegi cărora nu le pasă. Unde găsiţi totul altfel, acolo, într-adevăr, de la îngrijitor până la director, le pasă, pentru că au un lider şi merg într-o anumită direcţie”, a completat acesta.

Predoi Greta, cu 25 de ani de directorat la Şcoala Gimnazială Butea, a spus că motivele demisiei sale sunt reprezentate atât de problemele de sănătate, dar şi de salarizarea insuficientă. „A venit vremea să am grijă de mine, pentru că am făcut destule pentru şcoală. Acum este timpul să fac şi pentru mine. Am probleme de sănătate care au fost generate tot din cauza stresului funcţiei, dar şi de faptul că am rămas şi fără secretar la şcoală tot din vina salarizării”, a precizat fosta directoare. În anii aflaţi la conducerea şcolii, aceasta spune că Şcoala Gimnazială Butea a fost dotată cu toate cele necesare, precum o şcoală particulară, ajungând chiar la zero abandon şcolar şi la o promovabilitate de 100% la Matematică şi de 98% la Limba Română la Evaluarea Naţională din anul 2022.

Problemele personale şi profesionale

Unii directori par însă a dori să minimizeze anomalia diferenţelor salariale. Lenuţa Deleanu, fostă directoare a Şcolii Profesionale Plugari, a menţionat că demisia sa a fost o decizie personală, şi că aceasta nu ar avea legătură cu nivelul salarizării.

Petru Sebastian Tamaş, fost director adjunct la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, a explicat că a fost numit de către episcopul său într-o altă funcţie similară la o şcoală catolică din Bacău.

Vasilică Goga, fost director adjunct al Şcolii Gimnaziale Poieni, a menţionat că a luat decizia de a demisiona pentru a fi mai aproape de familie, în condiţiile în care funcţia ì lua prea mult din timp. „În luna august, soţia mea era gravidă în luna a treia, iar copiii mei urmau să fie toţi înscrişi la şcoală în Iaşi. În condiţiile în care eu sunt titularul Şcolii «George Călinescu», fiind foarte aproape de casă, la doar cinci minute distanţă, a trebuit să iau această decizie pentru a fi mai aproape de ei. Nu a fost nicio problemă legată de organizare sau salarizare. Pur si simplu am vrut să aloc mai mult timp familiei”, a explicat acesta.

Carmen Răileanu, fost director adjunct la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a spus că s-a transferat la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” şi că decizia a fost una profesională, însă şi-a asumat de la început un salariu mai mic. „Eu m-am transferat cu catedra la Colegiul de Artă «Octav Băncilă» şi atunci mi s-a părut firesc să vin de tot aici. Eu mi-am asumat faptul că salariul meu de director a fost mai mic decât cel de profesor”, a afirmat fosta directoare.

Demisiile directorilor în România

La începutul anului şcolar 2023-2024, în jur de 95 de directori de şcoli din România au demisionat, 10 dintre aceştia fiind din Iaşi. Potrivit Ministrului Educaţiei, Ligia Deca, la acel moment 60% dintre cei care au demisionat au invocat drept motiv al demisiei nivelul salarial scăzut.

De altfel, discrepanţa salariilor managerilor din Educaţie a ajuns şi la liderii sindicali. Recent, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a declarat că „sunt deja directori care au început să-şi dea demisia şi procentul este destul de ridicat”. Declaraţia vine în contextul în care 2.500 de directori de şcoli şi grădiniţe au cerut premierului Marcel Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari, în concordanţă cu salariile subordonaţilor dar şi cu munca depusă.

Luna trecută, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spunea despre salariile directorilor de şcoli că este o anomalie, care trebuie corectată. „Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învăţământ. Înţeleg foarte bine dificultăţile, am mare încredere însă că directorii vor înţelege că este o chestiune tranzitorie şi îi rog să rămână în responsabilităţile pe care le exercită şi acum, pentru că mă aştept ca în timp relativ scurt să avem o soluţie”, spunea Ligia Deca pe 9 octombrie. 

Comentarii