FOTBAL Complicatele calcule ale retrogradării. Poli se poate salva cu un punct, dar poate retrograda cu șase

miercuri, 01 mai 2024, 03:00
3 MIN
 FOTBAL Complicatele calcule ale retrogradării. Poli se poate salva cu un punct, dar poate retrograda cu șase

Încheiată luni seară, etapa a VII-a a play-out-ului Ligii I de fotbal a stabilit ierarhia grupei a doua valorice a campionatului înaintea ultimelor două runde ale sezonului. Pe ultima linie dreaptă se va pleca de pe următoarele poziții.

1. UTA (34 de puncte);

2. Oțelul Galați (33 p);

3. FC Hermannstadt (31 p);

4. Universitatea Cluj-Napoca (29 p);

5. Petrolul Ploiești (26 p);

6. FC Botoșani (24 p);

7. FC Voluntari (23 p);

8. FC U 1948 Craiova (22 p);

9. Dinamo București (21 p);

10. Politehnica Iași (21 p).

Primele patru clasate sunt salvate matematic de la retrogradare, în timp ce ultimele șase se luptă pentru evitarea celor două locuri direct retrogradante și a celor două care duc la baraj.
După cum am precizat în repetate rânduri, la final, în caz de egalitate de puncte, ierarhia se va stabili nu ca acum, când se ține cont de golaveraj, ci de alte criterii.

Primul este rotunjirea punctelor, singura echipă dintre ultimele șase avantajată la acest capitol fiind FC Voluntari, care, la fel ca primele patru clasate, nu a beneficiat de ajustare. Primul club de pe loc de baraj, Voluntari, nu poate depăși pe U Cluj, deoarece, în caz de egalitate, s-ar apela la al doilea criteriu de departajare: numărul mai mare de puncte acumulat la finalul sezonului regulat, unde ardelenii stau mai bine. La acest capitol, dintre cele cinci echipe din ultimele șase care au beneficiat de rotunjire cea mai avantajată este Petrolul (locul X la finalul primei părți), care e urmată de Politehnica (XII), FC U 1948 Craiova (XIII), Dinamo (XIV) și Botoșani (XVI). Voluntari, de pe XV, nu intră în calculele criteriului doi în discuțiile cu echipele amenințate cu retrogradarea, deoarece, după cum am precizat, ilfovenii sunt avantajați ca urmare a primului criteriu.

În cele ce urmează, prezentăm programul formațiilor care se bat pentru evitarea ligii secunde.

Petrolul: Oțelul (a), Poli (d).
Botoșani: Voluntari (a), Oțelul (d).
Voluntari: Botoșani (d), U Cluj (a).
Craiova: UTA (d), Hermannstadt (a).
Dinamo: U Cluj (d), UTA (a).
Poli: Hermannstadt (d), Petrolul (a).

Cum în aceste runde, în afară de Poli – Petrolul, mai are loc doar un duel între echipe aflate în hora retrogradării, Botoșani – Voluntari, Politehnica depinde de jocul rezultatelor pentru a se salva (doar o minune ar face posibil acest lucru) sau a prinde barajul. Trebuie precizat că dacă obținea măcar un punct cu UTA, duminică, în Copou, trupa antrenată de Anthony „Tony” Da Silva era la mâna ei în ceea ce privește barajul.

Teoretic, Iașul poate juca barajul și dacă obține un singur punct în ultimele runde! Asta dacă Dinamo și Craiova pierd în ultimele dispute.
Totodată, Politehnica poate și retrograda direct cu șase puncte în ultimele etape! Acest lucru s-ar întâmpla dacă oltenii câștigă ambele meciuri, Botoșani și Voluntari remizează în meci direct și bat în ultima etapă, iar Petrolul ia minimum un punct cu Oțelul. Complicate calcule!
Firesc, Iași are emoții de salvare și dacă va lua trei sau patru puncte în ultimele două meciuri, singura certitudine fiind că va retrograda sigur, indiferent de alte rezultate, dacă pierde la Sibiu și acasă, cu Petrolul.

Penultima rundă a play-out-ului se va derula în perioada 4-6 mai (Botoșani – Voluntari și U Cluj – Dinamo se joacă sâmbătă, Petrolul se confruntă cu Oțelul duminică, iar duelurile Hermannstadt – Poli și UTA – FC U Craiova sunt programate lunea viitoare), în timp ce ultima etapă va avea loc pe 12 mai. În ultima rundă a grupei a doua valorice a Ligii I, toate meciurile cu implicații la retrogradare se vor disputa la aceeași oră, 21:30.

Comentarii