(FOTO-VIDEO) Un ieşean doarme cu Siretul la uşă. Autorităţile dorm şi ele
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

(FOTO-VIDEO) Un ieşean doarme cu Siretul la uşă. Autorităţile dorm şi ele

GALERIE
cuza1cuza2cuzacuza3cuza4
 • cuza1
 • cuza2
 • cuza
 • cuza3
 • cuza4
- +

Dacă Insula Belina ar fi fost pe Siret sau dacă fondurile pentru pensiile speciale ale parlamentarilor ar fi fost stivuite pe malul stâng al râului amintit, în localitatea Al.I. Cuza din comuna ieşeană cu acelaşi nume, alta ar fi fost situaţia în curtea lui Petru Lazăr. Din nefericire sau din păcate, satul de la capătul judeţului Iaşi nu are nicio „atracţie“ de acest fel, iar localnicul amintit e un om obişnuit. Ieşeanul aşteaptă de mai bine de opt ani ca autorităţile să intervină înainte ca Siretul să-i ia casa.

Anul trecut, malul se afla la mai bine de 10 metri de o anexă din gospodărie. Apele învolburate, umflate de ploile din ultimele zile, l-au erodat, ajungând ieri după-amiază la nici doi metri de anexa respectivă. Pe Petru Lazăr l-am găsit ieri demontând, împreună cu ajutoare de la Primărie, construcţia respectivă. Între anexă şi casa de locuit sunt însă doar cinci metri.

„Noaptea trecută am dormit cum am dormit, cu toate bubuiturile care se aud, dar în noaptea asta nu mai pot să stau aici“, ne-a declarat el, resemnat. Zgomotele la care s-a referit sunt provocate de căderea în apă a bucăţilor din malul stâng. Malul drept e complet inundat. Siretul face o meandră în dreptul curţii lui Lazăr, o buclă caracteristică râurilor care curg în zone joase (şes, câmpie).

La fel şi Prutul. Apele lărgesc tot mai mult bucla, săpând în punctele de cotitură, până când reuşesc să „scurtcircuiteze“ limba de pământ creată. Aceasta este şi soluţia ce urmează să fie aplicată în dreptul localităţii ieşene: săparea unui canal care să redirec­ţioneze apele din meandră. Doar că alte „meandre“ stau în calea acestei rezolvări - cele birocratice.

Până la Guvern te mănâncă Siretul

Demersurile au început de mai mulţi ani, etapele fiind consemnate de ziarul nostru pe măsură ce autorităţile de la Bucureşti făceau un pas mic şi când Siretul rupea o bucată mare din mal.

„În cel mai scurt timp va fi promovată o hotărâre de guvern prin care lucrarea va fi declarată de utilitate publică, în vederea exproprierii unei suprafeţe de 2,2 hectare, necesară lucrărilor. Procedura de expropriere se va aplica foarte repede. Cel mai târziu luna viitoare am putea avea toate avi­ze­le necesare“, declara, în septembrie 2014, prefectul de atunci, Dan Cârlan.

În cursul ultimilor 40 de ani, Siretul s-a deplasat spre est cu 300 de metri, iar în 2010 vecinii lui Lazăr şi-au văzut casa prăbuşindu-se în albia râului. În 2014, a fost fixat şi costul lucrărilor: 28 milioane de lei. Banii s-au tot „rostogolit“ an de an în bugetul Administraţiei Bazinale de Apă Bacău, după cum ne-au confirmat Petru Dascălu, directorul Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani, şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Ambii au evaluat situaţia la faţa locului - şeful CJ, încă de vineri, iar directorul de la Ape-Siret, pe tot parcursul zilei de ieri.

Petru Dascălu a explicat că documentaţia s-a blocat la Ministerul de Finanţe, iar Maricel Popa a precizat că primarii din Al.I. Cuza şi din Hălăuceşti au trebuit să umble după proprietarii terenului pe care trebuie să fie săpat canalul salvator.

Ar fi vorba de nouă moştenitori, dintre care doi sunt greu de găsit, nefiind în ţară. Şeful CJ a adăugat că, fără notificarea de expropriere şi despăgubire a acestora, Ministerul Finanţelor nu poate aviza hotărârea de guvern de expropriere, astfel încât lucrările - care nu se pot desfăşura pe un teren privat - să poată începe.

De ce se prăbuşesc malurile şi după retragerea apelor

Între timp, Siretul îşi vede de treabă. Cât am stat de vorbă cu Petru Lazăr şi cu sătenii care priveau cu îngrijorare avansul considerabil al apelor, câţiva copăcei de pe margine au dispărut în vâltoare. În dreptul gospodăriei lui Lazăr, malul este la 5-6 metri deasupra nivelului crescut al Siretului, ceea ce contribuie la amplificarea zgomotului produs de surpări.

Petru Dascălu ne-a mai spus că eroziunea se va amplifica după ce apele vor începe să scadă. „Pământul îmbibat de apă este mai greu şi se va desprinde mai uşor pe măsură ce viitura scade“, a explicat el.

Vârful viiturii a fost atins ieri la amiază în dreptul satului Al.I. Cuza, iar în această dimineaţă, în jurul orelor 3-4, a ajuns şi la Răchiteni, ultima localitate din judeţ de pe malul Siretului. Ironia sorţii este că, în urmă cu 140 de ani, sătenii din Al.I. Cuza s-au mutat într-o zonă mai înaltă de teama inundaţiilor, iar acum casele sunt ameninţate din nou de ape.

Aşa cum declara primarul Vasile Baciu, „dacă fâşia asta de pământ care mai este cedează, pe urmă e numai nisip. Siretul îl mănâncă imediat şi ajunge practic în mijlocul satului“.

Ce ravagii au făcut apele în judeţ

Iaşul a scăpat relativ ieftin în comparaţie cu celelalte judeţe care au intrat sub acelaşi cod portocaliu de precipitaţii abundente. Este vorba de inundaţii controlate şi relativ obişnuite - cum este revărsarea Jijiei - dar şi de situaţii neprevăzute, cum a fost iminenţa revărsării lacurilor de la Roşcani peste digul de protecţie. Cu tot debitul mărit al Jijiei, Prutul nu a reprezentat o ameninţare, după cum am aflat de la preşedintele CJ.

În ceea ce priveşte drumurile din judeţ, singurul închis temporar a fost DJ 208. Primarul comunei Valea Seacă, Gheorghe Băiceanu, ne-a declarat că a fost vorba de câteva sute de metri de drum pe care apele au adus aluviuni, făcându-l impracticabil.

În ceea ce priveşte pagubele produse de inundaţii, Maricel Popa ne-a precizat că eva­luarea lor va începe de astăzi, urmând ca, pe baza acestora, să fie solicitat ajutor guvernamental pentru dezastre naturale din fondul de rezervă al Executivului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.