FOTO: Viitură de apă murdară la intrarea în Iași. Dejecțiile riscă să ajungă în Bahlui

miercuri, 11 martie 2020, 03:01
4 MIN
 FOTO: Viitură de apă murdară la intrarea în Iași. Dejecțiile riscă să ajungă în Bahlui

O pompă de pe reţeaua de canalizare a cedat, provocând deversarea apelor reziduale într-un pârâu care se varsă în Bahlui. Primarul comunei dă vina pe localnicii care aruncă gunoaie în reţeaua de canalizare şi promite modernizarea ei într-un proiect comun cu Apavital. Societatea de apă canal a intervenit ieri cu mai multe echipe.

Deversarea unei cantităţi importante de apă murdară dintr-un cămin aflat lângă drumul european 58, pe raza comunei Valea Lupului, a alertat ieri mai multe instituţii. Un localnic ne-a semnalat că, în apropierea intersecţiei E58/DN28 cu strada Lacului, este un pod pe sub care trece Pârâul Lupu. Aici „este o gură de canal din care se varsă aproape continuu tone de ape uzate ce provin de la blocurile şi casele din comună“, se arată în mesajul primit ieri la redacţie. „Pompele nu mai fac faţă cantităţii prea mari de dejecţii care trebuie împinse la deal ca să urmeze traseul conductei. Din când în când, vin cei de la Apavital să deblocheze acele pompe, dar «pauza» nu durează mai mult de o zi“, a mai scris cetăţeanul care semnalează şi aerul greu respirabil din zonă.

O conductă nu ajunge. Vor fi trei

L-am contactat pe primarul Dumitru Mihăiluc, care ne-a confirmat deversarea apelor poluate. El a precizat însă că acest lucru se întâmplă atunci când filtrele pompelor se înfundă cu gunoaiele aruncate de unii locuitori din Valea Lupului. Echipele Apavital vin în fiecare săptămână, dar filtrele respective se înfundă tot mai des, iar apa murdară refulează din cămin, ne-a explicat primarul. El a adăugat că există într-adevăr un proiect de construire a trei subtraversări a drumului european, dar şi că pompele trebuie înlocuite cu unele de capacitate mai mare. „Există un proiect cu Apavital în Programul Operaţional Infrastructură Mare în care şi comuna Valea Lupului s-a înscris pentru a face aceste trei subtraversări. Acestea, împreună cu înlocuirea staţiei de pompare, ar rezolva problema“, ne-a explicat primarul Mihăiluc. Contractul de finanţare ar urma să fie semnat în aprilie. „Proiectul este deja făcut“, a mai spus el.

Inspectorii Gărzii de Mediu urmăresc situaţia

Garda de Mediu a trimis, la rândul ei, o echipă de verificare, iar un raport aasupra situaţiei va fi finalizat cel mai târziu mâine, ne-a declarat directorul Gheorghe Bacuşcă. „Am fost informaţi de către Apavital că s-a blocat o pompă de apă uzată. Au fost întreprinse demersuri pentru reparaţia pompei şi s-a comandat un nou echipament. Căminul respectiv a fost vidanjat, dar o parte din cantitatea de apă uzată a ajuns în pârâul Lupului“, ne-a spus directorul Gărzii de Mediu. El a adăugat că, în funcţie şi de raportul inspectorilor de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, se va stabili dacă a fost încălcată legislaţia de mediu.

Apă de la Podu Iloaiei pentru atenuarea poluării

ABA Prut-Bârlad ne-a confirmat că o echipă de specialişti „s-a deplasat de urgenţă la faţa locului pentru a identifica/stopa sursa evacuării neconforme şi pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice“.

În comunicatul primit la redacţie se precizează că în zona afectată s-a constatat existenţa unei avarii la reţeaua publică de canalizare administrată de Apavital, apa uzată fiind deversată direct în cursul de apă Lupu. „Pentru reducerea impactului deversărilor directe de ape uzate asupra corpurilor de apă din aval, ABA Prut-Bârlad a dispus evacuarea din acumularea Podu Iloaiei a unui debit de diluţie pe tot parcursul intervenţiei echipelor de la Apavital“, a completat directorul Administraţiei, Petru Avram, informaţiile primite anterior de la Compartimentul de relaţii cu presa. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, ne-a mai spus el.

Două scenarii: oprirea sau nu a furnizării apei potabile în zonă

Societatea de furnizare a serviciilor de apă-canal a intervenit ieri cu mai multe echipe. „Din cauza configuraţiei terenului, sistemul de canalizare al acestei zone din Valea Lupului nu poate funcţiona gravitaţional. Din acest motiv, este prevăzut cu o staţie de pompare care ajută apele uzate colectate să depăşească cota înaltă de teren, pentru ca ulterior să fie colectate gravitaţional“, este explicaţia celor de la Apavital.

Defectarea uneia dintre pompe a dus la diminuarea cantităţii de apă uzată împinsă, astfel că restul a ajuns în pârâul Lupului. „Până la montarea pompei noi, s-au luat în calcul două scenarii, unul fiind întreruperea furnizării apei potabile pentru consumatorii acestei zone, iar celălalt, creşterea diluţiei cu apă potabilă şi preluarea surplusului de apă canalizată cu vidanjele“, o soluţie mai costistoare, după cum am aflat de la Serviciul de comunicare al societăţii.

Până la remediere, respectiv înlocuirea pompei defecte, „se monitorizează prin prelevare de probe apele uzate, fiind anunţate totodată instituţiile de mediu“, au dat asigurări cei de la Apavital.

Comentarii