„Tortul” Guvernului pentru judeţ: cum se împart cele 1,5 miliarde între comune şi oraşe? Și Scânteia și Schitu Duca iau cât Iaşul
Primarii de comune au tras lozul câstigator în repartizarea banilor în cadrul Prog (...)
citeste totduminica, 14.08.2022
În fiecare an, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi ajung în medie 600 de copii şi adolescenţi cu afecţiuni psihiatrice, numărul fiind unul în continuă creştere. Datele unităţii medicale arată că cei mai mulţi sunt copii şi adolescenţi care au tulburări de comportament sau de ataşament, tulburări de anxietate, depresie şi ADHD. Conform psihiatrilor, tot mai mulţi copii se autoizolează sau recurg la consumul de alcool şi droguri, acestea fiind comportamente care ascund o suferinţă.
„Este un număr mare de copii care ajung la noi, însă acesta este doar vârful aisbergului. Nu avem de unde şti care este situaţia reală de la nivelul şcolilor spre exemplu”, crede dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru. Copiii şi adolescenţii care ajung direct în camera de gardă a unităţii medicale sunt cei care au stări de anxietate, atacuri de panică sau gânduri de suicid. Specialiştii au întâlnit şi situaţii-limită: adolescent ce şi-a sunat un prieten căruia i-a spus că este trist, că nu mai vrea să mai trăiască, iar prietenul a alertat părinţii, fiind adus astfel să fie evaluat de specialişti.
Învăţământul online a accentuat unele stări de anxietate
Medicii psihiatri spun că stările de anxietate au început să fie şi mai des întâlnite în urma pandemiei şi a învăţământului care s-a desfăşurat pentru o perioadă online. Astfel, după ce programul lor a revenit la normal, au devenit copii cărora le este dificil să revină la obiceiurile de dinainte. „Cei mai afectaţi au fost cei care sunt mai anxioşi, mai izolaţi, care au emoţii să prezinte în public, care nu pot dormi înainte de a se duce la şcoală pentru ca stiu că îi ascultă profesorul la o materie anume. Perioada cât au învăţat online i-a ajutat, dar când s-a terminat şi au trebuit să meargă din nou la şcoală, au probleme de adaptare în noul mediu şcolar. Faţă de ceilalţi, lor le-a plăcut această perioadă de izolare, însă în anxietate foarte importantă este expunerea la factorul stresant, care se face treptat. Chiar dacă eşti mai anxios, atâta timp cât eşti obişnuit să mergi la şcoală, dacă mai lucrezi în paralel şi pe terapie comportamentală, reuşeşti să faci faţă şi să înveţi cum să faci faţă stărilor fără să faci atacuri de panică. Însă dacă a fost o pauză de doi ani, e ca şi cum o iei de la zero cu o stare de anxietate crescută, de aceea ajung la spital pentru medicaţie”, a mai precizat dr. Raluca Prepeliţă.
De la anxietate la depresie este un pas foarte mic, spun medicii psihiatri. Astfel, la acest pas contribuie şi lipsa părinţilor care sunt plecaţi în străinătate pentru a-şi putea întreţine familia. Deşi fac acest sacrificiu ca să nu le lipsească nimic copiilor, mulţi părinţi sunt nevoiţi să ignore partea afectivă. Există cazuri în care modificări ale comportamentului copilului sunt observate la şcoală, de profesori, care îi alertează pe părinţi, spunând că ceva nu este în regulă.
„Copilul, ca orice om, are nevoie de afecţiune, să fie susţinut, întrebat care sunt nevoile sale. Trebuie să existe o comunicare eficientă între părinţi şi copii, astfel încât să nu ajungem să aflăm noi în gardă lucruri pe care părinţii nu le ştiu. Copiilor le este teamă să nu fie judecaţi pentru că nu s-au descurcat singuri într-o anumită situaţie, chiar şi una minoră, să nu fie certaţi. Sunt mulţi părinţi care nu au timpul necesar să comunice cu ei pentru că muncesc. Pentru că nu petrec foarte mult timp împreună, nu observă modificări în comportamentul lor”, a explicat medicul psihiatru Raluca Prepeliţă. Lipsa efectivă a părinţilor care sunt plecaţi în străinătate duce inclusiv la tulburări de ataşament, copiii ajungând să fie crescuţi de bunici, fraţi sau alte rude.
Cei care au fost traumatizaţi în copilărie devin adolescenţi agresori
O altă categorie a copiilor şi adolescenţilor care ajung la Institutul de Psihiatrie din Iaşi sunt cei care au suferit traume în copilărie, iar în perioada adolescenţei se manifestă violent şi devin agresori ai altor persoane.
„Sunt foarte multe cazuri de bullying la şcoală - de la grădiniţă până la sfârşitul liceului. Este o metodă prin care ei reacţionează, fie că sunt agresori, agresaţi sau martori, ei sunt traumatizaţi. De aceea, este necesar să fie identificată cât mai devreme schimbarea din comportamentul lor”, a completat medicul ieşean. Foarte mulţi se refugiază în dependenţa de alcool sau droguri încă de la vârste foarte mici, pentru a putea intra în diferite cercuri unde vor să se simtă integraţi.
Medicii spun că acest tip de dependenţă vine şi din cauza unei supravegheri scăzute din partea adulţilor şi a lipsei unor reguli foarte bine stabilite. La „Socola” ajung copii din toată Moldova, mai întâi în camera de gardă şi ulterior sunt direcţionaţi către Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă dacă prezentarea este în timpul programului. Dacă situaţia o impune, aceştia pot rămâne internaţi. Pe lângă cazurile psihiatrice, la unitatea medicală mai ajung şi copii care se luptă cu diferite boli şi tratamentul pe care îl urmează dă efecte adverse la nivel psihiatric.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Acţiuni ale poliţiştilor pentru siguranţa participanţilor la traficul rutier
Ancelotti spune că se va retrage după ce i se va încheia contractul la Real Madrid
David Popovici, mesaj motivaţional după performanţa de la Roma
StirileProTV: Florin Salam ar fi murit. Manelistul pe Facebook: “Nu. Nu am murit”
Ciprian Marica, reacţie după performanţa lui Popovici: Bravo, copile! Sper să te merităm!
Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele ruse
Blocaj pe alocuri pe Transfăgărăşan din cauza unor şoferi care au parcat pe carosabil
Două maşini s-au făcut zob în Păcurari, la intersecţia cu pasarela Octav Băncilă (VIDEO)
Salvamontiştii intervin pentru salvarea unui turist care a făcut o criză cardiacă la Cabana Dochia
Zeci de refugiaţi ucraineni au primit informaţii de la voluntarii Asociaţiei WORLDSTREET FOTO
Campionatul Naţional de Volei pe Plajă Brizo 2022 se apropie de faza finalelor (FOTO)
Balaton, supranumit „Marea Ungariei”, mult mai ieftin decât Mamaia
Actorul Steven Seagal s-a aruncat în braţele dictatorului Vladimir Putin
Florin Cîţu, fost premier, atrage atenţia că vine vremea reglementării pensiilor speciale
Campionatul European de canotaj: A patra medalie pentru România, bronz la patru rame masculin
Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani, descoperite la 100 de km de Iaşi
Orăşenii au început să crească păsări şi porci ca să facă faţă scumpirilor
Ce este o fatwa şi ce legătură are cu trecutul scriitorului Salman Rushdie
Presa din Iran se bucură de violenţele asupra scriitorului Salman Rushdie
Un tânăr a intrat cu maşina în gardul unei gospodării şi s-a oprit în peretele casei
Wilian pleacă de la Corinthians, după ce a primit ameninţări cu moartea
Congresul SUA a adoptat planul vast pentru climat şi sănătate al preşedintelui Joe Biden
Simona Halep şi Sorana Cîrstea şi-au aflat adversarele din primul tur la Cincinnati
Andrej Babis, fostul premier ceh, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani din fraude
LIVE TEXT: Politehnica Iași - Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2-0, rezultat final
Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% faţă de trimestrul anterior
David Popovici evoluează, sâmbătă, pentru aurul la CE de nataţie, la 100 metri liber
Zelenski: Restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte
VIDEO - Două maşini s-au izbit puternic în faţa la Kaufland-ul din Tudor Vladimirescu
Simona Halep o va înfrunta pe Jessica Pegula în semifinale la Toronto
Cât mai câştigă din salariu şefii învăţământului ieşean? Declaraţii de avere actualizate
Ateliere de grădinărit mâine la Universitatea “Cuza”. Înscrierile se pot face online
Carambol provocat cu o alcoolemie de comă: 3,47 la mie. Ce l-a salvat de la o condamnare pe măsură?
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.