Funcţionar de la Urbanism, judecat după ce l-a „turnat” la Parchet pe Chirica. Inspectorul ar fi fost în cârdăşie cu fostul vice Harabagiu

vineri, 13 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Funcţionar de la Urbanism, judecat după ce l-a „turnat” la Parchet pe Chirica. Inspectorul ar fi fost în cârdăşie cu fostul vice Harabagiu

Poate începe judecata în cazul lui Victor Gavriluţă, inspectorul din Direcţia de Arhitectură şi Urbanism Iaşi judecat pentru fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, după ce ar fi redactat şi semnat certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei care nu corespundeau cu realitatea. Realitatea e că acele documente i-ar fi permis societăţii comerciale Flux SRL să construiască şi să intabuleze un bloc cu mai multe niveluri şi cu o suprafaţă mai mare decât erau prevăzute în autorizaţia de construire. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a făcut o plângere penală împotriva lui Victor Gavriluţă pe 21 iunie 2022, iar atunci dosarul său a fost disjuns din dosarul „Flux” instrumentat de procurori.

Judecarea lui Victor Gavriluţă este de competenţa Tribunalului Iaşi, au constatat astăzi magistraţii ieşeni, care au respins reclamaţiile acestuia “privind nelegalitatea sesizării instanţei, (…) nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală”.

În plus, judecătorii au constatat “legalitatea rechizitoriului emis la data de 26.06.2023 în dosarul penal nr. 91/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, rechizitoriu privind pe inculpatul Gavriluţă Victor, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: – «fals intelectual» în formă continuată, (3 acte materiale) şi – «complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit»“.

Procurorii anticorupţie au notat în rechizitoriu că, în cursul anului 2018, Victor Gavriluţă, în calitatea menţionată, ar fi oferit ajutor viceprimarului municipiului Iaşi, Gabriel Vasile Harabagiu, care ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii şi prin atestarea unor împrejurări contrare realităţii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.

De fapt, blocul Flux, care trebuia să aibă doar trei niveluri, a ajuns să aibă nouă. Iar pentru aducerea construcţiei în legalitate “s-au întocmit, în octombrie 2018, patru certificate de atestare, într-o operaţiune-fulger care să permită intabularea şi vânzarea apartamentelor. Documentele succesive au fost refăcute pentru că falsurile au întâmpinat, iniţial, respingerea Oficiului de Cadastru, respectiv retragerea din afacere a arhitectei Raluca Mocanu, de la Direcţia de Urbanism”, arată ReporterIs, care notează şi că “în rechizitoriul trimiterii în judecată a funcţionarului Victor Gavriluţă în Dosarul Flux, procurorii DNA menţionează succint că primarul Mihai Chirica îşi acuză subalternul credincios că i-a falsificat semnătura în certificatul de edificare al blocului de la Doi Băieţi”.

Pe 5 iulie 2023, printr-un comunicat, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi anunţau că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Victor Gavriluţă, la data faptelor inspector de specialitate în cadrul Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism a municipiului Iaşi. Prin decizia de ieri, Tribunalul a dispus “începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Gavriluţă Victor”, dacă acesta nu depune contestaţie în termen de trei zile.

Comentarii