Iași, acuze: Mii de rezidenți ținuți ca secretarele în spitale, în timp ce Guvernul acuză lipsa de personal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iași, acuze: Mii de rezidenți ținuți ca secretarele în spitale, în timp ce Guvernul acuză lipsa de personal

GALERIE
medic, rezident, spital
  • medic, rezident, spital
- +

Conform unui proiect de OUG lansat săptămâna trecută de Guvernul României, medicilor rezidenţi li se va putea acorda temporar drept de liberă practică pentru a îngriji persoanele suspecte sau confirmate cu SARS-CoV-2. Această modificare aduce în atenţie o problemă mai veche a sistemului medical românesc, unde medicii rezidenţi nu sunt folosiţi la adevărata capacitate, fiind o resursă umană importantă, dar care nu are drept de liberă practică efectiv până la finalul rezidenţiatului.

 „Ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât ei să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19”, a precizat Raed Arafat la finalul şedinţei de guvern. Preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, conf. dr. Liviu Oprea, susţine că în strategia Colegiului pentru următorii ani este inclusă ideea că rezidenţii ar trebui să aibă un drept de practică supravegheat, însă unul mult mai extins, în momentul de faţă rezidenţii fiind „aproape nişte observatori până la finalul rezidenţiatului”.

„E ca şi cum ai bloca o forţă de muncă foarte mare”

„În acest proiect pare că este o contradicţie pentru că iniţial se vorbeşte despre un drept de liberă practică, dar apoi se menţionează că rezidenţii vor fi supravegheaţi, însă libera practică tocmai asta înseamnă - că nu te supraveghează nimeni. Acum, în perioada pandemiei, virusul scoate la iveală problemele sistemului sanitar, fiind mult mai vizibile. Este o nevoie acută de forţă de muncă, să ai mii de rezidenţi pe care să îi ţii fără dreptul de a prescrie medicamente este greşit, e ca şi cum ai bloca o forţă de muncă foarte mare”, a declarat conf.dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Medicii ieşeni spun că, în continuare, la noi în ţară, rezidenţii au un statut care nu le conferă libertatea de a practica efectiv în spitale, ci ajung să se ocupe de problemele administrative mai mult decât de partea medicală. „Din păcate, statutul este cel de student de medicină în continuare, un medic fără drept de parafă, fără posibilitatea de a prescrie medicamente până la sfârşitul rezidenţiatului, ca un student plătit şi lucrul acesta este frustrant când ai nevoie de cât mai mulţi specialişti în spitalele din România”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Sistemul sanitar e în colaps, dar rezidenţii au dreptul la o singură gardă pe lună

O altă problemă este că în mod teoretic, într-o lună, un rezident face o singură gardă, conform contractului de muncă, ceea ce este insuficient pentru a putea progresa şi pentru a învăţa efectiv. Astfel, o mare parte din rezidenţi fac şi câte patru sau şase gărzi pe lună, care sunt însă neplătite, lucrând „la negru”. „Niciun rezident nu poate progresa dacă face o singură gardă, rezidenţii fac şi patru-şase gărzi pe lună care sunt neplătite, însă fără care nu ar putea progresa. Activitatea rezidenţilor este una foarte utilă pentru ambele părţi, atât pentru ei, cât şi pentru spital. Este o situaţie în care nu acceptăm în mod real că un rezident face un act medical asumat, deşi contribuie foarte mult la activitatea clinică a unui spital, face gărzi, consultaţii în triaj, evaluări ale celor internaţi, dar fără a fi răsplătit pentru lucrul acesta de sistemul medical”, a completat dr. Ionuţ Nistor.

Medicul îşi aminteşte că în perioada rezidenţiatului său a avut colegi care în anul al II-lea au aplicat pentru un post în Germania şi care, după două săptămâni de practică supravegheată sub îndrumarea unui coleg rezident dintr-un an mai mare, au rămas să se ocupe singuri de acea secţie, existând un anumit grad de încredere care nu se aplică şi în România. „Aplicăm un dublu standard, îi considerăm studenţi şi le dăm posibilitatea de practică şi de a prescrie medicamente doar după absolvirea examenului de specialitate. Această resursă umană importantă ar putea fi utilizată în prezent mult mai bine dacă ar putea să facă acest modul în toate spitalele judeţene, nu doar în cele universitare. Este anormal să ai 40 de rezidenţi într-un spital şi niciunul într-un spital mare cum sunt cele din Suceava, Bacău sau Botoşani”, a completat medicul ieşean.

„Rezidenţii sunt soluţia pentru lipsa personalului medical”

Specialiştii consideră că medicii rezidenţi ar trebui ca din anul al doilea de rezidenţiat să poată face gărzi supravegheate, fiind bine pregătiţi, iar în cazul în care s-ar simţi depăşiţi ar cere cu siguranţă sfatul unui medic cu experienţă. „Medicii rezidenţi din sistemul medical românesc sunt medici bine pregătiţi, care au absolvit o facultate de medicină, au un număr de ani de practică şi sunt capabili să evalueze pacienţii. Într-o perioadă în care mortalitatea este foarte mare în România, comparativ cu alte sisteme medicale, unul dintre răspunsuri este tocmai lipsa personalului medical. Pacienţii vârstnici, internaţi într-un spital au nevoie să continue să îşi ia medicaţia, să fie evaluaţi zilnic sau de mai multe ori pe zi de o echipă medicală, au nevoie să fie perfuzaţi, echilibraţi hemodinamic şi aceste lucruri le poate face orice absolvent de medicină generală”, a mai completat dr. Nistor. Medicii ieşeni susţin că este nevoie de o reformare completă a rezidenţiatului în România şi că în acest context pot fi adoptate modele existente în alte ţări, unde, odată cu absolvirea facultăţii, medicii pot avea drept de liberă practică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.