Ieri am depăşit incidenţa de 3 la mie. Iaşul, plasat în scenariul roşu. Ce vi se interzice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Ieri am depăşit incidenţa de 3 la mie. Iaşul, plasat în scenariul roşu. Ce vi se interzice

GALERIE
scenariul rosu, iasi
  • scenariul rosu, iasi
- +

Mai multe măsuri restrictive au fost adoptate aseară la Iaşi, odată cu creşterea ratei incidenţei cazurilor de îmbolnăvire în municipiu la 3,27 la mie. După o bâlbâială şi emiterea unor comunicate contradictorii, care i-a pus pe jar pe părinţi şi elevi, trecerea activităţilor şcolare pe scenariul roşu (cursuri exclusiv online) a fost stabilită în final pentru luni. De azi, însă, nu mai este permisă activitatea cu publicul în interiorul localurilor, decât pentru comercializarea produselor „la pachet”. Alte prevederi intrate deja în vigoare, la finalul textului.

Dublarea numărului de cazuri de îmbolnăvire de Covid-9, ieri faţă de ziua de marţi, a băgat în şedinţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu atât mai mult cu cât rata incidenţei pe municipiul Iaşi ajunsese la limita de unde începe scenariul roşu. Cele mai multe dintre măsurile adoptate aseară vor intra astăzi în vigoare. Singura excepţie este activitatea şcolară, care va fi suspendată pe raza municipiului Iaşi de luni, 9 noiembrie, până pe 22 noiembrie inclusiv. Este vorba de activităţile didactice care presupun prezenţa „faţă în faţă” din toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi private de pe raza municipiului reşedinţă. Toate vor trece la scenariul 3, respectiv la activităţi/lecţii online, precizează hotărârea adoptată aseară de CJSU. „Şcolile din celelalte unităţi administrative, la nivelul judeţului Iaşi, funcţionează după scenariile aprobate anterior”, precizează un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Comunicarea hotărârii către instituţiile de învăţământ trebuia să fie făcută de Inspectoratul Şcolar. Ceea ce s-a şi întâmplat, doar că decizia a ajuns la directorii şcolilor, apoi la profesori, apoi la părinţi, înainte de adoptarea ei, care a fost în final diferită de varianta „draft”. Ulterior, la câteva minute după ce au primit comunicarea greşită, profesorii şi părinţii au primit-o şi pe cea corectă.

Printre măsurile restrictive care se aplică începând de azi, se numără cele care interzic organizarea de spectacolele şi concerte organizate atât în teatre şi cinematografe, cât şi afară, publice sau private. Nu este permisă activitatea cu publicul în interiorul cofetăriilor, cafenelelor, restaurantelor, barurilor etc. decât pentru comercializarea producelor „la pachet”. Cele din interiorul hotelurilor sunt deschise exclusiv pentru clienţii cazaţi acolo. Şi activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc din municipiu este interzisă. „Regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020”, precizează hotărârea.

Unde a mai fost impus codul roşu, în judeţ şi în ţară

Potrivit legii, „CJSU trebuie să ia decizii în 48 de ore de la atingerea pragului de 3 la mie. În principiu, această decizie se putea lua azi, mâine sau vineri. A fost o dezbatere, un vot, o decizie care este în cadrul legal”, a precizat, la finalul întrunirii de aseară, Marius Dangă, şeful Cancelariei prefectului. Precizarea vine după bâlbâiala referitoare la închiderea şcolilor, amânată în final pentru luni. Hotărârea adoptată de CJSU menţionează rata de incidenţă atinsă în municipiul Iaşi: 3,27 de cazuri la 1.000 de locuitori. În acest moment, doar la Popricani mai este depăşit pragul de 3 la mie (3,03). Alte trei comune se menţin în zona galbenă: Movileni (2,61), Scobinţi (1,83) şi Valea Seacă (1,79). În municipiul Paşcani, incidenţa comunicată ieri era de 1,98 de cazuri. La nivelul judeţului Iaşi, rata incidenţei era ieri de 2,08 cazuri, cel mai ridicat procent fiind la Hârlău, 2,97 cazuri la mia de locuitori. În schimb, zece judeţe din vestul şi centrul ţării erau deja ieri în scenariul roşu. Măsuri similare celor adoptate aseară la Iaşi au fost deja luate în Capitală (rată de 4,24), Timişoara (5,92) şi Cluj-Napoca (5,97). La Sibiu, unde numărul de cazuri de îmbolnăvire a trecut de 6 la 1.000 de locuitori, ministrul Sănătăţii declara ieri că nu se pune problema intrării oraşului în carantină. În schimb, el a recomandat CJSU local, printre altele, „scăderea mobilităţii şi limitarea transmiterii, având ca efect scăderea numărului de cazuri”.

SETUL DE MĂSURI LUATE ÎN IAȘI:

Art. 1 Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor din Municipiul Iași (3,27), este interzisă.
Art. 2 Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din Municipiul Iași, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare. 
 Art. 3 Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile prevăzute la art. 1 și art. 2. 
Art. 4 Organizarea și desfășurarea în interior a activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în Municipiul Iași, este interzisă.
Art. 5  Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc din Municipiul Iași este interzisă. 
Art. 6 Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale sunt interzise în municipiul Iaşi.
Art. 7 Măsurile stabilite la art. 1 – 6 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 05.11.2020-18.11.2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
Art. 8 (1) Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența ”față în față” din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași, aplicându-se scenariul 3 (activități/lecții online).
(2) Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica prezenta hotărâre tuturor unităților de învățământ preuniversitar menționate în prezenta hotărâre, în vederea ducerii la îndeplinire.
Art. 9 Măsurile stabilite la art. 8 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 09.11.2020-22.11.2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
Art. 10 Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020. 
Art. 11 Comitetul Local pentru Situații de Urgență are obligația informării operatorilor economici/instituțiilor care desfășoară activități menționate în prezenta hotărâre, despre măsurile adoptate. 
Art. 12  Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași și către mass-media.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.