Ieșean acuzat că-şi alimenta casa cu energie electrică din reţeaua primăriei

miercuri, 03 februarie 2021, 02:58
2 MIN
 Ieșean acuzat că-şi alimenta casa cu energie electrică din reţeaua primăriei

Un sătean din Deleni a scăpat basma curată după ce a fost acuzat că ar fi furat timp de 15 ani curent electric din reţeaua de iluminat public a primăriei comunei. Săteanul a fost pârât la primărie chiar de nepotul său de frate, care a observat că la aprinderea iluminatului public s-au aprins concomitent şi becurile de pe terasa betonată amenajată de unchiul său peste drum de casă. Primăria Deleni s-a constituit parte civilă, cerând plata a 74.000 lei.

Conform precizărilor unui martor, instalaţia prin care se fura curent electric consta într-un cablu prins pe stâlp cu coliere, la baza stâlpului aflându-se un întrerupător. La verificările efectuate la solicitarea primăriei din Deleni, s-a constatat că din reţeaua publică erau alimentate 11 becuri şi o priză din garajul săteanului. Adus în faţa instanţei, săteanul a declarat că dosarul i-ar fi fost "fabricat" de procurorul de caz, poliţia şi primarul comunei Deleni.

Cu dosarul în faţă, magistraţii Judecătoriei Hârlău nu au putut ajunge la concluzia că inculpatul s-ar face vinovat de furt, aşa că au invocat principiul juridic conform căruia îndoiala profită acuzatului. Astfel, instanţa a constatat mai multe contradicţii în declaraţiile martorului. Unul spunea că a văzut firele care coborau de pe stâlp, dar ele ar fi dus la un contor. Alt martor nu a observat nicio improvizaţie electrică. Un altul, electrician la Delgaz, ştia că a făcut verificări, dar nu mai ţinea minte constatările.

În plus, Delgaz nu a prezentat documente clare de constatare a furtului şi nici nu a putut demonstra că instalaţia fusese făcută de inculpat, şi nu de o altă persoană. Nu în ultimul rând, magistraţii au subliniat că, pentru ca inculpatul să consume curent de 74.000 lei, ar fi trebuit ca toate becurile de pe terasă să funcţioneze câte 10 ore pe zi. Or, un singur bec era funcţional. În final, judecătorii din Hârlău l-au achitat pe sătean, din lipsă de probe. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel, care urmează să audieze un prim martor la începutul lunii viitoare.

Comentarii