Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşenii vor putea cumpăra antivirale împotriva Covid-19 din farmacii

GALERIE
Favipiravir
  • Favipiravir
- +

Începând de luna viitoare, cel mai probabil, ieşenii vor putea cumpăra din farmaciile cu circuit deschis Favipiravir, un antiviral utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARSCoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid19. Aceasta, după ce tot mai multe voci din lumea medicală solicitau ca medicamente antivirale eficiente în tratamentul Covid-19 să poată fi cumpărate din farmaciile cu circuit deschis, evident, doar pe bază de prescripţie medicală. 

Prescripţia medicală (reţeta medicală) va fi eliberată de către medicii de familie, dar şi de oricare alt medic specialist, doar pentru pacienţii care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid-19. De asemenea, spun medicii de familie, se va informa pacientul cu privire la riscul de teratogenicitate (poate produce malformaţii fătului, la femeile gravide - n.r.), riscul de apariţie a afecţiunilor hepatice şi cel de hiperuricemie (creştere a acidului uric şi a uraţilor din sânge - principala cauză a apariţiei gutei-n.r.), riscuri asociate cu utilizarea Favipiravir, precum şi măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pe durata administrării acestui medicament.

„Tocmai de aceea, nu este un lucru simplu. Pacientul trebuie urmărit în timpul tratamentului, trebuie să-i cunoşti comorbidităţile, problemele de sănătate. Medicii de familie îşi cunosc pacienţii, în timp ce relaţia cu ceilalţi medici specialişti este una punctuală. Nu ştiu cât de fericită a fost decizia ca toţi specialiştii să poată elibera astfel de reţete“, a comentat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.

Este foarte important de ştiut că tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecţiunile pre-existente şi riscurile utilizării acestui medicament. Astfel, ca urmare a riscului teratogen, Favipiravir nu se va administra femeilor de vârstă fertilă şi care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia precum şi celor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea. Bărbaţilor activi sexual li se recomandă să folosească mijloace de protecţie pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia, medicii prescriptori asigurându-se că atât femeile cât şi bărbaţii care utilizează acest medicament înţeleg riscul de afectare a fătului (posibilitatea apariţiei de malformaţii la nou-născuţi), necesitatea utilizării unor metode contraceptive eficace şi necesitatea de a consulta imediat un medic, în cazul în care există posibilitatea apariţiei unei sarcini.

De asemenea, se va recomanda pacienţilor să nu doneze sânge în timpul tratamentului precum şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu Favipiravir. Lista atenţionărilor este mai mare şi, printre altele, mai prezintă riscul de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică/apariţie a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum şi risc de hiperuricemie. Tocmai de aceea se recomandă să se evalueze şi să se monitorizeze funcţia hepatică la pacienţii care prezintă semne şi simptome care sugerează orice leziune hepatică. Toate aceste informaţii trebuie să fie prezentate pacienţilor în timpul discuţiei cu medicul de familie, atunci când li se întocmeşte prescripţia medicală şi, apoi, de către farmaciştii care vor elibera aceste prescripţii medicale. „Pacienţii care vin în farmaciile cu circuit deschis să cumpere Favipiravir vor trebui să aibă, obligatoriu, prescripţie medicală de la medicul de familie, prescripţie care va fi reţinută în farmacie.

Reţeta va fi una simplă, iar pacientul va trebui să plătească 168 lei pentru o cutie cu 40 de capsule, respectiv pentru tratamentul pentru 5 zile. Apoi, aceste persoane vor trebui să semneze un Acord al pacientului prin care acesta certifică faptul că a fost informat de către farmacist şi că a înţeles riscurile la care se expune, practic posibilele efecte adverse care ar putea să apară în urma administrării acestui medicament. De asemenea, farmacistul va explica pacienţilor modalitatea de administrare a medicamentului, pentru a se asigura că aceştia au înţeles cum trebuie să ia comprimatele. Mai ales că modul de administrare ar putea părea un pic mai complicat.

Astfel, în prima zi de tratament se vor administra 1.600 mg la 12 ore, ceea ce înseamnă că pacientul va trebui să ia câte 8 comprimate, de două ori pe zi, un comprimat având 200 de mg. Începând de a doua zi de tratament, doza scade la 600 mg la 12 ore, adică câte 3 comprimate de două ori pe zi. Este important ca pacienţii să înţeleagă acest lucru şi să-l respecte, pentru ca tratamentul să fie eficient; de aceea li se şi dă prospectul în limba română, ca să îl poată studia pe îndelete acasă“, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Iaşi care a mai adăugat că tratamentul va fi ajustat în funcţie de recomandările medicilor prescriptori care vor lua în calcul posibile comorbidităţi ale pacienţilor.

Informaţii suplimentare despre Favipiravir

Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă şi infecţia cu virus Ebola. El a fost iniţial produs în Japonia, dar, din cauza efectelor teratogene, în Japonia utilizarea sa este autorizată doar pentru situaţii speciale cum ar fi epidemii sau infecţii emergente cu virusuri gripale, se arată pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România. Antiviralele au o eficienţă cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluţie; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienţilor cu forme non-severe de boală care au factori de risc pentru evoluţia severă.

Cu privire la utilizarea Favipiravir la om, o metaanaliză a studiilor publicate până în 27 martie 2020 arată reducerea semnificativă a simptomatologiei şi a modificărilor radiologice la pacienţii trataţi cu acest medicament, fără a demonstra o reducere a necesarului de terapie intensivă sau a ratei deceselor. Cu privire la profilul de siguranţă al Favipiravir, concluziile acestei metaanalize sunt că profilul de siguranţă este favorabil în ceea ce priveşte evenimentele adverse totale şi grave. Cu toate acestea, rămân anumite probleme de siguranţă legate de hiperuricemie, teratogenitate şi prelungirea QTc, care nu au fost încă studiate în mod adecvat. Într-un studiu privind fertilitatea la şobolani, s-au observat efecte asupra testiculului şi spermei şi scăderea fertilităţii la masculi, iar anestrul a fost observat la femele, la doză mare.

În studiile de dezvoltare embrion-fetală, au fost observate rezultate indicative de teratogenitate la şoareci, şobolani, iepuri şi maimuţe şi s-au constatat scăderi ale greutăţii fetaluşilor vii şi ale numărului de fetuşi vii. Totodată, la nivel global, au fost raportate cazuri de leziuni hepatice induse medicamentos (drug-induced liver injury - DILI), asociate cu administrarea de Favipiravir în asociere cu alte medicamente utilizate în tratamentul COVID-19. Relaţia de cauzalitate între administrarea Favipiravir şi apariţia cazurilor de leziuni hepatice induse medicamentos nu se poate stabili cu exactitate, însă nu poate fi exclusă. Este esenţială recunoaşterea precoce a leziunilor hepatice potenţiale determinate de utilizarea Favipiravir. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt sfătuiţi să evalueze şi să monitorizeze funcţia hepatică la pacienţii care se prezintă cu semne şi simptome care sugerează orice leziune hepatică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri