Incredibil: spărgătorul de bănci s-a întâlnit față-n față, din întâmplare, cu polițistul care-l căuta de trei luni

joi, 24 februarie 2022, 02:59
4 MIN
 Incredibil: spărgătorul de bănci s-a întâlnit față-n față, din întâmplare, cu polițistul care-l căuta de trei luni

Fostul poliţist din Vaslui care pus la cale nu mai puţin de 9 jafuri în municipiul Iaşi, inclusiv spargeri de farmacii şi seifuri, a fost prins de un poliţist ieşean aflat în timpul liber. Ştiindu-i semnalmentele, acesta l-a observat pe Mădălin Iulian Silitră pe strada Sfântul Lazăr, l-a urmărit până în Palas, apoi şi-a chemat colegii şi l-au legitimat. Aseară târziu, reprezentanţii Poliţiei Iaşi au confirmat “isprava” tânărului ofiţer de poliţie, însă nu au dorit să mediatizeze numele acestuia, fără acordul lui.

Mădălin Iulian Silitră, în vârstă de 24 de ani, plecase voluntar din Poliţia vasluiană în anul 2020, fiind văzut de către colegi ca un cal breaz, prieten cu mulţi interlopi. Acesta îşi făcea veacul prin municipiul Iaşi. Astfel, sâmbătă, după tentativa de jaf a agenţiei Alpha Bank Gară, pe care jurnaliştii ZdI au prezentat-o în exclusivitate marţi dimineaţă, Silitră ar fi plecat la Vaslui, apoi ar fi revenit în municipiu. Marţi în jurul amiezii, acesta se deplasa pe strada Sfântul Lazăr, cu mâinile în buzunar, cu o borsetă în spate şi cu mască chirurgicală pe faţă. După câteva luni de noroc, ghinionul s-a abătut deodată peste Silitră: acesta purta fix aceleaşi haine în care a făcut cel puţin două jafuri, iar al doilea ghinion a fost că pe lângă el a trecut un ofiţer de la Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi, care îi ştia semnalmentele. Culmea, poliţistul respectiv lucra în acest dosar, iar de o săptămână el şi colegii lui se aflau pe urmele lui Silitră.

Nu declară absolut nimic

Poliţistul de la Serviciul de Investigaţii Criminale a foarte foarte inspirat şi perspicace: l-a urmărit pe Silitră până în Palas, între timp şi-a chemat colegii, apoi l-au reţinut pe individ. Hoţul a amuţit. Nu a dorit să răspundă întrebărilor poliţistului, însă a fost dus la sediul Poliţiei pentru lămuriri. Nici aici Silitră nu a dorit să spună nimic. De altfel, până în prezent, acesta s-a abţinut de la a oferi vreo declaraţie în faţa anchetatorilor. Ultima spargere a lui Iulian Mădălin Silitră a fost sâmbătă, când a încercat să intre în agenţia Alpha Bank de la Gară. Silitră ar fi reuşit să intre în interior rupând cu o şurubelniţă lacătele de la o uşă aflată în spatele blocului unde funcţionează agenţia bancară. Acesta a intrat în interior, însă a dat peste o altă uşă, securizată, care nu a mai apucat să o deschidă deoarece a pornit alarma. Alarma a pornit la ora 4.23, iar un echipaj de la firma de pază Gip Est a pornit în goană spre bancă. Agenţii de pază s-au uitat de afară în interiorul băncii, au ridicat din umeri şi au plecat, fără să verifice şi uşa din spatele blocului. A doua zi, în jurul orei 13, o funcţionară a băncii a dat peste uşa deschisă 20 de centimetri şi a sunat la poliţie. Criminaliştii au prelevat probe iar reprezentanţii băncii care au fost la faţa locului au estimat că hoţii nu au reuşit să fure bunuri, valori sau documente deoarece hoţul nu a reuşit să treacă de sistemele de securitate ale băncii.

Lista spargerilor

Sâmbătă spre duminică, mai multe patrule de poliţişti în civil au supravegheat zona Gării. În total, Mădălin Silitră a avut cinci spargeri şi patru tentative. Una dintre spargerile reuşite despre care au relatat în exclusivitate jurnaliştii Ziarului de Iaşi, în luna noiembrie, a fost la farmacia Catena. Jaful a avut loc pe 5 noiembrie, în jurul orei 1 noaptea, iar individul a intrat pe o fereastră. Poliţiştii au pornit pe urma individului în urma apelului firmei de pază care are în grijă securitatea farmaciei de pe strada Arcu. Alarma antiefracţie a pornit, iar când au ajuns la faţa locului, agenţii de securitate au găsit o fereastră forţată, iar din interior, seiful încastrat în podea a fost luat cu totul. În acesta se aflau 17.000 de lei, care reprezentau încasările din ziua precedentă. Hoţul ar mai fi spart încă două firme din zonă, printre care şi o altă farmacie Fortis, aflată către Piaţa Unirii, dar şi o sală de păcănele, de unde a fugit cu mâna goală deoarece a pornit alarma. De la farmacia Fortis, acesta ar fi furat suma de 5.000 de lei.

Comentarii