Inspectoare de la Apele Române, detașată la 500 de km de casă. „A fost o răzbunare”

marți, 09 februarie 2021, 09:41
2 MIN
 Inspectoare de la Apele Române, detașată la 500 de km de casă. „A fost o răzbunare”

Carmen Grozavu (48 de ani), de 11 ani inspector de specialitate în cadrul Administrației Bazinale Someș-Tisa, a dat în judecată Apele Române pentru o măsură pe care o consideră o răzbunare a șefilor ei numiți politic la conducerea instituției.

Aceasta a fost detașată la Galați, în vara anului trecut, fără nicio explicație, după ce și-a apărat o colegă care fusese nedreptățită la un concurs pentru ocuparea funcției de conducere a departamentului în care lucrează și Grozavu.

Iată faptele, pe scurt.

Florina Rus era în primăvara lui 2020 șef interimar la Inspecția Bazinală a Apelor Someș-Tisa, cu sediul la Cluj. E a fost anunțată de superiori că trebuie să renunțe la această funcție, în favoarea unui coleg de compartiment, Valentin Avram, membru PNL.

I s-a spus că „sugestia” vine de la cel mai puternic om din Administrația Națională Apele Române, Ervin Molnar. Acesta din urmă este cel care dictase și schimbarea inginerului Ovidiu Ianculescu de la SGA Mureș cu un om din pepiniera liberalilor, dar fără nicio legătură cu domeniul de activitate – cazul a fost prezentat de Recorder. Între timp, Molnar a ajuns deputat PNL de Mureș.

Însă Florina Rus a refuzat să demisioneze, iar colegii ei și-au arătat public susținerea.

Pe 18 martie 2020, Rus e eliberată din funcție, iar interimar, până la organizarea unui concurs, e numit Valentin Avram, omul cu carnet de partid. Florina Rus se înscrie la concursul organizat în aceeași lună.

După susținerea probei scrise, e singura admisă, dar, surpriză, înaintea interviului Avram formulează o contestație prin care a cere anularea concursului. Acesta nici măcar nu participase la concurs, pentru că nu întrunise condițiile de vechime. O nouă comisie acceptă contestația, astfel că Avram rămâne interimar. Florina Rus se adresează tribunalului pentru a-și căuta dreptatea.

Carmen Grozavu, colegă cu Florina Rus la acea vreme, a semnalat că anularea concursului ridică mari semne de întrebare și încalcă flagrant legea. Și-a exprimat public nemulțumirea că politizarea instituției în care lucrează conduce la astfel de măsuri arbitrare.

În august, avea să primească cu stupoare decizia că a fost detașată la Galați, la peste 500 de kilometri de casă. Urma să locuiască într-o cămăruță din sediul instituției, unde nu era tot timpul apă caldă.

„A fost o răzbunare. Sperau că măsura asta mă va determina să-mi dau demisia și să plec. S-au înșelat. M-am săturat să ne conducă toți politrucii și proștii clasei. Voi lupta să demonstrez că, în țara asta, oamenii cinstiți nu pot fi reduși la tăcere atât de ușor”, spune Carmen Grozavu.

Aflați amănunte de pe pressone.ro.

Comentarii