anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Judecători din SUA cer de la Iaşi un individ străin, cu legături în Transnistria, aflat în arestul IPJ. Îl acuză de spălare de bani şi conspiraţie UPDATE

GALERIE
extradat_sua
 • extradat_sua
- +

Visul american s-a transformat într-un coşmar pentru un cetăţean din Republica Moldova. Aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Iaşi, bărbatul aşteaptă sentinţa judecătorilor ieşeni în procesul în care se cere arestarea sa preventivă, pentru a putea fi extrădat în SUA, unde urmează să fie judecat pentru fapte care i-ar putea aduce şi o sentinţă de 20 de ani de închisoare.

 

UPDATE - Ulterior apariției articolului, am editat titlul acestuia pentru mai multă claritate și pentru a înlătura posibila confuzie în ce privește acuzele aduse subiectului principal. Acestea aparțin autorităților judiciare din SUA și, până la lămurirea lor, persoana în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Termenul de „vis american” a fost inventat de James Truslow Adams în 1931, afirmând că „viaţa ar trebui să fie mai bună, mai bogată şi mai plină pentru toată lumea, cu oportunităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi sau realizări”, indiferent de clasa socială sau de circumstanţele naşterii. Visul american îşi are rădăcinile în Declaraţia de Independenţă, care proclamă că „toţi oamenii sunt creaţi egali”, având dreptul la „viaţă, libertate şi căutarea fericirii”. În căutarea fericirii a fost şi cetăţeanul moldovean Serghei Tomuz, însă intrepretarea personală a visului american îl va putea costa mulţi ani de libertate.

Pedepse foarte mari peste ocean

În SUA, bărbatul ar urma să fie judecat pentru spălare de bani, conspiraţie la comiterea infracţiunii de spălare de bani, primirea de bunuri furate prin comerţ interstatal şi internaţional şi pentru conspiraţie la transportul bunurilor furate şi primirea de bunuri furate. Grefierul Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Vest al Statului Carolina a emis un mandat de arestare pe numele său în februarie 2017. Iar pedepsele pentru spălarea de bani nu sunt mici. “Orice persoană declarată vinovată de spălare de bani poate fi condamnată la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi la amenzi de până la 500.000 de dolari sau de două ori valoarea bunurilor implicate în tranzacţie, oricare dintre acestea este mai mare”, se arată pe un site juridic din SUA.

Ce spune despre caz preşedinta Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu-Cheptine? “Mandatul de arestare este emis în februarie 2017 de tribunalul lor districtual. Ştiţi cum e traseul? O persoană care este condamnată, ca regulă, la noi, este căutată în baza mandatului pe care îl emite judecătorul - ca să execute o pedeapsă sau pentru că e arestat preventiv. Comunică cu cei de la Poliţie, care spun “nu îl găsim!”. Şi atunci se emite o dare în urmărire. Darea asta în urmărire trebuie să parcurgă o anumită perioadă - 6 luni e la noi. Apoi, dacă tot nu este de găsit, se presupune că a părăsit teritoriul. Şi atunci se emit formele internaţionale - Mandatul European în spaţiul UE şi, simultan, cerere de extrădare, pentru că este posibil să fie într-un stat terţ”.

S-a emis „notiţa roşie”

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Secţia Penală - Biroul Afacerilor Internaţionale a cerut anul trecut, în septembrie, arestarea provizorie a lui Tomuz, în vederea extrădării, iar anul acesta bărbatul a ajuns în centrul de reţinere şi arest preventiv din Iaşi. “Extrădarea se produce în aproape toate cazurile în felul următor: se emite de către statul care îl caută, pe canalele oficiale din lumea întreagă, un singur document. El are denumiri diferite: notiţă roşie, difuziune, cerere de arestare pentru extrădare. Acolo sunt nişte date scurte, concrete. Îl căutăm pe cetăţeanul cutărică, el are pe teritoriul statului nostru un mandat de arestare şi noi nu-l găsim. Dacă-l găsiţi, vă rugăm să-l reţineţi, pentru că noi urmează să vă trimitem documentele de extrădare. Aşa s-a întâmplat şi aici. Şi atunci problema este de a-l reţine şi de a lua o măsură preventivă până când statul respectiv îţi trimite toată documentaţia necesară pentru extrădare, care e diferită decât acestă notiţă roşie sau difuziune, care e ca în filmele cu cowboy un fel de afiş “Wanted”, o variantă modernă”, adaugă preşedinta Curţii de Apel.

S-a ajuns la Curtea Constituţională

Din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv de la Iaşi, Serghei Tomuz încercă pe toate căile să evite extrădarea în SUA - a cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv cu controlul judiciar, iar avocatul său a sesizat Curtea Constituţională ca să arate că extrădarea nu ar trebui să aibă loc. Dar, până la decizia Curţii Constituţionale, procesul privind arestarea preventivă în vederea extrădării merge mai departe, a explicat preşedinta Curţii de Apel Iaşi. Iar la final, în funcţie de răspunsul primit de la Curtea Constituţională, Tomuz va fi extrădat sau procesul va fi reluat.

Administrator a trei firme

În Republica Moldova, numele Serghei Tomuz apare ca fiind fondator şi administrator a trei firme, toate închise în ultimii doi ani: S.C. TUR-MAGAZIN ELIT S.R.L (în industria de Cercetare-dezvoltare, firmă care a fost închisă cu cinci zile după înregistrarea dosarului de arest preventiv a lui Serghei Tomuz pe rolul Curţii de Apel din Iaşi), P.P. Ziarul TUR GAZETA S.R.L. (în industria de Editare a ziarelor) - firmă închisă în urmă cu un an - În ambele firme, jumătate din acţiuni erau ale lui Tomuz, iar cealaltă jumătate ale unui personaj cu acelaşi nume ca cel al unui deputat din anii ’90 de la Tiraspol, Emelianov Vladimir. A treia firmă, în care Tomuz deţinea 80% din acţiuni şi soţia sa restul de 20%, opera în comerţul cu autovehicule, şi a fost închisă în urmă cu doi ani.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.