De Sănătate

Punem punctul pe știi

La jumătate de an după Covid, ieşenii vin la neurolog: cefalee, amețeli, gândire încețoșată

miercuri, 01 septembrie 2021, 02:03
3 MIN
 La jumătate de an după Covid, ieşenii vin la neurolog: cefalee, amețeli, gândire încețoșată

Pacienţii au între 30 şi 50 de ani. „Spun că au o gândire înceţoşată, ameţeli, amorţeli, cefalee, insomnii sau din contră, stări de somnolenţă“, explică dr. Liliana Cucoş, medic primar la Spitalul de Neurochirurgie.

Tot mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 se confruntă chiar şi după câteva luni de la vindecare cu lipsa gustului şi a mirosului sau cu modificări asupra acestora, dar şi cu alte probleme cărora nu le-au găsit o rezolvare. Medicii neurologi spun că la mai bine de un an de la începutul pandemiei, deja există o listă a celor mai frecvente simptome pe care le acuză pacienţii care ajung la consultaţie. Pe lângă pierderea totală sau parţială a gustului şi a mirosului, cei care au trecut prin boală spun că au rămas cu dureri de cap, stări exagerate de oboseală, ameţeli, dar şi cu o afectare a gândirii.

Există foarte multe persoane care deşi au trecut prin boală în urmă cu mai bine de jumătate de an, spun că nici acum nu simt gusturi şi mirosuri sau că acestea sunt „alterate“. „Am avut un pacient care a trecut prin boală în octombrie şi spune şi acum că nu are miros. În astfel de cazuri, e greu de spus dacă aceşti pacienţi îşi vor mai recupera mirosul, deşi sunt care spun că după şase luni au început să simtă anumite mirosuri mai puternice, însă nu pe toate“, a precizat dr. Liliana Cucoş, medic primar neurolog la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Fără gust şi miros şi după jumătate de an

În acelaşi timp, există pacienţi care se confruntă cu tulburări de memorie, deficit de atenţie sau chiar cu pareze faciale. Îngrijorător este, conform medicilor, faptul că foarte mulţi pacienţi care rămân cu astfel de sechele sunt tineri, cu vârste între 30 şi 50 de ani. „Vedem în special tineri care spun că au o gândire înceţoşată, ameţeli, amorţeli, cefalee, insomnii sau din contră, stări de somnolenţă. Unele trec de la sine, cum ar fi lipsa gustului şi a mirosului, oboseala, însă altele au nevoie de tratament“, a mai explicat specialistul ieşean.

Dr. Cucoş mai spune că în fiecare zi ajung la consultaţie cel puţin doi-trei oameni care au astfel de simptome după ce teoretic s-au vindecat. „Foarte mulţi dintre ei chiar aşa încep discuţia, spun că au avut COVID şi de atunci nu şi-au revenit complet. Alţii nu fac legătura între simptome şi COVID, însă dacă faci o anamneză aprofundată vezi că există o relaţie de cauzalitate. Probabil că va dura ani de zile să înţelegem în totalitate ce se întâmplă la nivelul creierului ca urmare a bolii. Între timp căutăm modalităţi de a ajuta pacienţii cu astfel de manifestări“, a mai precizat dr. Liliana Cucoş.

Pentru cei care au nevoie de tratament, în cele mai multe cazuri este vorba despre tratament antidepresiv, cu medicamente neurotrofice, dar şi consiliere psihologică pentru că după COVID rămân cu atacuri de panică. Nu este recomandat să ajungem la neurolog imediat după trecerea prin boală pentru un consult, ci doar dacă există simptome care ne dau de gândit, precum cele enumerate anterior.

Comentarii