“Le vom vinde frânghia cu care să se spânzure” – Strategia comunicării Ambasadei Rusiei în România. Agenții dezinformării și semințele autodistrugerii

vineri, 10 mai 2024, 13:54
2 MIN
 “Le vom vinde frânghia cu care să se spânzure” – Strategia comunicării Ambasadei Rusiei în România. Agenții dezinformării și semințele autodistrugerii

Dezinformarea s-a născut în Rusia. Și nu e o exprimare metaforică a unui fel de a privi lucrurile, pentru că, istoric vorbind, termenul, în forma lui de “dezinformația”, a apărut în Rusia după al Doilea Război Mondial, cu rolul de a desemna practicile capitaliste ce urmăreau subjugarea maselor populare.

Lenin e cel care a dus conceptul la o formă foarte rafinată, transpusă în faimoasa expresie: “Le vom vinde frânghia cu care să se spânzure”, perfect valabilă într-un sistem în care singurul adevăr era absența oricărui adevăr, iar singura justiție era voința partidului.

Iar Stalin a dus dezinformarea la un nivel de-a dreptul monstruos. Și-a fabricat propria biografie, de la anul nașterii până la identitatea tatălui, preocupându-se constant de a-și acorda un rol eroic în istorie.

Fiecare astfel de experiență cu manipularea realității a contribuit la formarea unei atitudini față de dezinformare în Rusia, astfel că oamenilor de acolo nu li se pare că e ceva în neregulă cu propaganda, cu dezinformarea, cu intoxicarea. O acceptă ca fiind un dat al vremurilor, împotriva căruia nu are niciun sens să lupți. Și, de fapt, aici se vede efectul uriaș al dezinformării practicate decenii la rând: consacrarea ideii de a învinge fără luptă, lipsind masele de mijloacele și dorința de a lupta. E confirmarea ideii leniniste, prin care chiar poți scoate bani din frânghia pe care le-o vinzi maselor ca să se autodistrugă.

Așa că nu miră pe nimeni astăzi faptul că Vladimir Putin câștigă în continuare alegeri, deși și-a angrenat țara într-un conflict militar de durată, care o seacă de resurse și o menține într-o ambiție fără sens de a persevera în reflexe absurde, de Ev Mediu întunecat. Rusia lui Putin, așa cum e ea descrisă de jurnalista Anna Politkovskaia, este doar o continuare a Rusiei lui Stalin. De altfel, ea spune în mod repetat, că esența comportamentului și politicii lui Putin a fost aceea de a se comporta “exact ca Stalin”, care i-a fost model în toate.

Mai mult, pe mediaquality

Comentarii