Liderul dreptei naţionaliste din Austria este vizat de o anchetă pentru corupţie

luni, 29 aprilie 2024, 22:25
2 MIN
 Liderul dreptei naţionaliste din Austria este vizat de o anchetă pentru corupţie

Parchetul din Viena a anunţat luni deschiderea unei anchete pentru corupţie împotriva liderului dreptei naţionaliste austriece, Herbert Kickl, cu câteva luni înainte de alegerile generale, la care partidul său este favorit, devansându-i pe conservatorii cancelarului Karl Nehammer, relatează AFP.

Aceste anchete vizează mai mulţi lideri ai Partidului Austriac al Libertăţii (FPÖ) pentru fapte care datează din perioada în care s-au aflat la putere, între 2017 şi 2019, în coaliţie cu conservatorii.

Herbert Kickl, suspectat de abuz de influenţă, este acuzat că, în calitate de ministru de interne, a dat publicitate unui mare grup de presă „pe cheltuiala Republicii Austria”. În schimb, grupul de presă în cauză s-a angajat să ofere o acoperire „favorabilă partidului”, potrivit unui comunicat al Parchetului anticorupţie din Austria (WKStA). Pe atunci, liderul partidului FPÖ era fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache.

Strache a fost nevoit să demisioneze în 2019 după ce a apărut o înregistrare video cu camera ascunsă, făcută pe insula spaniolă Ibiza, în care este surprins oferind contracte publice în schimbul unor finanţări secrete. După acest scandal, extrema dreaptă a revenit la putere în 2021, sub conducerea radicalului Herbert Kickl.

Mişcarea este în fruntea intenţiilor de vot la alegerile legislative programate la sfârşitul lunii septembrie, fiind cotată cu aproape 30% din intenţiile de vot. Ea se situează cu mult înaintea conservatorilor – aflaţi în prezent la guvernare cu Verzii – şi a social-democraţilor.

Partidul Libertăţii a denunţat o manevră menită să îi aducă prejudicii, afirmând că aşteaptă „cu calm” concluziile anchetei şi că este „100% convins că aceasta va fi închisă”, potrivit agenţiei de presă APA.

Austria, ţară cu o populaţie de nouă milioane de locuitori, a fost zguduită de o serie de scandaluri de corupţie gen „Ibizagate”. Fostul cancelar Sebastian Kurz a fost şi el nevoit să plece în octombrie 2021 din cauza unor acuzaţii similare de utilizare abuzivă a fondurilor publice pentru a-şi asigura o imagine favorabilă în tabloide. Ancheta este încă în curs de desfăşurare.

 

Comentarii