LIVE: Slujba de la Sfinta Parascheva, săvârşită de un sobor de 15 preoţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

LIVE: Slujba de la Sfinta Parascheva, săvârşită de un sobor de 15 preoţi

GALERIE
Mitropolit
  • Mitropolit
- +

Astăzi are loc slujba de Liturghie organizată pe podiumul din curtea Catedralei Mitropolitane, care va fi săvârşită de un sobor de 15 preoţi, condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. 500 de scaune sunt amenajate pe zona pietonală a Bulevardului Ştefan cel Mare, unde au acces doar ieşenii cu domiciliul sau reşedinţa în Iaşi. Accesul se va face prin puncte controlate de Jandarmerie care vor verifica buletinele celor ce se prezintă, locurile fiind ocupate în funcţie de cine ajunge primul pe pietonal, cu 50 dintre ele fiind rezervate de Mitropolie în faţa scenei.

UPDATE: Mii de oameni aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, autorităţile fiind luate prin surprindere. Există trei filtre unde se verifică buletinele, coada se întinde până la statia Petrom, ocolind pe strada Uzinei.

UPDATE: Cuvânt la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Una dintre cele mai echilibrate poziţii ale Bisericii, Dreptmăritori creştini, Excelenţa Voastre, Iubiţi fraţi preoţi, Distinse autorităţi, Dragi copii, Iubiţi pelerini, Suntem, cu mila Domnului, în interiorul Sfintei Liturghii de sărbătoarea Sfintei Parascheva. În esenţa ei, Sfânta Liturghie este taină a Crucii şi a Învierii. Este taină a morţii temporare şi a vieţii veşnice, taină a durerii din Ghetsimani şi a Taborului plin de Dumnezeu. Cititi aici integral cuvantul IPS Teofan. 

UPDATE: "Sfânta Parascheva constituie cascada lină de apă vie pentru noi, însetaţii acestei lumi. În vreme de secetă, Sfintele Moaşte ale Cuvioase au străbătut câmpurile aride şi ploaia nu a încetat să apară. Sunt nenumărate mărturii alor cei care au găsit tămăduire, răspuns în probleme dificile. Pentru unii, astfel de mărturii sunt nebunie. Nu se poate concepe ortodoxia fără sfintele moaşte. Ziua de astăzi este o zi a bucuriei dar spre deosebire de alţi ani e umbrită de suferință produsă omenirii de epidemia care pătrunde tot mai mult în trupurile şi sufletele noastrea. Anul acesta suntem mai puţini la închinare pentru că nu toţi au putut veni la Iaşi. Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al izolării, singurătăţii. Prezenţa epidemiei în viaţa noastră ne aşază în faţa unor întrebări pe care nu le putem ocoli. Nu putem oameni simpli şi conducători să nu ne întrebăm de ce se întâmplă toate astea", a spus cu ocazia hramului Sfântei Parascheva, IPS Teofan.

UPDATE: Jandarmii au organizat zone tampon în rânduri, dar oamenii care sunt cei mai aproape de scenă poartă negocieri să fie lăsaţi să intre. Bătrânele se plâng că e prea frig la umbră, sunt câţiva preoţi care filmează totul, dar şi oameni care au adus steaguri. Dacă în perimetrul delimitat măsurile se respectă cu stricteţe, în dreptul ecranelor oamenii stau foarte apropiaţi unul de altul.

TEXT INITIAL: Două ecrane vor fi aşezate în stânga şi în dreapta scenei pentru cei care nu reuşesc să prindă un loc în spaţiul amenajat, în timp ce Primăria a anunţat că va organiza două zone de urmărire a slujbei, în Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde vor fi puse câte 250 de scaune în faţa unor ecrane video amenajate.

În această dimineaţă la ora 06.30 racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană şi aşezată în baldachinul cu flori împodobit în noaptea trecută de către familia Buştei, pentru cel de-al 17 an la rând. În cursul zilei de astăzi, credincioşii din Iaşi se vor putea închina aici la moaştele Sfintei Parascheva.

Primăria a mai anunţat şi o serie de restricţii: miercuri, 14 octombrie, circulaţia rutieră va fi închisă / restricţionată pe străzile Col. Langa, Arh. G. M. Cantacuzino şi Iordachi Lozonschi, precum şi pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt (între Casa Modei şi str. I. C. Brătianu), str. Agatha Bârsescu (până la intersecţia cu str. Mănăstirea Dancu) şi str. I. C. Brătianu (până la intersecţie cu str. Cuza Vodă).

Miercuri, 14 octombrie, arealul de desfăşurare a slujbei şi adunării religioase va fi extins, în funcţie de necesităţi, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt (între str. A. Panu şi Casa Modei), pe esplanada şi în parcarea Teatrul Naţional şi pe str. I. C. Brătianu şi str. A. Bârsescu.

Tot în cursul zilei de miercuri, 14 octombrie, începând cu o jumătate de oră înainte de Sfânta Liturghie şi până după jumătate de oră după aceasta, va fi interzisă orice activitate comercială la căsuţele şi terasele de pe pietonalul şi bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.