LIVE-TEXT: Miting PNL la Iaşi. Iohannis: „Parcă îmi place din ce în ce mai mult aici”

sâmbătă, 11 mai 2019, 12:05
5 MIN

Şeful statului vine astăzi în faţa ieşenilor să pledeze pentru referendumul pe legile justiţiei, iar liderii PNL îşi prezintă candidaţii la alegerile europarlamentare.

UPDATE 18.40 Mitingul PNL de la Iaşi s-a încheiat cu o “ploaie” de confetti.

UPDATE 18.30 Iohannis: “Foarte frumos aici, dragii mei. O echipă foarte bună care s-a prezentat astăzi aici și m-am bucurat că m-au invitat și pe mine. Am fost de multe ori aici. Cred că este a șasea sau a șaptea vizită aici la voi. Parcă îmi place din ce în ce mai mult”.

UPDATE 18.10: Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Unirii. Seful statului a fost întâmpinat si cu acest afiș:

UPDATE 18.00 Rareș Bogdan: ”Vreau să mulțumesc singurului oraș care i-a alungat de două ori pe pesediști într-o lună. Să vă fie frică, pesediștilor! Moldova se ridică!”.

UPDATE 17.40 Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, a afirmat că PSD conduce România cu jandarmii. În acel moment, surprinşi, jandarmii aflaţi în preajma scenei au dat din cap, în semn de negaţie.

Europarlamentarul Siegfred Mureșan le-a urat participanților bun venit la Neamț :). Apoi s-a corectat după ce s-au auzit râsete din mulțime.

UPDATE 17.35: Discursurile liderilor PNL se axează în principal pe lipsa de investiții și realizări în timpul în care PSD a deținut puterea. Vezi live mai jos:

UPDATE 17.25:  În piaţă este prezent şi un protestatar.

UPDATE 17.15: Sunt aproximativ 7000 de oameni în Piață. Sonorizarea lasă însă de dorit: incinte acustice au fost amplasate doar lângă scenă, astfel că la 30 de metri de scenă ecoul e la fel de puternic și nu se mai înțelege nimic.

UPDATE 17.05: Spre deosebire de mitingul de joi, organizatorii nu au mai închiriat toalete ecologice, toaleta publică din pasaj rămânând singura "salvare".

Later edit: Precizări de la PNL: “Avem 20 de toalete ecologice in colturile pietei. Sunt aceleași amplasamente ca la PSD”.

UPDATE 16.55: "Spioni" la mitingul PNL: Consilierul local Mihai Gavril, de la PSD, a "prins" loc pe o terasă din Piață, lângă participanții la miting, de unde are vedere spre scenă.

UPDATE 16.30 Cu circa jumătate de oră înainte de startul mitingului PNL, în Piața Unirii sunt prezenţi în jur de 5.000 de simpatizanţi. Circulația rutieră este oprită, dar accesul pietonal este nerestrictionat.

UPDATE 15.50: Oamenii au început deja sa se adune la miting. Au fost aduse mai multe echipaje de jandarmi si cateva ambulante. Zona a fost împrejmuita cu garduri. Intre timp, presedintele Iohannis oferă autografe.

UPDATE: 15.20: Despre referendum, Klaus Iohannis a spus că sunt necesare participarea și un rezultat pozitiv, pentru că întreaga Uniune Europeană este construită pe principiul statului de drept. "Nu putem tolera indivizi care, aflați la putere, schimba după cum vor ei ca să poată să fure. Or, schimbările se întâmplă numai prin vot", a mai spus șeful statului, amintind de indiferenta manifestată la alegerile din 2016. "Mergeți la vot, dacă vreți să fie mai bine! ", a îndemnat el.

UPDATE: 15.05: Întrebat de ce nu se construiește autostrada Iași-Tg. Mureș, președintele a răspuns scurt: "Pentru că avem guvern PSD."

UPDATE: 14.55: Klaus Iohannis și-a început discursul despre cartea sa după ce a lăudat Iașul: "Aveți un oraș foarte frumos, nu e nevoie de ajutorul jandarmilor ca să te plimbi pe străzile lui", a spus el cu trimitere la mobilizarea masivă a forțelor de ordine de la mitingul de joi.

UPDATE: 14.45: Preşedintele Iohannis a făcut o baie de mulţime pe bulevardul “Ştefan cel Mare”, iar apoi s-a îndreptat spre Teatrul Naţional.

UPDATE: 14.35: CTP Iaşi anunţă modificări în transportul public din oraş, cauzate de mitingul PNL din Piaţa Unirii. Vezi detalii AICI.

UPDATE: 14.20: Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că s-au fabricat universităţi prin decizii politice, de stat cât şi private, pe bandă rulantă, după Revoluţie şi că, din păcate, "mulţi dintre cei pe care îi vedem astăzi în capul trebii sunt produsele acestor universităţi, cu diplome făcute pe puncte de oameni care nici măcar nu au trecut pe la cursuri, de oameni care faultează limba română în fiecare apariţie publică".

UPDATE 14.00: În Piaţa Unirii se fac ultimele retuşuri înainte de mitingul PNL, unde va urca pe scenă şi preşedintele Klaus Iohannis.

În perimetrul destinat manifestării politice au fost mobilizate mai multe forţe de ordine. Totuşi, reporterii “Ziarul de Iaşi” au constatat că măsurile de securitate sunt mai relaxate decât în cazul mitingul PSD: “Peste drum de Hotel Traian, sunt vreo cinci dube de-ale Jandarmeriei. Joi am numarat zece, acum văd cinci” – Radu Meşniţă.

UPDATE 13.45: Iohannis a făcut și o remarcă ironică, dar și cu o notă de reproș, la adresa USR și PLUS, pe tema interesului manifestat de aceste partide față de proiectul România educată. Iohannis însă nu le-a și numit, dar trimiterea a fost evidentă, observa g4media.ro.

UPDATE 13.25: Urcat pe scenă, la dezbaterea despre educaţie, preşedintele a vorbit mai mult despre executivul PSD, pe care l-a numit "cel mai eșuat din perioada postdecembristă".

De asemenea, Iohannis i-a acuzat pe social-democraţi că nu au în vedere segmentul de educație și a salutat "inițiativa PNL de a se opri asupra proiectului Romania educată".

UPDATE 13.00: Preşedintele Iohannis a ajuns la Hotelul Traian unde va participa la o dezbatere pe marginea proiectului „România educată“. El este însoţit de mai mulţi lideri ai PNL şi candidaţi la europarlamentare.

STIRE INITIALA: Pe agenda vizitei la Iaşi a preşedintele Iohannis mai sunt două evenimente. Şeful statului va merge mai întâi la dezbaterea organizată în centrul de conferinţe al Hotelului Traian pe marginea proiectului „România educată“. Discuţiile se vor purta pe parcursul a trei ore, între 11 şi 14, însă Klaus Iohannis va ajunge la ora 13.

La 14.30, şeful statului îşi va lansa cartea „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa“, a treia apariţie editorială semnată de Klaus Iohannis, după volumele „Pas cu pas“ (publicată în 2014) şi „Primul pas“ (2015). Aceste două evenimente nu sunt însă deschise publicului larg.

Comentarii