Meci investitori imobiliari – ieseni. Primăria joacă cu primii împotriva locatarilor. Fals grosolan la Palatul Roznovanu?

sâmbătă, 21 august 2021, 01:50
3 MIN
 Meci investitori imobiliari – ieseni. Primăria joacă cu primii împotriva locatarilor. Fals grosolan la Palatul Roznovanu?

În conflictul juridic al unui grup de ieşeni din Copou cu investitorul imobiliar care construieşte un bloc lângă casele lor, şi care a comis o ilegalitate crasă dovedită în instanţă, Primăria a decis să intre în dispută. Dar nu de partea ieşenilor care au câştigat în instanţă, dovedind că autorizarea blocului s-a făcut printr-un fals grosolan, ci de partea proprietarilor viitorului bloc, firmele Great Lakes Construction SRL şi Next Capital Investments SRL. Vecinii viitorului bloc au dovedit în instanţă că autorizarea s-a făcut inventându-se efectiv o stradă ce nu există. 

 

Primăria a decis să „valseze” braţ la braţ cu investitorii imobiliari împotriva unor locatari dintr-o zonă din Copou afectată de construcţia unui nou bloc. Un ieşean, susţinut de vecinii săi, a reuşit, luna trecută, să obţină anularea hotărârii Consiliului Local prin care se aproba construirea în Copou a unui bloc la care calea de acces auto era reprezentată de un şir de… scări, nu de o stradă, aşa cum era menţionat în mod nereal în schiţe. În recurs, ieşeanul va avea de luptat atât contra investitorului, cât şi contra municipalităţii.

Scări botezate alee cu acces auto. „S-a închis ochii la Primărie”

Proiectul a fost demarat în 2014, prevăzând construirea unui bloc cu patru etaje şi mansadă pe o suprafaţă de 2.246 mp între blocurile „ruseşti” dintre străzile Toma Cozma şi Păcurari, undeva în dreptul Colegiului „Costache Negruzzi”. Proiectul a dat naştere unor dezbateri încinse, locatarii participând inclusiv la şedinţele comisiei de urbanism, pentru a-şi exprima opoziţia. Deşi vecinii s-au opus construcţiei, CL a aprobat proiectul, în iulie 2017.

O primă acţiune în justiţie a vecinilor a fost respinsă în 2018. O nouă acţiune a fost demarată de C.C. şi F.M., aceştia invocând „emiterea de către instituţia publică şi utilizarea de către beneficiari a unor date şi informaţii incorecte, false şi voit eronate, cu privire la căile de acces aferente proprietăţii, cu consecinţa producerii unor efecte juridice favorabile beneficiarului şi care sunt generatoare de prejudicii reclamanţilor”.

Concret, ei reclamaseră că, pe planşele aferente proiectului, treptele care coboară spre Păcurari din dreptul Colegiului „C. Negruzzi” fuseseră rebotezate „aleea Pedagogică”, fiind desemnate ca o cale de acces auto. Argumentele localnicilor au fost acceptate de magistraţii Tribunalului, aceştia constatând că „aleea” nu era decât un fundac, închis pentru traficul rutier şi cu acces exclusiv pietonal. În plus, judecătorii au sugerat şi faptul că în Palatul Roznovanu s-ar fi „închis ochii” în faţa neregulilor din documentaţia urbanistică, favorizând aprobarea unui proiect nelegal. Decizia luată de judecători luna trecută a fost de anulare a hotărârii CL prin care se aprobase proiectul şi, implicit, blocarea construirii noului bloc.

Primăria şi investitorii versus locatari

Primăria, în mod surprinzător, a intervenit în proces, fiind probabil afectată de rămânerea definitivă a sentinţei în forma actuală. Împotriva deciziei Tribunalului, municipalitatea a declarat astfel recurs pe 9 august. A doua zi, a fost depusă o nouă cerere de recurs şi din partea celor două firme implicate în proiect, Great Lakes Construction SRL şi Next Capital Investments SRL.

Primăria şi investitorul s-au regăsit astfel în aceeaşi tabără. Dosarul a intrat miercuri pe rolul Curţii de Apel, instanţa urmând să stabilească primul termen al recursului. 

Cititi si: Ditamai blocul ridicat pe un fals grosolan? Sentinţă năucitoare pentru un proiect în zona Copou

Comentarii