anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Moştenesc pacienţii transplantaţi amintiri de la donatorii lor?

GALERIE
transplant
 • transplant
- +

Cercetătorii încă mai fac studii şi încearcă să înţeleagă ce se petrece în mintea şi în corpul celui care a trecut, recent, print-o procedură de transplant.

De când transplantul de organe a fost introdus în practica medicală şi a devenit o posibilitate de recuperare sau chiar de salvare de vieţi, numărul pacienților care se află pe lista de așteptare sau care ajung să fie supuși unei astfel de proceduri a crescut constant. Medicii au descoperit că există situaţii în care, după transplant, grupa sanguină sau chiar ADN-ul beneficiarului s-au modificat.

Atunci când organul primit este inima sau ficatul, în timp, beneficiarul va ajunge să aibă grupa sanguină a donatorului. Însă altceva atrage, mai nou, atenţia cercetătorilor.

Aceştia încearcă să elucideze un fenomen nou care se manifestă în special la beneficiarii transplantului de inimă: transferul de memorie. De ce se întâmplă asta? Cum e posibil? Şi ce legătură are inima cu creierul?

„Ceva“ din donator continuă să trăiască

Se cunosc deja zeci de cazuri bine documentate în care beneficiarul unui transplant de organe a suferit schimbări de personalitate în urma intervenției. A împrumutat chiar şi din trăsăturile de caracter ale celui de la care a primit, de pildă, un ochi sau chiar şi un lob de ficat. Ca şi cum mare parte din educaţia, trecutul, manierele, obiceiurile, deprinderile şi „apucăturile“ donatorului s-ar fi transferat, cumva, la noua gazdă. Practic, personalitatea beneficiarului a început să o reflecte pe cea a donatorului.

Fenomenul este și mai accentuat în cazul celor care au beneficiat de un transplant de inimă. Într-un studiu publicat în jurnalul Quality of Life Research, 47 de beneficiari care au primit o inimă nouă prin transplant au fost intervievați pe o perioadă de doi ani. 79% nu au sesizat nicio schimbare de personalitate în acest interval, 15% au simțit o oarecare modificare, iar 6% au confirmat că au resimțit o schimbare drastică. Un alt studiu care a ajuns la o concluzie asemănătoare s-a desfășurat la Școala de Asistenți Medicali din cadrul Universității Hawaii și a avut drept subiecți zece beneficiari ai transplantului de inimă. Cercetătorii au mai descoperit că, după intervenție, pacienții au prezentat inclusiv modificări de atitudine, preluând în special gusturile donatorului în materie de mâncare, muzică, artă și preferințele sale în ceea ce privește distracția și cariera.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.