anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Netratată, hipertensiunea arterială afectează rinichii

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
 • DR. IONUT NISTOR 1
- +

Alina Iordache, Iași: ”Săptămâna trecută tatăl meu, în vârstă de 58 de ani, a ajuns la Spitalul de urgență din Botoșani îngrijorat fiind că, de ceva timp, urina foarte des, urina era închisă la culoare și avea picioarele și mâinile foarte umflate. I s-a spus că are rinichii afectați din cauză că nu și-a tratat o hipertensiune arterială mare (19 cu 10) de care el nu știa, pentru că nu a avut niciun simptom. A fost șocant, pentru că ni s-a spus că, dacă nu ar fi venit nici acum, ar fi putut ajunge la dializă. Sincer, poate și din cauza emoției, nu am înțeles cum poate avea un om hipertensiune arterială fără să știe și cum poate aceasta să afecteze rinichii”.

Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași: ”La nivel mondial trăiesc în momentul de față peste un miliard de hipertensivi, iar în România sunt în jur de 7-8 milioane de pacienți cu hipertensiune arterială. Boala cronică de rinichi este prezentă cam la un sfert, dacă nu mai mult, din cazurile de hipertensiune arterială, astfel încât circa două milioane de români, chiar dacă nu știu lucrul acesta, suferă de boală cronică de rinichi asociată hipertensiunii arteriale (HTA).

HTA prin ea însăși generează în timp afectarea renală și pe de altă parte există și viceversa, boala cronică de rinichi determină la rândul ei hipertensiune arterială, astfel încât se închide un cerc vicios din care pacientul dacă nu este tratat corespunzător nu poate să iasă decât defavorabil.

Tensiunea arterială crescută este un factor important în etiologia și progresia bolii renale cronice. HTA poate produce alterarea progresivă a structurilor și funcției renale sau poate fi o consecință a existenței unei boli de rinichi (HTA secundară). Când o persoană suferă de HTA și nu se tratează, la nivelul rinichiului se produc leziuni ale vaselor, cu irigare defectuoasă și apariția bolii renale cronice. Practic, hipertensiunea arterială pune presiune pe glomerulul renal, care se uzează în timp.

Este cunoscut faptul că HTA este una dintre cele mai frecvente afecţiuni asociate bolii renale cronice, fiind printre principalii factori de risc în apariţia acesteia. Netratată, determină o afectare vasculară la nivelul nefronilor, cu distrugerea consecutivă a acestora şi cu afectare renală progresivă.

Tocmai de aceea, hipertensiunea arterială reprezintă a doua cauză principală de boală renală cronică terminală, după diabetul zaharat.

Ca și în cazul tatălui dvs, pacientul ajunge la medicul nefrolog pentru afectare renală și nu se cunoaște hipertensiv. Circa o treime din cazuri sunt pacienți cu hipertensiune arterială asimptomatică, mascată care, la debut, nu provoacă niciun fel de simptome deși au valori tensionale crescute. De aceea, trebuie să ne verificăm periodic tensiunea arterială, chiar dacă, aparent, nu avem nicio problemă în acest sens. Cu atât mai mult cu cât cazurile de HTA apar la vârste din ce în ce mai tinere, care nu supără în niciun fel dar care, în timp, pot să ducă direct la complicații precum boala cronică de rinichi.

Boala renală cronică este caracterizată prin incapacitatea rinichilor de a asigura funcțiile normale, cu creșterea „toxinelor” în sângele pacientului. Aceasta are o evoluție progresivă, fiind variabilă în funcție de diferiți factori, printre care se numără și hipertensiunea arterială. În stadiul final al bolii, este necesară terapia de substituție a funcțiilor renale, respectiv dializa. Pe de altă parte, existența valorilor crescute ale tensiunii arteriale determină modificări și la nivelul inimii, cu mărirea cavităților și distrugeri ale vaselor (ateroscleroză). 

Este știut faptul că persoanele cu hipertensiune arterială netratată riscă să dezvolte în timp insuficiență renală. De aceea, este important ca oricărui pacient depistat cu valori crescute ale tensiunii arteriale să i se facă examene uzuale de laborator. Printre acestea, se numără măsurarea creatininei serice și sumarul de urină, în vederea detectării proteinuriei. Dar și investigații de tipul RMN, CT și/sau biopsie renală. 

Insuficiența renală poate să apară în momentul în care rinichii nu mai funcționează normal și nu își mai îndeplinesc rolul esențial: acela de a elimina toxinele din organism. Alterarea funcției renale se poate produce într-un interval de câteva luni până la câțiva ani. Boala renală cronică atrage după sine și alte afecțiuni, precum anemie, dereglarea concentrației de colesterol și hipertensiune arterială.

Dacă  insuficiența renală nu este diagnosticată la timp, singurele variante de tratament care pot ține un pacient în viață sunt dializa și transplantul de rinichi.

Insuficiența renală nu apare brusc, ci are o dezvoltare treptată, progresivă, care permite pacientului să observe atent simptomele și să ia decizia de a veni la un consult.

Simptomele insuficienței renale sau bolii cronice de rinichi sunt: urina închisă la culoare, urinări frecvente, durere în timpul urinării, dureri de cap, hipertensiune arterială, picioare și mâini umflate.

Pe masură ce boala evoluează, apar și alte simptome, cum ar fi: greața și voma, dureri în piept, hemoragii severe, precum și dificultăți în respirație.

Trebuie să știți că în timp ce efectele hipertensiunii arteriale asupra inimii sunt mai zgomotoase (infarct miocardic acut, accident vascular cerebral), efectele asupra rinichilor sunt mai greu de pus în evidență, dar la fel de grave, vorbim practic de boala renală cronică și, în timp, de dializă.

De aceea, este foarte important ca pacientul să țină legătura cu medicul său curant care, în urma investigațiilor făcute, poate stabili o schemă de tratament”. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.