Nevoia de autostrăzi în Moldova, din punct de vedere militar: iată o părere avizată!

sâmbătă, 12 martie 2022, 02:57
3 MIN
 Nevoia de autostrăzi în Moldova, din punct de vedere militar: iată o părere avizată!

Invitat în studioul de televiziune al „Ziarului de Iaşi”, generalul (r) Vasile Roman, fostul şef al Brigăzii 15 mecanizate “Podu Înalt”, a explicat, într-o discuţie cu redactorul-şef Toni Hriţac, de ce este important ca Moldova să fie legată prin intermediul autostrăzilor de celelalte provincii româneşti, din punctul de vedere al militarului, pentru apărarea ţării.

“Moldova are nevoie de autostrăzi nu pentru a facilita, cum spunea cineva «trecerea ruşilor foarte rapid peste Carpaţi», asta este o inepţie. Noi avem nevoie de autostrăzi să fim conectaţi la toate zonele geografice ale României, ca să poată veni forţele NATO şi să intre în dispozitiv. Adică mie îmi este greu să văd o brigadă care vine din Germania, să spunem vreo cinci mii de oameni cu tehnică de luptă. Speranţa mea este să funcţioneze calea ferată şi să debarcăm la Paşcani sau să debarcăm la Iaşi. Dar ar fi trebuit să funcţioneze autostrăzile, ca să poată veni dinspre Braşov, Sibiu, din toată zona Banatului, să poată veni inclusiv armata română care este dislocată în diferite regiuni”, a spus Vasile Roman.

Noi nu am ştiut să ne gândim infrastructura, susţine generalul Vasile Roman. “Acum există un concept, cel puţin la nivel militar, despre ceea ce înseamnă mobilitatea militară. Şi nu numai mobilitatea militară în România, ci de la limita de Vest a alianţei (NATO), până la limita de Est a alianţei”.

Întrebat dacă armata are un cuvânt de spus atunci când se fac planuri de investiţii în infrastructura rutieră, generalul Vasile Roman a răspuns: “Înainte vreme politicienii nu erau foarte atenţi. În ultimii ani armata a început să discute foarte mult despre această nevoie. Armata nu poate să spună pe unde să treacă autostrada, dar spune unde are nevoie de zone să iasă din autostradă, unde ar trebui să fie conexiuni cu alte drumuri. Nu ştiu dacă armata este un factor de presiune, dar Ministerul Apărării are un cuvânt cu influenţă atunci când autoritatea civilă spune “ăsta este prioritar sau ăsta este prioritar”, şi din perspectiva asta, cred că militarii au adus argumente. E o chestiune de capacitate a regiunii de a convinge, de a pune presiune pentru o nevoie care este stringentă. Speranţa mea este, din ce văd şi citesc, ceva din viitor se prefigurează a fi şi A8 şi A7 şi A13. Cât de repede, nu ştiu”.

Întrebat cum poate fi Bucureştiul convins să acorde atenţia necesară Moldovei pentru crearea în această zonă a infrastructurii rutiere, generalul Roman a atras atenţia că “Nu Bucureştiul, ci Ardealul nu a conştientizat importanţa Moldovei. Ardelenii sunt mai predispuşi să facă comerţ cu Budapesta, Debreţin sau Viena, mai repede cer autostradă să poată duce produsele acolo, şi nu se gândesc că Moldova este un bun consumator de produse pe care ei le duc. În al doilea rând, suntem o foarte mare resursă materială, agricultura din Moldova este o zonă de producţie, suntem o producţie intelectuală foarte bună, uitaţi-vă la numărul de IT-işti care sunt în oraş angajaţi, şi inteligenţa din Moldova. Numai că noi nu am ştiu să facem corp comun cu ardelenii şi i-am lăsat pe ei să se îndrepte cu ochii mai mult spre Occident, pentru că acolo este bunăstarea, oportunitatea, şi am rămas aşa, dezbinaţi, unii căutăm A8-ul, alţii A7”.

Comentarii