O cunoscută cântăreață ieșeană despre concertul Guns n’ Roses: Axl Rose are disfonie, iar Slash este un supraom

marți, 18 iulie 2023, 08:14
3 MIN
 O cunoscută cântăreață ieșeană despre concertul Guns n’ Roses: Axl Rose are disfonie, iar Slash este un supraom

Luiza Zan (foto jos), cântăreaţă de jazz ce a studiat la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, iar în prezent este profesor asociat la Universitatea Transilvania din Braşov, a oferit câteva comentarii pertinente după concertul Guns’n’Roses de duminică seara de la Bucureşti. Mai jos redăm poziţia ei integral.

 “Câteva păreri personale despre concertul Guns’n’Roses de aseară (n.r. – duminică).

1. Axl Rose are disfonie. Este o problemă medicală serioasă a corzilor vocale, pentru care principalul remediu este repaosul vocal TOTAL.

Pentru toţi cei cărora vi s-a părut că sonorizarea era problema, de fapt, priveaţi un muzician absolut fenomenal care îşi dădea sufletul pe scenă, deşi corzile vocale nu îl susţineau. Pentru mine, ca vocalist, a fost complicat să îl ascult aşa, însă toate notele care nu treceau dincolo de bariera bolii, erau acolo în mintea mea, în amintirile mele.

Nu avea cum să anuleze un turneu întreg, aşa că face pauze lungi între concerte, îşi menajează pe cât posibil vocea şi cântă. Arată incredibil de bine fizic şi este într-o goană continuă pe scenă, timp de 3 ore şi jumătate de concert LIVE.

Comparaţia să o faceţi cu alţi artişti de live care cântă 3 ore jumate pe scenă, la 61 de ani.

Eu, una, sunt extrem de impresionată şi de recunoscătoare pentru efortul supranatural pe care l-a făcut pe scenă. Mulţumesc din inimă în primul rând lui pentru că a decis să îşi pună în joc sănătatea pe termen lung a vocii sale.

2. Slash este un supraom. Timp de 7 minute a cântat pe un blues scale (minor şi major, de a sunat uneori atât de familiar publicului, care striga în jurul meu “cunoaşte muzică populară românească!” Nu mă îndoiesc, dar era doar blues.) O improvizaţie perfectă, halucinantă, care părea că nu se va sfârşi niciodată.

3. Mizeria de nedescris lăsată de oameni pe stadion ar trebui să ne dea de gândit. Suntem nişte mizerabili, dacă putem călca liniştiţi în berea altcuiva, dacă putem arunca ţigară după ţigară pe jos în jurul nostru… Da, fumatul era interzis pe stadion. La peste 39 de grade celsius, 30% din stadion fuma. Restul se îmbătau îngrozitor.

4. Filmatul în timpul concertului creează un zid impenetrabil de braţe şi umeri, în spatele cărora oamenii scunzi ca mine nu mai văd nimic şi aud estompat. Aş dori să dispară, printr-un miracol, obiceiul ăsta prost.

Luiza Zan de 15 ani este fericită că a văzut concertul de aseară. Femeia matură de azi a decis că nu va mai merge la niciun concert de asemenea amploare în România. Prefer să aleg o ţară în care oamenii merg la concert să se bucure, nu să se îmbete, să arunce gunoaie la propriile picioare, nu să filmeze 80% din concert şi să comenteze restul de 20%, nu să compromită experienţa omului de lângă ei. Ci pentru a fi o comunitate unită în faţa unui act artistic. Am uitat să fim public”, scrie Luiza Zan.

Comentarii