O generație de medici fără suflet: „Şi dacă îţi iei tatăl în sac, care este problema?” Anchetă în spital

luni, 04 noiembrie 2019, 03:03
3 MIN
 O generație de medici fără suflet: „Şi dacă îţi iei tatăl în sac, care este problema?” Anchetă în spital

Conducerea Spitalului Municipal Paşcani a anunţat că va demara o anchetă după dezvăluirile funcţionarului Mirela Ancuţa, de la Primăria Paşcani. Nouă echipă managerială, instalată în funcţie la mijlocul lunii octombrie, spune că va prezenta în curând un punct de vedere în acest sens.

Mirela Ancuţa, fosta campioană mondială la Qwan Ki Do, şefa compartimentului Sport-Cultură din cadrul Primăriei Paşcani, le-a povestit consilierilor locali la ultima şedinţă cum tatăl său a murit de curând, cu zile, în loc să îi fie salvată viaţa. Despre această interpelare citiți textul ZDI: (VIDEO) Mărturie şocantă despre cum se poate muri cu zile într-un spital din Iaşi

„Şi daca îl iei în sac, care este problema?”

Tânăra a explicat că bolnavul a fost ţinut ore întregi la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi că diagnosticul iniţial a fost greşit. Bărbatul avea ocluzie intestinală şi dureri insuportabile, dar, pentru că nu i-a fost făcută o investigaţie la computerul tomograf, medicul de gardă a ajuns la concluzia că ar avea cancer la colon. “A fost adus de urgenţă la spital, cu o criză abdominală, cu dureri foarte mari. A fost o bâlbă de la internare până la ieşirea din spital. Efectiv, am trăit revoltă, am trăit frustrare, furie pentru că sunt lucruri pe care, dacă nu eşti în spital acolo şi nu le vezi, nu aveţi de unde să le ştiţi. Find adus cu salvare cu dureri abdominale, duminică fiind, la urgenţă nu exista un gastroenterolog. A fost doar un chirug şi medicul internist. După radiografie a fost ţinut pe hol cu dureri foarte mari. După jumătate de oră, după ce tatăl meu a făcut scandal, asistenta care l-a adus a sunat să vadă ce face cu pacientul. L-au dus înapoi la UPU. A venit medicul chirurg. Am cerut să-l duc la Iaşi pentru că nimeni nu făcea nimic cu el. Medicul chirurg mi-a spus că are o crescătură de carne pe colon. I-am rugat pe medici să îl trimită la Iaşi pentru că nu vroiam să-l iau în sac acasă, iar medicul mi-a spus „Şi daca îl iei în sac, care este problema?”, a declarat Mirela Ancuţa în faţa plenului CL Paşcani.

Pacienţii, trimişi să-şi cumpere singuri medicamentele

A două zi, medicii şi-au dat seama că pacientul trebuie operat, dar de pregătirea lui, inclusiv de spălăturile interne şi igienă la toaletă, s-ar fi ocupat fiica acestuia, nu personalul medical. Bărbatul a murit imediat după operaţie, dar ar fi avut şanse să trăiască dacă intervenţiile erau corecte şi la timp.

Mirela Ancuţa a atras atenţia şi asupra faptului că, la Spitalul de Urgenţe din Paşcani, pacienţii sau rudele acestora sunt trimişi să îşi cumpere singuri medicamentele sau materialele medicale şi că în sala de operaţii intră cine vrea, inclusiv curierii pentru a aduce corespondenţa medicilor. Ea a acuzat că o parte din personalul medical se comportă foarte urât cu pacienţii, şi chiar cu cei care mor, în număr foarte mare la spitalul din Paşcani.

„Nu s-a înregistrat nicio reclamaţie oficială”

Ulterior dezvăluirilor făcute de Mirela Ancuţa, conducerea Spitalului de Urgenţă Paşcani a demarat o anchetă. “În cursul lunii octombrie 2019 nu s-a înregistrat nicio reclamaţie oficială sau neoficială din partea familiei pacientului, caz ce a fost prezentat în şedinţa de Consiliu Local din data de 30.10.2019. S-a demarat de îndată procedura de convocare a Consiliului de etică şi disciplină în cadrul efectuării unei anchete interne ce are în vedere cazul în speţă. De asemenea, subliniem faptul că pacientul a fost internat pe 30.09.2019 şi a decedat pe 02.10.2019, iar intervenţia televizată a fiicei pacientului a fost efectuată în dată de 30.10.2019 la aproximativ o lună de zile de la decesul pacientului. După efectuarea anchetei interne a spitalului, vom comunica oficial concluziile finale şi măsurile legale ce se impun”, au precizat reprezentanţii spitalului.

Comentarii