vineri, 26.02.2021
Sunt crescuţi de tatăl care munceşte cu ziua şi de doi bunici fără venituri.
Darurile copiilor de la Cioca Boca încep să se strângă în desaga moşului. Astfel, astăzi, 14 decembrie, reprezentanţii Ziarului de Iaşi au plecat să achiziţioneze ghetuţele din piele pentru toţi cei 83 de copilaşi de la şcoala primară din localitate. De asemenea, zilele acestea vom achiziţiona şi alte daruri pentru micuţi, obiecte de îmbrăcăminte sau rechizite. Ieşenii care doresc să se alăture Campaniei de Crăciun a Ziarului de Iaşi şi să ajute ca pachetele cu cadouri ale micuţilor să fie şi mai consistente pot dona în contul deschis de şcoală, direct la sediul redacţiei sau pot dona alimente neperisabile, obiecte de îmbrăcăminte sau obiecte casnice pentru familiile ale căror poveşti le puteţi afla din paginile ziarului.
Familia Ciudăi are patru copii, iar tatăl celor două fetiţe şi doi băieţei, Petru, îi creşte cum poate. Are noroc de părinţi, bunicii copiilor, care rămân ziua cu cei mici cât el pleacă la muncă. Când am trecut în vizită, tatăl nu era acasă, ci era plecat în comună să muncească la dărâmat o casă. I-a luat şi pe cei doi băieţi ai săi, de 10 şi 13 ani, să-l ajute la treabă, iar acasă, cu bunicii, au rămas cele două fete, de cinci şi opt ani.
Cei doi bătrâni îşi amintesc cum mama copiilor le-a părăsit pe mezine în stradă, la aproape un kilometru de casă. Le-a lăsat şi a plecat fără să se mai uite înapoi. Fetele, Andreea, cea mai mare, şi Maria, mezina, încep să se joace cu degetele şi privesc în pământ atunci când bunicii povestesc episodul. Nu poţi decât să bănuieşti ce a fost în sufletul acestor copii când au privit cum mama lor plecă şi nu se mai întoarce.
"Spuneţi dumneavoastră dacă asta e mamă care îşi lasă copiii în stradă şi pleacă! Le-a lăsat pe fete, care erau cu ea, la un kilometru de casă şi a plecat. Au venit fetele săracele singurele înapoi acasă", povesteşte bunica.
Acum, cât este tatăl copiilor plecat la muncă, bunicii sunt cei care se îngrijesc de nepoţi. Aşa cum mai pot şi ei. Sunt fericiţi că de puţin timp au în sfârşit curent electric. Un bărbat din Piatra Neamţ, pe care bunii îl numesc "domnu’ Răzvan", le-a montat două panouri solare pe casă şi câteva baterii care ţin cele câteva becuri aprinse şi peste noapte. Tot "domnu’ Răzvan" le-a adus şi un televizor şi o antenă, iar fetele nu se mai pot sătura de desene animate, de altfel aproape singurele bucurii pe care le au. Au încercat să se conecteze la reţeaua de energie electrică, dar nu au cum pentru că nu pot bunicii să facă acte pe casă, fiind mai mulţi moştenitori pe lângă bătrâni.
Fetele şi-ar dori măcar nişte dulciuri
Singurii bani din familie sunt cei câştigaţi de către tatăl copiilor şi cele patru alocaţii. Bunicii primesc şi ei ajutor de la Petru pentru că nu au pensie. Bătrânii îşi amintesc că au reuşit să construiască casa cărând la piaţă, cu sacul, păstârnac. Aşa au strâns ban cu ban, şi-au cumpărat materiale şi în câţiva ani au ridicat-o. Acum se plâng că, deşi au muncit toată vara, seceta i-a lăsat fără alimente.
"Nimic din ce am pus în grădină nu s-a făcut. L-am rugat pe domnu’ Răzvan dacă ne poate ajuta, când mai vine pe aici, cu nişte fasole. Nimic nu s-a făcut!", se plâng cei doi bătrâni.
Întrebate ce au mâncat, fetele răspund că un fel de mâncare cu varză şi cartofi. Bunica le aduce însă imediat şi o turtă presărată din belşug cu zahăr şi se uită cu drag la nepoatele care încearcă să o împartă.
De Crăciun, fetele şi-ar dori dulciuri şi, poate dacă Moşul e darnic, şi nişte jucării. Maria nu are nicio păpuşă, ci doar un ursuleţ mai vechi. Când va fi mare, ar vrea să devină "bucătăriţă" şi să facă tot felul de preparate, iar Andreea şi-ar dori să fie profesoară. Până atunci ştiu însă că trebuie să meargă la şcoală şi la grădiniţă şi să înveţe pentru ca pe viitor să poată avea tot ce îşi doresc, chiar dacă acum, uneori, pot doar să se uite lung la ce au ceilalţi copii. Rar cer ceva pentru că, şi la vârsta lor, înţeleg că doar atât îşi permit tatăl şi bunicii lor.
Cine s-a alăturat campaniei
În cadrul campaniei au mai donat, direct în contul deschis de către şcoală, mai multe persoane care au dorit să vină în sprijinul copiilor de la Cioca Boca. Astfel, pe extrasul de cont oferit de către şcoala de la Scheia, titularul contului deschis în cadrul campaniei, extras care cuprinde toate donaţiile făcute până pe 10 decembrie, am regăsit mai multe persoane. Un donator din afara ţării, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a donat contravaloarea a 250 de euro pentru copiii de la Cioca Boca. De asemenea, pe lista donatorilor se regăsesc şi Sergiu Căpăţână, care a donat 50 de lei, Andrei Bălan a donat de asemenea 50 de lei, Luca Ghiţă a donat suma de 200 de lei, Roxana Elena Ipate a donat 50 de lei, Laura Carmen Cuţitaru a donat suma de 500 de lei, Elena Cenuşă a donat 500 de lei, Daniela Andronache a donat 100 de lei, iar Cristian Tofan a donat 100 de lei.
Cum putem să ajutăm
Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271.271.
La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, şi prin fax sau email. Totodată, ieşenii pot dona la sediul redacţiei obiecte de îmbrăcăminte, obiecte casnice sau pachete cu alimente neperisabile pentru familiile ale căror poveste le veţi afla în ediţiile următoare.
Şcoala coordonatoare, de la comună, a unităţii de învăţământ cu clase I-IV şi grădiniţei de la Cioca Boca, a pus la dispoziţia şcolii din acest sat, pentru donaţiile destinate micuţilor din Cioca Boca, un cont bancar creat special. Titularul este "Şcoala Profesională Nicolae Bălăuţă Şcheia", iar numărul contului este: RO45BRDE240SV43856642400, deschis la BRD Iaşi.
Lista onorabilă a donatorilor
Cuvinte cheie: + campania de crăciun, frați abandonați, cioca boca
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: "Este ceva fără precedent"
733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"
Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
Astăzi se discută din nou proiectul de amenajare a Bahluiului în zona de agrement
Au fost stabilite cele șapte centre unde cadrele didactice au prioritate la vaccinare
Bulgarii, buni de plată într-un accident cu un Mercedes şi un BMW la Pașcani
După începerea şcolii, mai mulţi copii testaţi pozitiv la noul coronavirus
Aveți un scris frumos? Concurs de caligrafie cu premii pentru trei secţiuni
Care sunt elementele cheie care fac ca valoarea unui apartament să crească în timp (P)
Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron
Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc
Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi
Proiect de un milion de euro la Tomeşti. Servicii sociale pentru cei năpăstuiți de soartă
Proces pentru un gard distrus: a cerut 1.000 de lei, dar a primit de 10 ori mai puţin
Alcoolul i-a dat aripi: fotografiat de radar şi probe de sânge la spital
O căruţă de bani pentru întreţinerea drumurilor judeţene în următorii doi ani
Codul Rutier a mai trimis un ieşean la puşcărie. Conducea fără permis
Ieșeanul Andrei Muraru va fi numit ambasador în Statele Unite ale Americii
Hoţul care a spart sala de păcănele din Nicolina, prins. Ce rol ar fi jucat iubita lui
Gigantul Lufthansa aterizează la Iaşi. Ce zboruri va opera compania
VIDEO: Iașul văzut dintr-o aeronavă ATR aparținând TAROM după decolare
Bilanţ DNA - Bologa: Primul an din 2015 când am înregistrat mai multe sesizări de la cetăţeni
Lituania va oferi Moldovei un lot de vaccinuri contra COVID-19
Statele Unite ar urma sa ajunga la imunitatea de grup in aprilie. Care este explicatia
Viktor Orban ar urma să fie vaccinat cu Sinopharm, produs de China
Contul de Facebook al Dianei Șoșoacă a fost blocat. Avocata se compară cu Trump
Nunțile în 2021. Mirii vor petrecere chiar și fără dans și cu testarea invitaților
Un fost jucător al celor de la CFR Cluj s-a sinucis la vârsta de 43 de ani
Mike Tyson câştigă 500.000 de dolari pe lună din vânzarea de marijuana
Christoph Daum, fost selecţioner al României, l-ar putea înlocui pe Erol Bulut la Fenerbahce
Moderna testează o versiune modificată a vaccinului său împotriva tulpinii sud-africane
Poliţia Animalelor este operaţională! Modalitățile prin care o puteți sesiza
Grampet, grup feroviar deţinut de Gruia Stoica, îşi extinde activitatea în Slovenia
Ieșeni, transmiteți consumul de apă pe 28 februarie pentru a plăti prețul vechi!
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că la Iaşi vor sosi 22.000 doze AstraZeneca
Jocuri istețe pentru copii fericiți, la Happy Color în Iulius Mall Iași
„Sărbătoarea Primăverii” s-a instalat în Palas, cu mii de mărțișoare
Guvernul promite 1% pentru cercetare în 2024. Realitatea: de șase ori mai puțin
Profitul Romgaz a urcat anul trecut cu 15% până la nivelul de 1,25 miliarde lei
Raed Arafat, atac dur la fondatoarele „Dăruiește Viața“: „Am tolerat până acum veninul lor“
În România, vaccinul anti-COVID oferă protecție de 99,45%, mai mare decât în Israel
Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu aproape 12.000 de contaminări la peste 2,4 milioane
Gigantul care cumpără o companie la fiecare trei - patru săptămâni
Jeep ar putea renunța la denumirea Cherokee după mai bine de 45 de ani
Documentarul „Construit pentru Marte: Roverul Perseverance”, premieră la National Geographic
IATA vrea să lanseze la sfârșitul lui martie un permis de călătorie cu avionul
AstraZeneca neagă orice întârziere în livrarea vaccinului său împotriva covid-19 în UE
Șeful Poștei: Zona de curierat este punctul în care trebuie să ne dezvoltăm foarte mult
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.