De Sănătate

Punem punctul pe știi

Autorităţile vorbesc de finalul pandemiei, dar o categorie de pacienţi încă suferă

Opţiuni minime de tratament anti-COVID pentru pacienţii cu probleme renale

marți, 15 februarie 2022, 02:59
3 MIN
 Opţiuni minime de tratament anti-COVID pentru pacienţii cu probleme renale

Persoanele care suferă de boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac deja dializă şi s-au infectat şi cu SARS-CoV-2 nu au în acest moment niciun tratament disponibil care să reducă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Asta deşi sunt considerate că fac parte din categoria pacienţilor care riscă să dezvolte forme severe ale bolii. Statisticile arată că unul din patru pacienţi care au boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac dializă se sting din viaţă după ce s-au infectat şi au făcut o formă gravă a bolii.

„Tratamentul pentru aceşti pacienţi ar ajuta să nu dezvolte o formă severă a bolii. Este vorba despre terapia cu aceste medicamente antivirale, cum este Favipiravirul sau Molnupiravirul, acesta din urmă fiind administrat în primele zile ale bolii tocmai pentru a împiedica replicarea virală şi o evoluţie nefavorabilă a acestei infecţii”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.

Însă, spre exemplu, Molnupiravir este indicat doar pentru cei aflaţi în stadiile iniţiale ale bolii şi inclusiv producătorul spune că este contraindicat pentru a fi administrat celor cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat. Conform studiilor iniţiale, tratamentul cu Molnupiravir ar reduce mortalitatea într-un procent important, cu 50% a evoluţiei către o formă severă.

Anticorpii monoclonali nu mai sunt la fel de eficienţi

O altă variantă terapeutică, folosită în valul anterior al pandemiei, a fost administrarea anticorpilor monoclonali. În cazul infectării cu varianta Omicron, acest tratament nu s-a dovedit a fi eficient în cazul pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

„Din fericire, cel puţin pe cazurile văzute până în prezent, pacienţii cu boală cronică de rinichi avansată sau în program de dializă, infectaţi cu Omicron, au o evoluţie uşoară. Dezvoltă simptome uşoare, la fel ca populaţia generală, şi atunci riscurile de evoluţie nefericită chiar şi fără tratament sunt mult diminuate. Această mutaţie, inclusiv în cazul populaţiei cu boală cronică de rinichi avansată, are o evoluţie cu simptome limitate doar în sfera digestivă sau ORL, fără afectare pulmonară”, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Dacă totuşi se observă o evoluţie a bolii cu o afectare pulmonară importantă, există tratamentul de Tocilizumab, care se administrează doar pacienţilor internaţi.

„Reuşeşte să controleze faza de furtună citokinică, faza inflamatorie, şi să reducă mortalitatea cu un procent de 20-30%. Se administrează în spital, doar pentru cei cu forme severe ale bolii. Am avut astfel de cazuri, iar după ce au primit acest tratament evoluţia a fost ameliorată”, a mai explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

În ultima perioadă, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi este un număr mai mic de internări în rândul bolnavilor depistaţi pozitiv cu COVID, însă tot sunt internaţi constant aproximativ 20 de pacienţi.

„Reducerea duratei carantinei face ca pacienţii, dacă sunt asimptomatici, să poată fi transferaţi în zona verde sau la domiciliu şi spitalizarea să fie redusă. Însă în mod constant există un număr de cel puţin două-trei internări pe zi în zona roşie, pacienţi care au test pozitiv şi o problemă importantă care necesită internare”, a mai spus medicul ieşean.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii