Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Autorităţile vorbesc de finalul pandemiei, dar o categorie de pacienţi încă suferă

Opţiuni minime de tratament anti-COVID pentru pacienţii cu probleme renale

GALERIE
dializa
  • dializa
- +

Persoanele care suferă de boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac deja dializă şi s-au infectat şi cu SARS-CoV-2 nu au în acest moment niciun tratament disponibil care să reducă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Asta deşi sunt considerate că fac parte din categoria pacienţilor care riscă să dezvolte forme severe ale bolii. Statisticile arată că unul din patru pacienţi care au boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac dializă se sting din viaţă după ce s-au infectat şi au făcut o formă gravă a bolii.

„Tratamentul pentru aceşti pacienţi ar ajuta să nu dezvolte o formă severă a bolii. Este vorba despre terapia cu aceste medicamente antivirale, cum este Favipiravirul sau Molnupiravirul, acesta din urmă fiind administrat în primele zile ale bolii tocmai pentru a împiedica replicarea virală şi o evoluţie nefavorabilă a acestei infecţii”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.

Însă, spre exemplu, Molnupiravir este indicat doar pentru cei aflaţi în stadiile iniţiale ale bolii şi inclusiv producătorul spune că este contraindicat pentru a fi administrat celor cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat. Conform studiilor iniţiale, tratamentul cu Molnupiravir ar reduce mortalitatea într-un procent important, cu 50% a evoluţiei către o formă severă.

Anticorpii monoclonali nu mai sunt la fel de eficienţi

O altă variantă terapeutică, folosită în valul anterior al pandemiei, a fost administrarea anticorpilor monoclonali. În cazul infectării cu varianta Omicron, acest tratament nu s-a dovedit a fi eficient în cazul pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

„Din fericire, cel puţin pe cazurile văzute până în prezent, pacienţii cu boală cronică de rinichi avansată sau în program de dializă, infectaţi cu Omicron, au o evoluţie uşoară. Dezvoltă simptome uşoare, la fel ca populaţia generală, şi atunci riscurile de evoluţie nefericită chiar şi fără tratament sunt mult diminuate. Această mutaţie, inclusiv în cazul populaţiei cu boală cronică de rinichi avansată, are o evoluţie cu simptome limitate doar în sfera digestivă sau ORL, fără afectare pulmonară”, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Dacă totuşi se observă o evoluţie a bolii cu o afectare pulmonară importantă, există tratamentul de Tocilizumab, care se administrează doar pacienţilor internaţi.

„Reuşeşte să controleze faza de furtună citokinică, faza inflamatorie, şi să reducă mortalitatea cu un procent de 20-30%. Se administrează în spital, doar pentru cei cu forme severe ale bolii. Am avut astfel de cazuri, iar după ce au primit acest tratament evoluţia a fost ameliorată”, a mai explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

În ultima perioadă, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi este un număr mai mic de internări în rândul bolnavilor depistaţi pozitiv cu COVID, însă tot sunt internaţi constant aproximativ 20 de pacienţi.

„Reducerea duratei carantinei face ca pacienţii, dacă sunt asimptomatici, să poată fi transferaţi în zona verde sau la domiciliu şi spitalizarea să fie redusă. Însă în mod constant există un număr de cel puţin două-trei internări pe zi în zona roşie, pacienţi care au test pozitiv şi o problemă importantă care necesită internare”, a mai spus medicul ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri