anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Autorităţile vorbesc de finalul pandemiei, dar o categorie de pacienţi încă suferă

Opţiuni minime de tratament anti-COVID pentru pacienţii cu probleme renale

GALERIE
dializa
 • dializa
- +

Persoanele care suferă de boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac deja dializă şi s-au infectat şi cu SARS-CoV-2 nu au în acest moment niciun tratament disponibil care să reducă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Asta deşi sunt considerate că fac parte din categoria pacienţilor care riscă să dezvolte forme severe ale bolii. Statisticile arată că unul din patru pacienţi care au boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac dializă se sting din viaţă după ce s-au infectat şi au făcut o formă gravă a bolii.

„Tratamentul pentru aceşti pacienţi ar ajuta să nu dezvolte o formă severă a bolii. Este vorba despre terapia cu aceste medicamente antivirale, cum este Favipiravirul sau Molnupiravirul, acesta din urmă fiind administrat în primele zile ale bolii tocmai pentru a împiedica replicarea virală şi o evoluţie nefavorabilă a acestei infecţii”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.

Însă, spre exemplu, Molnupiravir este indicat doar pentru cei aflaţi în stadiile iniţiale ale bolii şi inclusiv producătorul spune că este contraindicat pentru a fi administrat celor cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat. Conform studiilor iniţiale, tratamentul cu Molnupiravir ar reduce mortalitatea într-un procent important, cu 50% a evoluţiei către o formă severă.

Anticorpii monoclonali nu mai sunt la fel de eficienţi

O altă variantă terapeutică, folosită în valul anterior al pandemiei, a fost administrarea anticorpilor monoclonali. În cazul infectării cu varianta Omicron, acest tratament nu s-a dovedit a fi eficient în cazul pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

„Din fericire, cel puţin pe cazurile văzute până în prezent, pacienţii cu boală cronică de rinichi avansată sau în program de dializă, infectaţi cu Omicron, au o evoluţie uşoară. Dezvoltă simptome uşoare, la fel ca populaţia generală, şi atunci riscurile de evoluţie nefericită chiar şi fără tratament sunt mult diminuate. Această mutaţie, inclusiv în cazul populaţiei cu boală cronică de rinichi avansată, are o evoluţie cu simptome limitate doar în sfera digestivă sau ORL, fără afectare pulmonară”, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Dacă totuşi se observă o evoluţie a bolii cu o afectare pulmonară importantă, există tratamentul de Tocilizumab, care se administrează doar pacienţilor internaţi.

„Reuşeşte să controleze faza de furtună citokinică, faza inflamatorie, şi să reducă mortalitatea cu un procent de 20-30%. Se administrează în spital, doar pentru cei cu forme severe ale bolii. Am avut astfel de cazuri, iar după ce au primit acest tratament evoluţia a fost ameliorată”, a mai explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

În ultima perioadă, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi este un număr mai mic de internări în rândul bolnavilor depistaţi pozitiv cu COVID, însă tot sunt internaţi constant aproximativ 20 de pacienţi.

„Reducerea duratei carantinei face ca pacienţii, dacă sunt asimptomatici, să poată fi transferaţi în zona verde sau la domiciliu şi spitalizarea să fie redusă. Însă în mod constant există un număr de cel puţin două-trei internări pe zi în zona roşie, pacienţi care au test pozitiv şi o problemă importantă care necesită internare”, a mai spus medicul ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.