Patru mari bănci vor să împrumute Primăria Iași cu 150 milioane de lei. Dobânzile ajung la jumătate din valoarea creditului

miercuri, 01 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Patru mari bănci vor să împrumute Primăria Iași cu 150 milioane de lei. Dobânzile ajung la jumătate din valoarea creditului

Primăria Iași a început evaluarea ofertelor depuse în vederea contractării unui credit de 150 milioane lei. Patru bănci vor să împrumute municipalitatea: BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

Condițiile creditului vor fi negociate cu instituția bancară care a oferit prețul cel mai scăzut, respectiv cea mai mică valoare din însumarea dobânzii, comisioanelor și a altor costuri, după caz. La acest moment al procedurii, ofertele nu sunt făcute publice. În situația în care negocierea cu primul clasat nu va avea rezultatele scontate, Primăria va relua discuțiile cu următorii clasați.

Costurile creditului s-ar putea ridica până la concurența sumei de 86,2 milioane lei, aceasta fiind estimarea municipalității. Însă, cel mai probabil, valoarea va scădea: la împrumutul contractat toamna trecută (200 milioane lei pentru asigurarea încălzirii orașului pe timp de iarnă) costurile estimate au scăzut cu aproape 30% (de la 52 milioane la 37 milioane lei).

Estimarea în cazul costurilor creditului actual este mai mare având în vedere perioada de rambursare de 12 ani, cu primii 3 ani de grație. La creditul din toamna trecută, perioada stabilită a fost de 5 ani.

„În perioada imediat următoare se va realiza evaluarea ofertelor, întocmirea clasamentului ofertelor conforme și negocierea contractului de împrumut cu instituția de credit clasată pe primul loc, potrivit caietului de sarcini”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Pentru ce vor fi folosiți banii

Municipalitatea speră să semneze contractul de împrumut până la finalul lunii mai. Creditul este unul de investiții. Cea mai mare sumă (100 milioane lei) este prevăzută pentru demararea lucrărilor la un nou stadion în zona Șes Bahlui. Necesarul de finanțare pentru acest proiect este de patru ori mai mare, dar intenția Primăriei este de a completa suma cu fonduri de la bugetul local sau de la bugetul de stat. Pentru construirea stadionului, municipalitatea va utiliza documentația tehnică realizată deja pentru amplasamentul inițial din Moara de Vânt. Recent, primarul Mihai Chirica declara că trebuie revizuite doar studiile de teren în acest caz.

Ceilalți bani vor fi utilizați pentru modernizarea bd. Poitiers (30 milioane lei) și a șos. Bucium (20 milioane lei). În cazul bd. Poitiers, Primăria are în desfășurare o licitație de execuție a lucrărilor. Pentru șos. Bucium, există semnat un contract de lucrări încă din luna august 2022 (Conest), dar intervențiile pe șosea au fost minime, deși primarul a anunțat de mai multe ori începerea lucrărilor.

Comentarii