anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pierdere grea în prima zi a anului. A murit academicianul Teodor Dima

GALERIE
teodor dima
 • teodor dima
- +

În primele ore ale anului 2019, Academicianul Teodor Dima şi-a încheiat drumul printre noi.

Născut la Brăila, la 5 noiembrie 1939, a studiat filosofia la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, ca discipol al profesorului Petre Botezatu și a obținut titlul de doctor la Universitatea din București. A fost Decan al Facultății de Filosofie două mandate, 1992 - 2000, Cancelar General al Universității Alexandru Ioan Cuza din 2000 - 2004.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1996, devenind titular din 2011. Din 1995, până în 2018, a fost director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane”, Filiala Iași a Academiei Române.

Teodor Dima a fost membru, fondator și coordonator a numeroase societăți, comisii și foruri științifice naționale și internaționale dintre care amintim: Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Științei și Tehnologiei al Academiei Române, Societatea Germano-Română de Filosofie, Societatea de Filosofie de Limba Franceză din România, afiliată la Association des Societés de Philosophie de Langue Française.

A publicat ca unic sau principal autor: Metodele inductive, Editura Științifica, București, 1975, 200 pp.; Între prudență și eroare. Eseu asupra naturii și dinamicii științei, Editura Junimea, Iași, 1978, 224 pp.; Dialectica procesului de cunoaștere, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1978, 105 pp.; Explicație și înțelegere, vol. I, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1980, 220 pp.; Întemeieri raționale în filosofia științei (coord.), Editura Junimea, Iași. 1983, 250 pp.; Logica generală, (coord.), Editura Didactică si Pedagogică, București, 1991, 420 pp.; Explicație și înțelegere, vol. II, Editura Graphix, Iași, 1994, 320 pp.; Logică și argumentare, Editura Institutului European, Iași, 2000, 132 pp.; Privind înapoi cu deferență, Editura Academiei Romane, București, 2006, 310 pp.

Ediții îngrijite: Petre Botezatu, Introducere în logică, ed. I, Editura Graphix, Iași, 1994, 2 volume, 500 pp.; ed. a II-a, Editura Polirom, Iași, 1997; Dumitru Isac, Cunoaștere și transcendență, Editura Cantes, Iași, 1999, prima ediție, Cernăuți, 1949; Petre Andrei și modelul intelectual în cultura română, Lucrările Sesiunii Științifice: „110 ani de la nașterea lui Petre Andrei”, Academia Română, București, mai 2001, Editura Cantes, Iași, 2001; Petre Botezatu, Cauzalitatea fizică și panquantismul, Ed. Universității „Al. I. Cuza”, Iași, 2002; Vasile Conta: valorizare și interpretare, Editura Universității „Al. I. Cuza” Iași, 2003.

Pentru activitatea științifică și didactică a primit recunoașterea multor universități prin titluri de Doctor honoris causa: Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea „Andrei Șaguna” Constanța, Universitatea din Pitești, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

În 2007 devine cetățean de onoare al Municipiului Brăila.

Prin zecile de cărți și articole, miile de foști studenți și doctoranzi, rezultatele activității sale imprimate în memoria instituțiilor și organismelor pe care le-a slujit, coordonat și/ sau creat, profesorul Dima rămâne luminoasă prezenţă a celei dintâi Facultăți de Filosofie a țării.

Se va afla depus, din după-amiaza zilei de 2 ianuarie 2019, la Biserica Bărboi, iar mitingul de doliu va fi vineri, 04 ianuarie 2019, ora 10.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.