Politica şi-a băgat coada printre morminte. Lupte pentru controlul unui cimitir

miercuri, 20 aprilie 2022, 02:02
5 MIN
 Politica şi-a băgat coada printre morminte. Lupte pentru controlul unui cimitir

Primăria a preluat administrarea cimitirului de la Parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva". Preotul a contestat în instanţă. Cât timp se judeca procesul, primarul Ionel Vatamanu s-a apucat de amenajarea cimitirului, dar şi de propriul cavou. După un an, biserica a câştigat procesul, iar locurile de veci i-au revenit în administrare.

O vorbă veche spune că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Dacă omul e şi primar, adică băgat bine în politică, atunci face mult mai mult de atât. Cu sau fără voia Domnului.

La doar o lună de la (re)instalarea pe funcţii după alegerile locale, aleşii din Tg. Frumos s-au grăbit să-şi ia cimitirul înapoi. Nu e o glumă. Cu patru ani înainte, Consiliul Local dăduse ţintirimul târgului în administrarea uneia dintre bisericile din oraş, respectiv Parohiei "Sfânta Cuvioasă Parascheva". "Având în vedere situaţia existentă a imobilului, pentru o mai bună administrare, inventariere şi organizare a sistematizării, în vederea extinderii şi nodernizării, este necesar încetarea dreptului de folosinţă gratuită a imobilului cu destinaţia de cimitir ce a fost atribuit conform art. 2 din Hotărârea Consiliului Local al oraşului Târgu Frumos nr. 14/28.01.2016", arată în referatul de aprobare iniţiatorul proiectului de hotărâre, Ionuţ Vatamanu. Adică fiul primarului.

Deşi, potrivit declaraţiei de avere, deţine din 2018 două case de locuit şi un teren intravilan în Valea Lupului, Ionuţ, consilier local la Tg. Frumos la al doilea mandat, şi-a manifestat astfel preocuparea pentru confortul cetăţenilor care l-au ales. Nimic de zis, fie primit. Cum ne-a spus şi tatăl lui, primarul Ionel Vatamanu, trebuia făcut ceva în cimitirul situat la ieşirea din Tg. Frumos spre Paşcani, pentru că arăta jalnic.

De menţionat că şi Municipiul Iaşi are în vedere o intervenţie similară într-unul din cimitirele pe care le administrează prin societatea Servicii Publice. Este vorba despre "Sf. Treime", din Păcurari. Coincidenţă sau nu, e situat în cartierul în care a copilărit primarul oraşului. Dar atribuirea contractului în valoare estimată de 1,7 milioane de lei trenează.

Investiţii sub ameninţarea instanţei de judecată

Administraţia din Tg. Frumos a fost însă mai determinată: după ce şi-a luat cimitirul înapoi, l-a trecut din domeniul privat în domeniul public al oraşului. Asta s-a întâmplat la şedinţa CL din februarie 2021. În luna următoare, consilierii au aprobat contractarea de servicii juridice, pentru că parohia nu a fost de acord să predea locul către Primăria Tg. Frumos. Degeaba: parohia a câştigat procesul în iulie 2021.

Nu mai era timp de pierdut. Până să vină comunicarea sentinţei şi să declare apoi apel, Primăria Tg. Frumos s-a pus pe achiziţii. Toate, directe. Astfel, chiar în ziua verdictului Tribunalului, peste 34 de mii de lei au fost alocaţi reparaţiilor curente la cimitir. Contractul a fost adjudecat după două zile de o firmă locală, Mat-Decor SRL.

Cu două săptămâni înainte fuseseră achiziţionaţi stâlpii de iluminat – de la o firmă din Paşcani, Fabriled Impex SRL, care însă nu are aceste produse în oferta afişată pe site-ul propriu. Chiar şi aşa, procedura de 42 de mii de lei s-a încheiat în doar 10 minute.

Recordul de rapiditate a fost consemnat pe 30 august: în numai două minute, pentru un alt contract de reparaţii curente la căile de acces. Fericitul adjudecatar al celor 137 de mii de lei a fost tot de prin partea locului: Livasnec Construct SRL.

În aceeaşi zi de 30 august 2021, a primit şi clopotniţa de la cimitir straie noi, mai bine zis o învelitoare pentru acoperiş, în valoare de 28 de mii de lei. Contractul s-a dat în jumătate de oră, Primăria acceptând oferta celor de la Caretta SRL (Tomeşti).

Totalul depăşeşte 240 de mii de lei, reprezentând cea mai mare investiţie a oraşului de anul trecut. Am fost să vedem realizarea şi, nimic de zis, totul arată impecabil pentru un cimitir unde nu mai sunt locuri. Primăria şi-a anunţat deja intenţia de a cumpăra teren în completare, dar, până atunci, cei din Tg. Frumos care se săvârşesc de pe astă lume – de fapt, urmaşii lor – se descurcă cum pot.

Unde merge un cimitir, mai încape un cavou

Primarul Ionel Vatamanu ne-a spus că locurile se dădeau pe ochi frumoşi. De aceea a vrut să facă ordine printre morminte. Ordinea a inclus însă şi edificarea propriului cavou, o construcţie impunătoare situată la câţiva metri de clopotniţa cu tablă strălucitoare. "E separat, nu are legătură cu lucrările din cimitir", a ţinut să sublinieze primarul, când l-am întrebat de cavoul realizat din granit brun.

Consultată de noi, lista de preţuri a firmei care a făcut lucrarea indică un total ce depăşeşte 40 de mii de lei. Cum necum, în dreptul cavoului, încă neinscripţionat, a fost montat unul dintre stâlpii de iluminat care au fost amplasaţi de-a lungul aleilor. Alei care se termină însă câţiva metri mai încolo.

Deşi locul a fost în litigiu pe parcursul lucrărilor, primarul Vatamanu ne-a explicat că investiţia s-a putut derula fără probleme până la o sentinţă contrară definitivă, lucru pe care ni l-au confirmat cu unele rezerve experţi independenţi în achiziţii publice. După ce a pierdut în vara lui 2021 procesul cu Parohia "Sf. Cuvioasă Parascheva", Primăria a declarat apel, pe care l-a pierdut în ianuarie 2022. Sentinţa Curţii de Apel era definitivă, astfel că modernizarea celui mai liniştit loc din oraş s-a oprit aici.

Totul e bine când se termină cu bine. Cel puţin până acum

Ionel Vatamanu e convins că a făcut un lucru bun şi, într-adevăr, e greu de contestat asta. Primarul, care tocmai a împlinit 62 de ani, nu regretă decât că nu a reuşit să menţină cimitirul în administrarea instituţiei pe care o conduce. "Dar face parte din patrimoniul oraşului!", a adăugat el.

Întrebat de ce crede că preotul paroh (Nicolae Zugravu, şi el om gospodar de altfel) îi pune beţe în roate, Ionel Vatamanu (PSD) a dat vina pe sprijinul liberal care ar fi în spatele acestuia.

Totuşi, dincolo de orice neînţelegere de natură politică, toată lumea are motive să fie mulţumită: parohia s-a văzut cu cimitirul reamenajat (cel puţin în parte), primarul s-a văzut cu cavoul dorit, iar oamenii care vin să aprindă lumânări merg pe aleile pavate de câţi bani au fost.

Comentarii