De Business

Punem punctul pe știi

Povestea sucurilor „Fructele lu’ Sandu“. Cu bani UE și cu fructe semisălbatice a dat lovitura pe dealurile de la marginea Iașului

marți, 09 aprilie 2024, 03:07
5 MIN
 Povestea sucurilor „Fructele lu’ Sandu“. Cu bani UE și cu fructe semisălbatice a dat lovitura pe dealurile de la marginea Iașului

În județul Iași prind rădăcini tot mai multe culturi de nișă. Până acum, peste 80 de fermieri au investit în astfel de suprafețe, majoritatea mizând pe cătină, lavandă, căpșun sau alun. Virgil Sandu este unul dintre ei, probabil și printre cei mai cunoscuți în rândul amatorilor de produse naturale. După ce a înființat la Lețcani patru culturi de cătină, zmeur, aronia și mur, fermierul și-a deschis o fabrică și produce siropuri, dulcețuri, dar și alte produse 100% naturale, fără conservanți.

În Lețcani, comună aflată la doar 15 km de municipiul Iași, afacerea cu fructe de pădure prinde gust și de profit. În urmă cu 8 ani, Virgil Sandu și-a investit toate economiile în culturi de nișă. A plantat cătină, zmeur, mur și aronia, pe o suprafață de 6 hectare (ha) și s-a înarmat cu răbdare. De ce? Pentru că astfel de culturi, precum cătina, intră pe rod abia în anul 3 de producție, chiar și mai târziu.

Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.2

Fermier de profesie, Virgil Sandu a calculat o recoltă necesară ca materie primă, pentru a produce siropuri naturale, de altfel ideea care a ajutat afacerea să prindă rădăcini.

„Afacerea am început-o în 2016, ca producător de cătină, zmeură, mure, aronia. Cu partea de siropuri am început în 2019, spre 2020 (…) Ideea de sucuri naturale am avut-o de la început, dar până ieși pe producție îți trebuie ceva timp. Cătina intră pe rod în anul 3, chiar anul 4, mai mult. Până atunci, am mers cu zmeura, cu fructe proaspete, o perioadă“, ne spune producătorul din Lețcani, Virgil Sandu.

Încet, încet, fermierul a devenit antreprenor și a căutat să-și dezvolte afacerea cu ajutorul fondurilor europene. În 2017 a reușit să atragă prima tranșă de bani de la UE. Și-a ridicat o hală de producție și dotat-o după „Neckermann“.

„Am început cu banii noștri și, când s-au terminat banii, ne-am interesat de fonduri europene. Având totul pus la punct, a fost foarte ușor să accesăm o măsură de sprijin, pentru Instalarea tânărului fermier, un program prin AFIR . Atunci se acordau vreo 40.000 de euro. Cu banii de la UE, am ridicat o hală, în care și procesăm. Ne-am achiziționat și camere de congelare pentru recoltarea cătinei, pentru că aici e un proces mai diferit. Dar ne-am dotat și cu două camere, una de refrigerare, pentru păstrare, și una unde procesăm“, a mai explicat producătorul.

Așa au prins contur „Fructele lu Sandu“, siropuri 100% naturale, obținute prin presare la rece, care se vând acum ca pâinea caldă, și nu doar în Iași. Produsele sale ajung în multe județe și sunt expuse spre vânzare și la târguri de profil. Însă, n-au mers toate ca pe roate, la început. Este o afacere de familie, care a pornit de jos, inclusiv cu bani împrumutați din bancă.

„Fructele lu’ Sandu“, siropuri 100% naturale

Până să-i meargă vânzările și să afle lumea de gustul nectarului produs la Lețcani, Virgil Sandu își amintește că nu i-a fost ușor. „Era greu la început, până s-a dus vorba că suntem serioși, că avem produse curate și bune. Păi, ca să vă faceți o idee, la început a trebuit să merg doar pentru un sirop sau două, din Lețcani până în Holboca, ca să afle lumea de noi. Și din vorbă în vorbă, s-a auzit de noi. Dar a durat puțin. Acum livrăm săptămânal, în tot orașul, gratis. Eu mă ocup. Mulțumim lui Dumnezeu, acum avem clienți. Dar am avut o perioadă grea, în care nu prea am avut“, ne mărturisește fermierul din Lețcani.

Acum, afacerea s-a diversificat. Nu doar că a creat noi sortimente de siropuri, cu arome de roșcove, ghimbir sau sfeclă roșie, dar a pus la borcan și dulcețuri pentru cămară, cât și fructe proaspete. Aici, familia Sandu a mizat cel mai mult pe cătină și a înființat o livadă în toată regula, pe o suprafață de 4 ha. Considerat „aur“ pentru sănătate, acest tip de arbust este cunoscut pentru fructele sale foarte nutritive, bogate în antioxidanți și vitamine.

Odată ajunsă în hala de producție, cătina este transformată fie în dulceață și nectar, fie în pulbere de cătină. Dar și fructele întregi au un loc aparte, la vânzare. „Oamenii le cumpără pentru imunitate, mai ales pentru copii. Toamna spre iarna, vânzările merg foarte bine, primăvara la fel (…) Un produs iubit de clienți este și siropul de cătină cu roșcove. Cumpărăm pulbere ecologică de roșcove din Plafar, e o cacao mai sănătoasă, în opinia noastră. Are mai puține grăsimi vegetale, e foarte bogat în calciu, potasiu, fier și vitamina C foarte multă. Acest produs îl avem tot timpul anului. Mai avem un sortiment și cu ghimbir pe care, de asemenea, îl cumpărăm și îl presăm la rece. Cătină cu miere sau fără miere, cu sfeclă roșie mai facem ocazional, după cum ne cere lumea. Pentru că le facem pe bază de comandă. Noi l-am denumit sirop, însă este de fapt nectar, pentru că nu e fiert, nu e cu zahăr, este nepasteurizat, fără conservanți, cu sau fără miere și binențeles, facem diverse combinații cu fructele noastre“, a mai spus producătorul din Lețcani.

Pentru a-și ține clienții aproape, antreprenorul a decis să livreze, gratuit, produsele în oraș, iar de asta se ocupă personal: „Noi livrăm cât mai aproape de domiciliul clientului, în oraș, gratis. În județ și în afară, în alte județe, prin curierat se plătește doar costul transportului. Pentru că acum avem și clienți în afara județului, din alte orașe.“

Cătina, căpșunile, lavanda și alunul, în topul culturilor

Așadar, cu puțin noroc și multă muncă, în culturile de nișă e loc și de profit. A simțit-o pe pielea lui și fermierul din Lețcani, care îi sfătuiește pe tineri să investească în astfel de afaceri, mai ales când au la dispoziție și fonduri europene. „E păcat, dacă tot sunt banii ăia acolo, de ce să nu îi iei? Dacă nu îi iei tu, îi ia alții. Ușor nu e nimic, nici greu. Dar acum trebuie să ai și o pasiune în domeniu. Adică, nu e de ajuns să fii tânăr și să vrei. Trebuie să demonstrezi, să ai și tu partea ta de contribuție“, a transmis Virgil Sandu.

La nivelul județului Iași au mai investit în acest tip de culturi peste 80 de fermieri. Astfel, conform unor date puse la dispoziție de către Direcția Agricolă Iași, cea mai mare suprafață este ocupată de cătină. Numai aici sunt 15 cultivatori, care dețin în total 73,43 ha. Alți ieșeni au pariat pe căpșuni (33,88 ha), dar și pe lavandă (30,95 ha), alun (24,54 ha), zmeur (24,54 ha), mur (11,4 ha), aronia (9,2 ha), coacăz (11,4 ha), afin (0,23 ha), goji (2,22 ha) și agriș (0,2 ha).

Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.2

Comentarii