Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” 2024: lista scurtă a finaliștilor. Universitatea “Al.I.Cuza” este partenerul din acest an

vineri, 05 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” 2024: lista scurtă a finaliștilor. Universitatea “Al.I.Cuza” este partenerul din acest an

Suntem în posesia listei scurte a finaliștilor celei de-a XXI-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. Dintr-o selecție inițială de zece autori, juriul a votat și a stabilit primele cinci cărți considerate cele mai bune din proza românească publicată anul anterior. (În imagine: rectorul Liviu Maha, premiul Muza Înaripată și profesorul Alexandru Călinescu)

Conform regulamentului, premiul este acordat o singură dată unui autor. Astfel, sunt nominalizați doar scriitorii care nu au primit încă acest premiu în cadrul edițiilor anterioare. Festivitatea de decernarea a premiilor literare „Ziarul de Iași” va avea loc miercuri, 15 mai, de la ora 16, în Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, care este partenerul principal al ediției din acest an.

 Lista celor cinci autori

 Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, în calitate de președinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, a hotărât ca pe lista scurtă a finaliștilor să rămână:

  1. Simona Goșu – Stela, Editura Polirom
  2. Adrian G. Romila – Acasă, departe, Editura Polirom
  3. Andreea Răsuceanu – Linia Kármán, Editura Polirom
  4. Florin Irimia – Nu spune asta!, Editura Polirom
  5. Simona Antonescu – Chiajna din Casa Mușatinilor, Editura Polirom

Bogdan Crețu, membru al juriului, a mărturisit că, în ultimii ani, a fost tot mai grea selecția pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. „Poate mi se subțiază fibra critică. În echipă însă subiectivitățile cumulate și confruntate pot duce la un rezultat mulțumitor. Anul 2023 a fost unul în care au părut multe cărți valoroase de proză. Nu există lista, există posibile liste. Cea la care am ajuns împreună cu ceilalți membri ai juriului conține, cred, titluri unul și unul. Oricare va ieși cartea câștigătoare – nu avem cum greși. Bucuria mea e că ele aparțin unor scriitoare și scriitori care, cu 10 ani în urmă, nu aveau un profil ferm conturat sau nici nu intraseră în scenă. E semn că literatura actuală are multe resurse”, a menționat Bogdan Crețu.

Partenerii ediţiei XXI

Ediţia din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” are ca partener principal Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Rectorul ales al UAIC, prof. univ. dr. Liviu Maha, spune că acest premiu acordat de „Ziarul de Iași” a devenit, în timp, un punct de referință la nivel național.

„Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași este onorată să participe, în calitate de partener principal, la derularea celei de-a XXI-a ediții a competiției vizând acordarea Premiului Național de Proză «Ziarul de Iași».  Dincolo de tradiție și continuitatea proiectului, acest premiu s-a impus ca unul de referință la nivel național, beneficiind, de-a lungul timpului, de sprijinul celor mai importante instituții academice din centrul universitar ieșean. Ne bucurăm că, indiferent de implicarea noastră instituțională la un interval de câțiva ani, trebuie recunoscută și apreciată corespunzător contribuția unor colegi de-ai noștri care fac parte din juriu. Le urăm succes tuturor participanților și îi invităm pe cititorii dumneavostră să participe la evenimentul prilejuit de decernarea premiului și, ulterior, să citească lucrările selectate în faza finală a concursului”, a precizat Liviu Maha.

Câștigătorii din ultimii ani

Câștigătorul ediției din anul 2023 a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului 2022 a fost Bogdan-Alexandru Stănescu. Acesta a primit premiul pentru cartea Abraxas, apărută la Editura Polirom. Premiul pentru debut i-a fost acordat Maricicăi Munteanu, pentru volumul Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității, lansat la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

La ediția cu numărul XIX, premiul pentru cea mai bună carte a anului 2021 i-a revenit ieșeanului Florin Lăzărescu, pentru Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, volum apărut la Editura Polirom. În urmă cu trei ani, câştigătoare a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiul fiind acordat pentru cartea Prevestirea, publicată la Editura Humanitas în anul 2020.

În 2004, redacția „Ziarul de Iași” a creat Premiul Național de Proză cu scopul de a recunoaște excelența în scrierea românească și de a oferi repere valorice celor pasionați de literatură.

Comentarii