Premiul național de proză Ziarul de Iasi: care sunt cele zece cărți selectate pentru finală

miercuri, 25 martie 2020, 10:55
2 MIN
 Premiul național de proză Ziarul de Iasi: care sunt cele zece cărți selectate pentru finală

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a selectat cei zece finalişti ai celei de-a XVII-a ediţie a concursului, dintre cele zece volume urmând să se aleagă cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2019. Anul acesta, partenerii ediţiei sunt Politehnica ieşeană şi Compania Antibiotice, iar cei zece finalişti au fost selectaţi de către juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Astfel, pe lista celor zece finalişti se regăsesc:

Stelian Tănase – „Marele incendiator” (Editura Corint)

T.O. Bobe – „Cartea neisprăvirii” (Editura Humanitas)

Dumitru Crudu – „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici” (Editura Humanitas)

Ioana Nicolaie – „Cartea Reghinei” (Editura Humanitas)

Bogdan Răileanu – „Teoria apropierii” (Editura Humanitas)

Simona Antonescu – „Ultima cruciadă” (Editura Polirom)

Lavinia Branişte – „Sonia ridică mâna” (Editura Polirom)

Mihai Buzea – „Recrutorii” (Editura Polirom)

Alina Nelega – „ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic” (Editura Polirom)

Alexandru Potcoavă – „Viaţa şi întoarcerea lui Halle” (Editura Polirom)

Criticul literar Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, a menţionat că, deşi împrejurările sunt mai puţin fericite, juriul continuă deliberările în mediul online. „Împrejurările sunt excepţionale şi potrivnice dar Ziarul de Iaşi a decis că un act de cultură trebuie dus până la capăt. Juriul care acordă şi în acest an Premiul Naţional de proză se «întâlneşte» on-line, selectează, discută, deliberează. Am reţinut într-o primă fază – după procedura consacrată – zece cărţi. Vă asigurăm că sunt cărţi bune, selectate exclusiv după criterii valorice. Vor urma celelalte două etape, lista cu cinci cărţi şi, în final, cartea câştigătoare. Vom anunţa curând rezultatul şi sperăm din tot sufletul ca, atunci când condiţiile o vor permite, festivitatea de premiere să se desfăşoare – ca la fiecare ediţie – în faţa unei asistenţe numeroase. Şi nu uitaţi: lectura este un remediu eficient împotriva singurătăţii”, a menţionat Alexandru Călinescu.

Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost scriitorul Radu Vancu, a cărui carte, „Transparenţă”, apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2018.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerii ediţiei din acest an sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), alături de Compania Antibiotice. (Andrei MIHAI)

Comentarii