Premiul național de proză Ziarul de Iasi: care sunt cele zece cărți selectate pentru finală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Premiul național de proză Ziarul de Iasi: care sunt cele zece cărți selectate pentru finală

GALERIE
premiul national de proza ziarul de iasi
  • premiul national de proza ziarul de iasi
- +

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a selectat cei zece finalişti ai celei de-a XVII-a ediţie a concursului, dintre cele zece volume urmând să se aleagă cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2019. Anul acesta, partenerii ediţiei sunt Politehnica ieşeană şi Compania Antibiotice, iar cei zece finalişti au fost selectaţi de către juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Astfel, pe lista celor zece finalişti se regăsesc:

Stelian Tănase - „Marele incendiator” (Editura Corint)

T.O. Bobe - „Cartea neisprăvirii” (Editura Humanitas)

Dumitru Crudu - „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici” (Editura Humanitas)

Ioana Nicolaie - „Cartea Reghinei” (Editura Humanitas)

Bogdan Răileanu - „Teoria apropierii” (Editura Humanitas)

Simona Antonescu - „Ultima cruciadă” (Editura Polirom)

Lavinia Branişte - „Sonia ridică mâna” (Editura Polirom)

Mihai Buzea - „Recrutorii” (Editura Polirom)

Alina Nelega - „ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic” (Editura Polirom)

Alexandru Potcoavă - „Viaţa şi întoarcerea lui Halle” (Editura Polirom)

Criticul literar Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, a menţionat că, deşi împrejurările sunt mai puţin fericite, juriul continuă deliberările în mediul online. „Împrejurările sunt excepţionale şi potrivnice dar Ziarul de Iaşi a decis că un act de cultură trebuie dus până la capăt. Juriul care acordă şi în acest an Premiul Naţional de proză se «întâlneşte» on-line, selectează, discută, deliberează. Am reţinut într-o primă fază - după procedura consacrată – zece cărţi. Vă asigurăm că sunt cărţi bune, selectate exclusiv după criterii valorice. Vor urma celelalte două etape, lista cu cinci cărţi şi, în final, cartea câştigătoare. Vom anunţa curând rezultatul şi sperăm din tot sufletul ca, atunci când condiţiile o vor permite, festivitatea de premiere să se desfăşoare – ca la fiecare ediţie – în faţa unei asistenţe numeroase. Şi nu uitaţi: lectura este un remediu eficient împotriva singurătăţii”, a menţionat Alexandru Călinescu.

Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost scriitorul Radu Vancu, a cărui carte, „Transparenţă”, apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2018.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerii ediţiei din acest an sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), alături de Compania Antibiotice. (Andrei MIHAI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.