anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Procurorii au pus lemne pe foc: Opera fierbe. Rancea, din nou sub control judiciar

GALERIE
protest Opera1
 • protest Opera1
- +

O parte dintre angajaţi au ieşit pe scările Teatrului Naţional pentru a o primi cu scandal pe Beatrice Rancea. Între timp, DIICOT a instituit un nou control judiciar asupra fostului-actual manager.

Beatrice Rancea s-a întors ieri în Iaşi, dar pentru scurt timp. Drumul către Opera Naţională Română i-a fost scurtat de solicitările procurorilor DIICOT care au chemat-o la audieri. Aceştia au dispus instituirea din nou a controlului judiciar ca urmare a extinderii acţiunii penale pentru deturnare de fonduri şi alte fapte de delapidare. Prejudiciu estimat în dosarul unde apare drept cap de listă a unei grupări infracţionale rămâne la aproaximativ 5 milioane de lei.

În urmă cu doar o zi, Ministerul Culturii, prin secretarul de stat Andras Istvan Demeter, anunţa că activitatea pe 2020 a lui Beatrice Rancea urmează să fie evaluată de o comisie în perioada imediată. Asta pentru că la începutul lunii iulie, magistraţii au decis revocarea măsurii controlului judiciar în cazul său, deci implicit repunerea în funcţie deoarece contractul de management nu era decât suspendat. Diligenţele de revenire la ONRI nu au fost parafate decât de şefa Departamentului Juridic, Camelia Marc.

Ziarul de Iaşi a relatat despre aceste fapte la începtul lunii martie şi pe care le puteţi citi în detaliu aici 

Aceeaşi Camelia Marc a semnat şi aprobat şi solicitarea lui Beatrice Rancea de concediu şi înlocuirea ei cu Iulia Solomon, organizator spectacole, dar şi ea parte în dosarul instrumentat de DIICOT. Între timp, o parte dintre angajaţii ONRI au început protestele. Ieri, chiar în momentul sosirii lui Rancea la Iaşi, membrii sindicatului Artis s-au aflat pe treptele Teatrului Naţional Vasile Alecsandri cerând demiterea acesteia.

"Situaţia în cazul de faţă este atipică, dar este oarecum normală pentru România. Am înţeles că doamna Rancea va fi evaluată. Transmitem un mesaj ministerului să facă o evaluare corectă, în contextul în care există două rapoarte ale Curţii de Conturi şi DIICOT, ITM şi ancheta DIICOT. Cerem demiterea doamnei Rancea. Dacă nu, se va vedea complicitatea şi faptul că ministerul girează un astfel de management defectuos, dezastruos. Amintesc societăţii civile ieşene că România modernă s-a născut la Iaşi. Ne dorim ca România modernă a secolului XXI să se nască tot la Iaşi spunând nu corupţiei, spunând nu abuzurilor, şi să îşi apere cetăţenii, să îşi apere artiştii. Cultura ieşeană a fost grav afectată de evenimentele petrecute la Opera din Iaşi", a declarat Aurel Bălae, vicepreşedintele Sindicatului Artis din cadrul ONRI Iaşi.

Câteva ore mai târziu însă, DIICOT dispunea măsura controlului judiciar în cazului lui Beatrice Rancea pentru 60 de zile. Motivul ar fi extinderea acţiunii penale pentru deturnare de fonduri şi alte fapte de delapidare în dosarul care se află în instrumentare. Surse judiciare au declarat că de data aceasta ar fi vorba şi despre faptele reclamate de fosta conducere ONB, respectiv de către ex-managerul Fănel Ignat şi care vizează aproximativ aceleaşi fapte ca şi în dosarul instrumentat la ONRI. Mai exact, despre achiziţii făcute fără respectarea legii, despre cheltuieli nejustificate sau contracte de angajare fictive, adică persoanele în cauză neprestând munca pentru care au fost plătiţi. 

Beatrice Rancea este, din nou, sub control judiciar

Managerul Operei ieşene, Beatrice Rancea, a fost pus din nou sub control judiciar. Măsura a fost dispusă ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. În urmă cu aproape două săptămâni, Rancea reuşise să-i covingă pe magistraţii Tribunalului să revoce măsurile de control judiciar dispuse încă de la începutul lunii martie. Surse apropiate anchetei afirmă că procurorii ar fi extins acţiunea penală şi asupra unor acuzaţii de deturnare de fonduri, în afara celor privind delapidarea de fonduri publice. În plus, ar fi fost identificate şi noi acte de delapidare în afara celor iniţiale. Ar fi vorba de delapidarea unor fonduri de la Opera Naţională Română Iaşi, dar şi de la Opera Naţională Bucureşti.

Procurorii DIICOT o acuză pe Beatrice Rancea de constituirea unui grup infracţional organizat care şi-ar fi desfăşurat activitatea pe parcursul a peste şase ani. Acţiunile grupului vizau delapidarea subvenţiilor acordate Operei de către Ministerul Culturii, prin achiziţii nejustificate sau cheltuieli exagerate cu chiriile şi colaboratorii. Valoarea prejudiciului este apreciată de procurori la 5 milioane lei. Avocatul Beatricei Rancea, Octavian Bichiş, nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta noile acuzaţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.