anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Prostatita poate fi provocată de boli cu transmitere sexuală

GALERIE
prostatita
  • prostatita
- +

Corina Pavel, Iași: „Fratele meu are 42 de ani, locuiește în Botoșani, și a fost diagnosticat cu prostatită. Urinează frecvent, are dureri în zona genitală dar și la spate. El este singur și nu are o viață prea liniștită. M-am îngrijorat când mi-a spus ce probleme are, mai ales că nu pot fi lângă el, să îl pot susține. El zice că la diagnostic scrie că are prostatită, dar eu cred că, de fapt, are prostată. M-ar ajuta mult, dacă mi-ar explica un medic ce anume trebuie făcut în astfel de situații“. 

Prof. Univ. Dr. Cătălin Pricop, medic primar urolog, Șeful Departamentului de Litotriție Extracorporeală, Coordonatorul Centrului de Analiză Spectroscopică și Morfologică a Calculilor, Spitalul „C. I. Parhon“, Iași: „Aveți dreptate. Fratele dumneavoastră, ca toți bărbații de altfel, are, într-adevăr, prostată. Dar aceasta nu este o boală ci un organ de formă ovală, care se află sub vezica urinară a bărbatului și înconjoară uretera. Prostatita - diagnosticul pus de medicul la care a mers - reprezintă o boală inflamatorie a prostatei, cea care produce cea mai mare parte a lichidului seminal. De cele mai multe ori cauzele prostatitei nu sunt cunoscute. Aproximativ 50% dintre bărbații cu prostatită nu au semne de inflamație, deci o cauză exactă nu poate fi determinată. Dintre cei care au semne de inflamație, aproximativ 10% au o infecție bacteriană ce poate fi confirmata. Un procent mic dintre aceste persoane cu inflamația prostatei nu prezintă simptome.
 
Simptomele formelor cronice de prostatită, inclusiv a sindromului dureros cronic pelvin inflamator și neinflamator, includ: polachiurie (urinări frecvente cu cantități mici de urină), disurie (urinare cu efort), nicturie (urinări frecvente în timpul nopții), dificultăți în pornirea jetului urinar, jet urinar întrerupt, presiune scăzută a jetului urinar și senzație de golire incompletă a vezicii urinare, durere sau disconfort la nivelul spatelui, zonei testiculare sau anale, abdomenului inferior, deasupra pubisului sau coapse. Pacientul se plânge de durere la extremitățile penisului sau de durere/disconfort în timpul sau după ejaculare. Nu este o suferință ușoară, în special pentru formele cu perioade lungi simptomatice, care pot cauza stres, anxietate sau depresie. Nu de puține ori, bărbații cu prostatită acută bacteriană acuză dureri de intensitate crescută care poate necesita spitalizare în contextul sindromului febril sau a retentiei de urina! Veste bună este că majoritatea se vindecă în urma terapiei cu antibiotice. Vestea proastă este că nu toți pacienții respectă recomandările medicului și atunci boala recidivează. Întarzierea tratamentului crește riscul apariției de complicații de tipul sepsisului sau abcesului prostatic.
 
Factorii ce cresc riscul de dezvoltare a prostatitei sunt: infecțiile recente ale tractului urinar, cateterizarea urinară recentă sau efectuarea unei cistoscopii (investigație imagistică a vezicii urinare, ce include inserarea unei camere de luat vederi pe uretră până în vezică), bolile cu transmitere sexuală. Se indică consultul de urgență în cazul în care apar: febră, frisoane, simptome urinare ca durere sau senzație de arsură la urinare sau în cazul în care apare hematuria (urină cu sânge) sau piuria (urină cu colecție purulentă) sau imposibilitatea de a urina. Aceste simptome indică prostatita acută. De asemenea, consultul unui medic urolog este recomandat și în cazul în care: există dureri de spate în regiunea lombară și sacrală (spatele inferior), scrot, penis, anus sau în cazul în care apare durere în timpul ejaculării, când se observă infecții urinare frecvente, secreții neobișnuite de la nivelul penisului sau leziuni la nivelul organelor genitale, tulburări ale urinării de genul urinări nocturne frecvente, jet urinar cu presiune scăzută, sau urinări frecvente nelegate de aportul excesiv de lichide. Investigarea pacientului suspect de prostatită începe cu examenul fizic general și cu istoricul medical al pacientului.
 
De asemenea, sunt necesare analize de laborator. Prostatita acută bacteriană este forma cea mai comună de prostatită și cea mai ușor de diagnosticat. În cazul în care aceasta se suspectează se indică efectuarea de uroculturi, pentru a determina prezența și tipul bacteriilor. În cazul prostatitelor cronice, se pot efectua culturi din secrețiile prostatice. Pot fi recomandate și alte investigații în cazul în care simptomele nu se remit în urma tratamentului, inflamația persistă, se suspicionează un cancer de vezică urinară sau de prostată, se presupune că ar fi o complicație, de genul abcesului prostatic. Terapia prostatitei acute bacteriene vizează vindecarea infecției și prevenirea complicațiilor si începe cu administrarea de antibiotice si medicatie antiinflamatoare timp de 3 săptămâni. În cazul prostatitelor cronice antibioterapia se poate prelungi si pina la 42 de zile. În cazul în care urinarea nu este posibilă sau în cazul în care este necesară terapia intravenoasă cu antibiotice, se indică internarea în spital. Majoritatea pacienților se vindecă sub tratament în 3-4 săptămâni. Prostatita cronica are un potential de recidiva ridicat, reaparitia simptomelor dupa expuneri la frig sau contacte sexuale infectante determinaa pacientii de multe ori sa mearga la alt urolog in cautarea unei solutii miraculoase. Pentru a preveni prostatita se recomandă menținerea unei igiene optime, administrarea de lichide pentru a avea urinarea normală și, obligatoriu, terapia precoce a infecțiilor urinare“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.