Putin aruncă în aer relațiile liberalilor și pesediștilor ieșeni. Postări ciudate la ambele partide

marți, 15 martie 2022, 03:01
3 MIN
 Putin aruncă în aer relațiile liberalilor și pesediștilor ieșeni. Postări ciudate la ambele partide

În ziua în care cei de la PNL Iaşi au arborat pe lângă lege steagul unui alt stat în faţa sediului din Podu Roş, cei de la PSD s-au dat şi ei în stambă cu mesaje antioccidentale.

La sfârşitul săptămânii trecute, puteai crede că Ucraina şi-a deschis consulat în Podu Roş sau că preşedintele ori premierul de la Kiev vizitează sediul PNL din municipiul Iaşi. Steagul galben-albastru – nu culorile PNL, ci drapelul ucrainean – fusese arborat alături de tricolorul românesc în faţa sediului PNL. Decizia a fost luată în Biroul Permanent Judeţean al filialei, deşi Legea (75/1994) specifică clar condiţiile în care poate fi ridicat steagul altui stat: la vizite oficiale, în cadrul unor festivităţi şi reuniuni internaţionale cu participarea reprezentanţilor statului respectiv – şi numai alături de tricolor.

Sâmbătă, un trecător a coborât steagul Ucrainei şi a depus o plângere la Poliţie. Duminică, steagul era tot acolo, dar a dispărut până la amiază. Până la închiderea ediţiei, Instituţia Prefectului nu a avut nicio reacţie, nici de la prefectul PSD, nici din partea subprefecţilor PNL.

Parcă tocmai ca să nu rămână mai prejos, social-democraţii au rostogolit pe grupul de comunicare intern un mesaj profund antioccidental, îndreptat atât împotriva Statelor Unite ale Americii – al căror vicepreşedinte tocmai venise în România – dar şi împotriva regimului de la Bucureşti. Mesajul care pare redirecţionat mecanic fără nicio ezitare, probabil pentru că venea chiar de la preşedintele Maricel Popa, a fost chiar afişat pentru scurt timp pe Facebook de unul dintre consilierii judeţeni ai PSD, Mircea Manolache. Postarea a stârnit reacţii critice şi în interiorul PSD, cel mai critic fiind fostul preşedinte executiv al filialei municipale, Viorel Blăjuţ.

Un comunicat nesemnat al PNL, deşi scris la persoana I şi retransmis de câţiva liberali pe reţelele de socializare, a acuzat că „grupurile PSD propagă cu neruşinare mesaje profund antioccidentale, asemenea învăţăturilor primite în vechea şcoală UTC-istă“. „Nu pot înţelege aversiunea pe care un demnitar al statului român, un reprezentant al unui judeţ cu valori pro-occidentale, o manifestă faţă de un partener strategic şi un aliat important al României“, se arată în textul afişat pe pagina PNL Iaşi.

Într-un alt mesaj, de asemenea nesemnat, autorul sau autorii promit că „nu vom colabora cu PSD Iaşi atât timp cât acest partid promovează aleşi judeţeni cu asemenea poziţii publice şi care încurajează propaganda rusă, cu girul lui Maricel Popa, ştiut fiind faptul că Mircea Manolache acţionează ca o portavoce a acestuia“. Este cerută de asemenea demisia lui Manolache din CJ.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce vicepreşedintele SUA Kamala Harris a părăsit România, un alt comunicat, de data asta al PSD Iaşi, a încercat să dreagă busuiocul. „Din cauza unei neînţelegeri şi a unor «colegi binevoitori», informaţii din cadrul acestor grupuri interne au ajuns trunchiat în spaţiul public generând o serie de reacţii la adresa social-democraţilor ieşeni. Motivat de acest fapt, PSD Iaşi reafirmă în mod categoric apartenenţa la valorile europene şi principiile nord-atlantice, dezavuând complet orice asociere sau atitudine pro-rusă în contextul conflictului armat din Ucraina“, se arată în textul remis presei puţin după miezul nopţii.

Trebuie menţionat că, deşi regimul de la Bucureşti este unul în care PSD şi PNL sunt aliaţi, la Iaşi PSD este în opoziţie. Dacă, în Consiliul Local, sunt doar 5 aleşi PSD din 27 de consilieri, la CJ sunt 10 aleşi judeţeni din 36, iar conflictele verbale cu executivul liberal sunt nelipsite de la orice şedinţă, protagonist din partea PSD fiind de fiecare dată Mircea Manolache. Aşadar, colaborarea invocată în comunicatul PNL oricum nu exista. Însă, potrivit unor surse din ambele partide, are şanse să se concretizeze înainte de alegerile din 2024.

Comentarii